Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Emilia Clarke és Sam Claflin nagyszerű alakítása

Élet helyett halál… kérdésében egy igazszerelem tud-e fordítani?

Szavakkal nehéz lesz, de megkísérlek kedvet ébreszteni egy nagyszerű film megnézéséhez, nem tudom van-e, aki még egyszer sem látta volna… De akik már látták, köztük egészen biztos kevés olyan van, aki könnyek nélkül kapcsolta ki az eszközt, amin egyszer, kétszer, sokszor megnézte.

Komoly a téma, többrétű üzenete van! Talán nincs olyan néző, akit a főszereplők az egyszerű sorból származó Lou Clark és a hedonista, dúsgazdag William Traynor között kibontakozó barátság és szerelem képkockái ne sírva-sikítva nevettetnének meg, és a végén az égből felolvasott levél ne fulladásos (öröm)könnyeket hozna elő. Szerelem… ennél az érzésnél nyilván vajmi kevés olyan téma van, ami fontosabb, de ebben a filmben még ennél is sokkal többről van szó. Craig Armstrong által komponált zene is felemelő és bár a vége nem a földi értelemben vett happyend, de valójában mégis az!

Ami a film megnézése után őszintén elgondolkodtatott, hogy egy hedonizmusra és ezernyi külsőségre épített, minden szempontból gazdag életből, egy nyaktól lefelé lebénító – soha nem gyógyítható – balesetből, szeretnék-e kiszolgáltatottan akármilyen beteljesült nagyszerelemben is feloldozódni… Elfogadnám-e hogy valaki szívből szeret, kiszolgál, felvidít és minden idegszálával arra fókuszál, hogy itt tartson a földön. Mert nagyon szeret… Igen van ilyen. De nem szeretjük ezt az önzetlenséget elfogadni. Valahogy nem tudjuk elhinni, hogy valaki őszintén tud szeretni, ha nem vagyunk fittek, egészségesek, hát még akkor, ha teljesen bénák…

A történetben egy igazi alfahím, egy világfi szenved addigi nagykanállal evett életét kettétörő gerincbalesetet, amiből élete végéig gyógyíthatatlanul kerekesszékbe kényszerül. Elveszti munkáját, akkori életviteléhez „kijáró” csillogó szerelmét – a vásznon Vanessa Kirby* alakításában -, mindezekkel együtt az életkedvét… Mivel mentális- értelmi képessége 100%-os maradt a baleset után is, és döntésében eltökélt, gazdag és befolyásos, megszervezi egy svájci magánklinikán az exitálási lehetőséget.

William ad a családjának – anyjának, apjának – 6 hónapot, hogy „elköszönjenek” egymástól, megszokják a fiuk döntését. Ezalatt érkeznek Will ápolására felvidítására különféle „segítők”, de csak ideig-óráig maradnak, mert a férfi mindenkit elutasít maga mellől. Míg egyszer megérkezik a „szerelem első látásra”, amiből ezernyi csodálatos helyzet bontakozik ki… Sírunk, nevetünk, majd megint sírunk. De ahogy a film címe is sugallja: ha ez a baleset nincs, ők nem is találkoznak soha…

KETTŐS JÁTÉK: SZERELEM VAGY HALÁL

Vajon ebben a meccsben ki dönthet? Élet vagy halál kérdésében egy igazszerelem tud-e fordítani? Van, hogy az eleve eltervezettet kell elfogadni, támogatni, akkor is, ha a halálos-szerelem az egyik fél döntéséből – ésszel érthetetlen, de szívvel mégis megérthető – halálos véget éri… A film csodásan megmutatja a lényeget, akit szeretünk minden döntésében támogatjuk, az önzés helyébe az odaadó, szívszintű szerelem megértést hoz, és őszinte elengedést.

PERSZEHOGY A NÉZŐ AZ ÉRZELMI HULLÁMLOVASA A SZTORINAK

A könnyek mindvégig csorognak hol a sírástól, hol a nevetésétől majd a végén a megrendítő pillanatokban megállíthatatlanul folyik csak folyik jólesően… miközben bólogatnunk… legközelebb előbb találkozunk… Akárhányszor megnézzük, szerintem mindenki arra számít most más lesz a vége, amolyan Rómeó és Júlia feeling…

VAN EGY KÉRDÉS, AMI EGYRE INKÁBB FOGLALKOZTAT

Az, hogy vajon az életminőséghez, az emberhez nem méltó, másokat hosszú évekig fizikailag és érzelmileg megterhelő, kiszolgáltatott, kizárólag vegetáló, életnek nem nevezhető körülménynek véget vetni miért csak a dúsgazdagok kiváltsága? És még az ő esetükben is mennyi kérdés, döntés elfogadtatás, megértetés, szívszintű valódi szeretet kell hozzá, hogy valakit az akarata szerint elengedjünk. Az elengedés nehéz műfaj itt a földön. Elméletben tudjuk, de valójában a gyakorlatban nem tudunk elengedni, nagyon nehezen engedünk a mondás szerinti bizonyos 48-ból…

Csodaszép történet, két csodás főszereplővel, csodás képekkel és zenével. Megunhatatlan film! Ezt is mindenkinek látni kellene! Többször is. Videa-n megnézhető.

Vajda Márta
Fotó: Warner Bros

*Vanessa Kirby Mundruczó Kornél Pieces of a Woman c. nagysikerű filmjének főszereplője, Oscar-jelölést is kapott az alakításért. Arról a filmről ’Majdnem anya’ címmel a 2021. tavaszi Életigenlők magazinban volt olvasható filmajánló, ami az eletigenlok.hu médiaportálon megtalálható.

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

 

Similar Posts