Filmajánló

A fájdalom felülírható? A félelem átértékelhető? Elmenni a falig, és be is lépni… Katarzis-élmény könyvben és filmvásznon.

Van Isten? Nincs Isten? Ha van, hány Isten van? Hogyan néz ki? Mit csinál most Isten? És mit csinál Isten akkor, amikor valami rossz történik olyan emberekkel, akik nem szolgáltak rá erre? Egy film egészen különleges módon éri el a szívünket és ad válaszokat Istennel kapcsolatban.

Mindenkinek vannak olyan időszakok az életében – hosszabb, rövidebb periódusok – amelyekben felgyülemlik rengeteg „megválaszolatlan”, érthetetlen és fájdalmasnak tűnő kérdés, amire ez a film válaszokat adhat, némileg megnyugvást és ezáltal megértést is hozhat. Hasonló élmények A Kék Madár (The Blue Bird, 1976), Vidd hírét az igazaknak (Marlo Morgan), Amer első halála (Duncan Shelley), Bölcs Bohóc (Müller Péter).

Katarzis filmtől, kétszer is egymás után… A viskó (2017) ilyen! Mélységekbe és magasságokba visz. A film alapja egy regény William Paul Young 10 évvel ezelőtt megírt értelmezése az „Istenjelenségről”, igaz a The Shack, vagyis A viskó, még véletlenül sem valami teológiai értelmezés kívánt lenni, sokkal inkább ismert bibliai motívumokat feldolgozó drámai bestseller.

Miről is szól a film?

A főhősnek egy óvatlan pillanatban a legkisebb gyermeke eltűnik, és nagyon úgy fest, hogy egy a környéken vadászó gyerekrabló vitte magával. Bár holttestét sosem találják meg, idővel a kislányt halottnak nyilvánítják, a család tagjai pedig idővel túl kell, hogy lépjenek a tragédián.

Évekkel később látjuk őket viszont. A tragédia mély nyomot hagyott a családfő és az idősebb lány kapcsolatában, hiszen mindkettő saját magát okolja a kislány eltűnése miatt. Egy napon azonban a családfő különös levelet kap: a feladó Isten és éppen abba a viskóba invitálja, amelybe legkisebb gyermeke eltűnésének nyomai vezettek évekkel ezelőtt. A végállomáson azonban nem is egy, hanem rögtön 3 személy várja, akik azt állítják magukról, hogy ők Isten és szeretnék megváltoztatni a férfi életét.

A viskó innentől kezd komoly kérdéseket feszegetni és egy belső utazás során járja körbe a hit különböző állomásait, ugyanis hősünk éppen azokat a kérdéseket feszegeti, amelyeket mi is feltettünk a bevezetőben. Jelesül, ha Isten létezik, ha Isten gondoskodik az övéiről, akkor hogyan eshet meg, hogy egy kislány ilyen aljas bűncselekmény áldozatává válik, a tettes pedig büntetés nélkül megússza a dolgot.

A viskó a maga módján választ ad ezekre a kérdésekre miközben valóban semmi sem “Szentírás” benne, de hogy is lehetne, hisz nem Szentírás. Tulajdonképpen ez a baja felgyorsult korunknak, hogy semmi sem Szentírás benne, még a Szentírás sem!

A viskó átütő élmény, minden pillanata, gesztusa, minden kép, szín, szöveg együtt van. Hat. A filmben számos bólogatós aha-élmény hangzik el, közülük idekívánkozik egy üzenet: „Annyi mindent elveszítettünk már, téged nem veszíthetlek el, érted?”

(VM, BG)

Nézze meg kedves olvasó a szinkronizált filmet, itt tölthető le:
https://videa.hu/videok/film-animacio/a-visko-szinkronos-Ksn7OFXLpLeMLK5t
A könyv jelenleg is kapható nagy könyvesboltokban.
A könyv internetről is letölthető pdf formátumban:
http://miskolc.kerak.hu/Letoltes/PDF/A-Visko.pdf

A cikk az Életigenlők magazin 2019. téli-ünnepi számában jelent meg.

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek