Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk, melyet körülbelül tízezer évvel ezelőtt háziasítottak őseink.  Már az időszámítás előtt is ittak kecsketejet, és a mai napig ez a világon a legnagyobb mennyiségben fogyó tejféleség. A kecsketejet valaha Európában is nagyon kedvelték. A korai középkorban számos kolostorban készítettek kecskesajtot. Ebben az időben a tehéntejből készült sajt szinte teljesen ismeretlen volt.

Mit tud a kecsketej a tehéntejjel szemben?

Mivel a kecske gyakorlatilag bármit lelegel, így rengeteg pollen kerül a szervezetébe, ezért a népi gyógyászat a kecsketejet az allergia ellenszereként is ismeri. A polleneket nem bontja le teljesen, csak legyengíti, így aztán azok ebben a legyengült formában bekerülnek a tejbe is.

A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak. A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban, és remek rák elleni védelem is egyben.

Napi egy pohár kecsketej elfogyasztása immunterápiaként is szolgálhat, és segíthet megelőzni az allergia kialakulását, de a már meglévő allergia kezelésében is nagyon hatásos segítség lehet. Előfordulhat allergiás reakció a kecsketejre, azonban jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében.

Könnyű lebontani, így nem terheli meg az emésztést, viszont kifejezetten tápláló, és rengeteg benne a kalcium, ami elengedhetetlen a test természetes zsíranyagcsere folyamatainak működéséhez.

A kecsketej nem csak belülről táplálhat, ugyanis a benne található AHA-savak finoman hámlasztják a bőrt, a Q10 lassítja az öregedést, miközben a tej mélyen hidratál is.

A kecsketejes borogatást ezért ekcéma, pikkelysömör és pattanások kezelésére is gyakran javasolják

A kecsketej 12,5-szer több D-vitamint és 4-szer több A-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej, így rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a csontritkulás kialakulását és megőrizni az éles látást.

Miért olyan könnyen emészthető a kecsketej?

A kecsketej zsírmolekulái akár tízszer kisebbek, mint a tehéntejben lévők. Ezen kívül a kecsketejben sok olyan enzim található, amelyek támogatják az emésztés folyamatát. A rövid és közepesen hosszú zsírsavak aránya jóval nagyobb, mint a tehéntejben, és ezek élénkítik az anyagcserénket. A kisebb zsírgömböcskéket az enzimek sokkal gyorsabban, könnyebben tudják lebontani.

Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, ezzel egyúttal szívünk egészségét is védik. A kecsketejben található proteinek is más struktúrájúak és egyenletesebben oszlanak el, mint a tehéntejben. Ezen kívül a kecsketejben igen kevés alfa-s-1-kazein található. Az alfa-s-1-kazein olyan fehérje, amelyről szakértők azt gyanítják, a tehéntej-allergiáért felelős anyag. A tehéntejben hétszer annyi van belőle, mint a kecsketejben.

Egy új-zélandi tanulmány szerint a kecsketej proteinprofilja sokkal inkább hasonlít az anyatejéhez, mint a tehéntejé. A tanulmány azt is bebizonyította, hogy a csecsemők sokkal jobban emésztik a kecsketejet.

Ez azonban még nem minden. Megvizsgálták a kecsketejnek a gyógyszerek, illetve az erős fizikai terhelés által kiváltott bélkárosodásokra gyakorolt hatását is. A klinikai tanulmány szerint a naponta fogyasztott kecsketej hatására enyhül a bélnyálkahártya gyulladása és regenerálódnak a sérült bélbolyhok is.

A kecsketejben meglehetősen kevés folsav és B12-vitamin található, e hiány azonban teljes értékű táplálkozással kiegyenlíthető. A kecsketej ugyanakkor igen gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban és kloridban. A nyomelemek közül tartalmaz jódot és cinket is.

A kecsketej jótékony hatású az alábbi esetekben

●   asztma,
●   neurodermatitisz és ekcéma,
●   migrén,
●   ideges eredetű és krónikus gyomor-bél rendszeri panaszok,
●   irritált szemek és orrnyálkahártyák, hurutos nyálkahártyák,
●   idegesség, stressz következményei, félelem, koncentrációzavar,
●   megvéd a sejtek korai öregedésétől,
●   fogyasztásával megelőzhető a rák,
●   a csontritkulás ellen is bizonyította gyógyító erejét,
●   megvédi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól, pl. a cigarettafüst, a környezeti mérgek és a szervezetben keletkező mérgek hatásaitól.

Különösen értékes a kecsketej magas D-vitamin-tartalma, ami a kalcium optimális felszívódását biztosítja. Táplálkozásunkban nem csupán a kalcium mennyisége számít, hanem a kellő mennyiségű D-vitamin is.

A kecsketej lúgosító hatású, gondoskodik a sav-bázis egyensúly fenntartásáról. Magas D-vitamin-tartalmának köszönhetően ráadásul a benne lévő kalcium is sokkal hatásosabban képes felszívódni.

Természetesen a szabadon tartott állatok tejében jóval magasabb a biológiailag értékes anyagok mennyisége, mint az istállóban tartott társaikéiban, ugyanis a D-vitamin termelődéséhez napfénynek kell érnie az állatok bőrét.

Táplálkozástudósok szerint a kecsketej a stressz csökkentésére is kiválóan alkalmas, és az ideges eredetű emésztési zavarokat is enyhíti.

A kecsketejben található legfontosabb anyagok

Proteinek

Nagyon jól emészthető proteinek (albuminok, globulinok és kazeinek). Finom, egyenletes eloszlásuk miatt jobban emésztjük ezeket, mivel az enzimek könnyebben hozzájuk férnek.

Zsírsavak

Sok, biológiailag értékes rövid és közepesen hosszú zsírsav. Ezen kívül gazdag kétszeresen telítetlen konjugált linolsavban (CLA). Ez rákvédő hatású, ugyanakkor véd az érelmeszesedés ellen, és klinikai tanulmányok eredménye szerint csökkenti a test zsírtartalmát is, ezzel párhuzamosan növelve az izomtömeget.

Ásványi anyagok

Kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor és klorid.

Nyomelemek

Réz, cink, foszfor, bór, titán, króm, jód, viszonylag kevés vas.

Vitaminok

A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitamin, kevés B12-vitamin és folsav.

Enzimek

Nyolcféle enzim, plusz a koenzim Q10, amely antioxidáns hatású és sejtjeink nélkülözhetetlen alkotóeleme. Leginkább a tüdőnknek, szívünknek és májunknak van szüksége sok koenzim Q10-re, főképp a 40. életév után, amikor a testünk egyre kisebb mennyiségben kezdi termelni.

A kecsketej és a belőle készült sajt nem olcsó, de okkal annyi, amennyi. Nem mindegy, hogy például egy napi 30 litert tejelő tehenet, vagy egy napi 1,5 – 2 litert tejelő kecskét tart az ember. A munka közel ugyanannyi, de a termék messze nem.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts