Jól leplezik

Munkamánia, agresszió és alkohol – amikor a férfiak depressziósak lesznek, gyakran nem mutatják ezeket a tipikusnak nevezhető tüneteket, ezért aztán a mentális szenvedést sokáig nem is lehet észrevenni.

A híres amerikai humorista, Elayne Boosler egy tömör és jópofa mondattal írta le a betegség lényegét. “Ha a nők depressziósak lesznek, enni vagy bevásárolni kezdenek, ha a férfiak, akkor lerohanják a szomszédos országokat.” Ez a Napóleon példájából kiinduló, viccesnek szánt mondat persze túlzás, de arra helyesen világít rá, hogy a férfiak és a nők depressziója között igen nagy különbségek vannak. Miért más a férfiak depressziója, mint a nőké, és mit lehet ellene tenni? A Focus Online cikke ezt segít megérteni.

A férfiak ritkábban depressziósak?

Minden nyolcadik férfi legalább egyszer az élete során megküzd egy komolyabb hangulatzavarral, a statisztikák szerint pedig a nők esetében kétszer akkora a kockázat. Azonban a kérdőívek, amely alapján a vizsgálatot végezték, a kérdései miatt elsősorban a nőknél világít rá a betegségre. Szomorúság, szorongás, tartós levertség – a férfiak ugyanis általában nem mutatják ezeket. A férfiaknál kevesebbszer veszik észre a betegséget, és még ha észre is vették, nem kezelik megfelelően. Vajon miért van ez így?

Harald Gündel, az ulmi klinika orvosa szerint az egyenes, határozott férfiak gyakran egyáltalán nem mutatják a depresszió tüneteit nyilvánosan. Ennek oka leginkább a felvállalt nemi szerepekben keresendő, a férfiak esetében ugyanis a teljesítmény, a munkahelyi pozíció és a jövedelem számít a leginkább, ezzel számukra semmilyen szinten nem összeegyeztethető a depresszió.

Pedig az orvosok szerint mindkét nemnél ugyanolyan gyakori a betegség, csak annak kezelése más. A férfiaknál háromszor annyi az ebből fakadó öngyilkosság, mint a nőknél. Annak fényében különösen szomorú ez, hogy ma már igen hatékonyan tudják gyógyítani a depressziót.

Milyen az elme, ha beteg?

A depressziót többnyire az válthatja ki, ha több dolog is összejön egyszerre. A betegek eleve érzékenyek a mentális és a fizikai stresszre egyaránt, és nehezen kezelik az élet nehézségeit.

Az erős hangulatváltások egyik kiváltó oka az agyban található, ahol náluk kevesebb ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitter) találhatók. Az agyi anyagcsere visszaállítására a megoldás az antidepresszánsok szedése, ami megnöveli a neurotranszmitterek arányát, a tüneteket ezért átmenetileg megszünteti. A pszichológusok szerint személyes tényezők is szerepet játszanak, amelyek már a gyermekkortól kifejthetik a hatásukat.

A túlzottan féltő, gondoskodó nevelés következtében felnőtt korban nehezebben küzdünk meg a stresszhelyzetekkel, rosszabb lesz az önértékelésünk és könnyen sebezhetővé válunk. Valamilyen személyesen átélt lelki vagy fizikai sérülés a depresszió megjelenésének esélyét csak felerősíti. A szülők egyébként is fontos szerepet játszanak, mert a genetikai hajlam is döntő lehet. Ha egy közvetlen rokonunk depresszióban szenved, a kialakulás esélye nálunk tizenöt százalék, ha pedig ikertestvérről van szó, akkor máris ötven százalékra emelkedik.

A depresszió krónikussá válhat, fő tünetei a nyomott hangulat, az érdeklődés hiánya, a szomorúság és szokatlan fáradékonyság. Ezt követi a koncentráló-képesség zavara, vagy hogy az érintett értéktelennek érzi magát, jövőképe nagyon pesszimista lesz, végül öngyilkossági gondolatai lesznek. Az orvosi leírás szerint könnyű, közepes és súlyos depresszió létezik, attól függően, hány tünet jelentkezik egyszerre. Ha a tünetek már két éve nem csökkenek, akkor krónikus depresszióról beszélünk.

A betegeknél gyakran függőség alakul ki, alkoholhoz, kábítószerhez vagy gyógyszerekhez nyúlnak. Különböző fázisok lehetnek, ugyanis a nyugtalan időszakokat feltűnően boldog, euforikus szakaszok váltják, ezt az orvosi nyelv bipoláris zavarnak nevezi. Ez a betegség világszinten százból egy férfit érint élete során.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek