Sokan nem is gondolnák, hogy a diófélék és a magvak mennyire egészségesek, persze csak mértékkel fogyasztva. Miért is fogyasszuk ezeket a táplálékokat rendszeresen? Erre egyszerű a válasz: mivel tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, fehérjékkel, rostokkal és egészséges zsírokkal.

Köménymagból lehet készíteni teát, de számos ételt megízesíthetünk a segítségével. Ezek az apró magvak nagyon jól kezelik az emésztési problémákat, legfőképpen puffadás esetén nagyon hasznosak.

A kendermag nemcsak rostokat és fehérjéket, hanem omega-3 és omega-6 zsírsavat is tartalmaz, de vitaminokkal és ásványi anyagokkal is töltve van. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a csontok egészségét őrizhetjük meg a rendszeres fogyasztásával.

A napraforgómag rákellenes hatással rendelkezik, illetve csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Gazdag forrása egy antioxidáns vitaminnak, az E-vitaminnak, de van benne réz, folsav és szelén is. Ez utóbbi ásványi anyag nagyon hasznos a pajzsmirigy egészsége szempontjából, hiszen elősegíti a pajzsmirigy hormonok termelődését.

A chiamagban sok omega-3 zsírsav található. Ezen kívül tele van oldható rostokkal, kalciummal és fehérjével is. Az egészséges csontoknak és fogaknak kalciumra van szükségük, így jól tesszük, ha ezt az aprócska magot beiktatjuk az étrendünkbe.

A szezámmagban sok cink van, de vasban, magnéziumban, kalciumban és vitaminokban is rendkívül gazdag. A szezámmagnak szerepe lehet a vérnyomás szabályozásában, a cukorbetegség megakadályozásában, de jó hatással van az emésztésre is. Emellett enyhítheti a stresszt, a szorongást, mérsékli az ízületi gyulladást, illetve megakadályozhatja a májbetegség kialakulását.

A tökmagot legfőképpen a férfiaknak szokták ajánlani, azonban mindkét nem jól jár vele, hiszen nagyon sok cinket, mangánt és foszfort tartalmaz. Ezen kívül antioxidánsokban is gazdag, amelyek elősegítik az immunrendszer megfelelő működését.

A lenmag is sok antioxidánst tartalmaz, amely részt vesz a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben. Sok rost is van benne, így védelmet jelenthet a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulása ellen.

A magvakat érdemes nyersen, például salátára szórva fogyasztani, de őrölve és mézzel elkeverve is nagyon ízletesek és finomak.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek