Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Több millió ember szenved ma ételallergiában és ez a szám napról napra egyre csak növekszik. Nyolc élelmiszertípus adja az allergiát okozó élelmiszerek mintegy kilencven százalékát. Allergiát kiváltó ételek lehetnek a diófélék, a tejtermékek, a kagyló, a búza, a hal, a tojás, a szója és a földimogyoró.

Az allergiás reakciók egyes embereknél eltérőek lehetnek. Egyesek bizsergést és szűnni nem akaró viszketést tapasztalnak a szájuk környékén, mások csalánkiütéstől szenvednek. Jellemző tünetek lehetnek a hányás, a hányinger, a hasmenés és a hasi fájdalom is. Súlyosabb esetben megduzzadhat a nyelv és az ajak, de sokan számolnak be nyelési nehezítettségről, torokfájdalomról, egyes esetekben a mellkasi fájdalom és a hirtelen vérnyomásesés sem ritka.

A súlyos tünetek mutatói lehetnek az anaflaxia, amely potenciálisan életveszélyes reakció, és amely azonnal orvosi segítséget, ellátást igényel. Természetesen a legjobb módja ezeknek a tüneteknek az elkerülésére, ha az allergiás személy nem fogyasztja az allergiát kiváltó élelmiszereket.

A legújabb kutatások szerint a magas rosttartalmú ételek csökkenthetik az élelmiszer-allergiát és ezen élelmiszerek kellemetlen mellékhatásait.

A rostokban gazdag ételek elősegítik a bélrendszer és az immunrendszer egészségének fenntartását, hiszen ezek a táplálékok vitaminokban gazdagok, amelyek a bélbaktériumokra vannak kedvező hatással. Ez a folyamat nemcsak megakadályozza, hanem vissza is fordíthatja az élelmiszer-allergiát.

Az élelmiszer-allergiát egereken vizsgálták. Az egerek egy csoportjának átlagos kalória-, rost- és cukortartalmú ételeket adtak, míg a másik csoportnak magas rosttartalmú táplálékot kínáltak fel. A kutatók azt találták, hogy a rostban gazdag ételek megváltoztatták az egerek bélrendszerét és immunrendszerét, pontosabban ellenállóvá tették őket a korábban allergiát okozó táplálékokkal szemben. Ezek az eredmények arra mutatnak, hogy az élelmiszer-allergia nemcsak megelőzhető, hanem kezelhető is.

A tudósok a probiotikumok fogyasztására, pontosabban azok előnyeire is rámutatnak. A probiotikumok elősegítik a jótékony baktériumok megtelepedését és elszaporodását a bélrendszerben, ezzel pedig az ételallergia kialakulását is meg lehet akadályozni. Az ételallergiát akkor is sikeresen leküzdhetjük, ha a táplálékaink zsírsavakat is tartalmaznak, illetve étrendünkben sok A-vitamin-tartalmú étel szerepel.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts