A hagymacsalád egyik kiemelkedő tagja a fokhagyma. Már évszázadok óta használják gyógyászati célokra, illetve a konyhai felhasználása is ekkor kezdődött. A fokhagymát is tekinthetjük gyógynövénynek, hiszen számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik. Miért együnk rendszeresen fokhagymát? Cikkünkből erre kapunk választ.
Csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét
A fokhagyma sok betegség megelőzésében lehet segítségünkre, elsősorban a szívbetegség kialakulásának esélyét csökkentheti, hiszen mérsékeli az artériák falára települő plakkok lerakódását, amivel hozzájárul a megfelelő véráramláshoz. A fokhagyma torok-, hólyag- és vesegyulladás esetén is hasznos lehet, illetve gombás fertőzéskor is bátran bevethető.
Stabilizálja a vércukorszintet
Bebizonyosodott, hogy hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, így rendszeres fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata. De ez a gyógynövény remekül javítja az emésztést, sőt a triglicerid- és a koleszterinszintet is eredményesen csökkenti, valamint alacsonyabb vérnyomást eredményezhet. Mindezen hatásainak köszönhetően hozzájárul a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
Rákmegelőző hatással bír
Jelentős bizonyítékok utalnak arra, hogy a fokhagyma szerepet játszhat a rák megelőzésében és progressziójának lassításában. Gazdag fitokémiai tartalma biztosítja a potenciális koleszterinszint-csökkentő és rákellenes hatásait. A benne található fitokemikáliák olyan növényi vegyületek, melyek védelmet jelentenek a sejtek számára az olyan károsodásokkal szemben, melyek végül rákos betegség kialakulásához is vezethetnek.
Természetes antibiotikum
A fokhagyma tele van értékes antioxidáns vegyületekkel, és természetes antibiotikumként is funkcionálhat, így nagyon hasznos nátha és megfázás esetén. Egyes tanulmányok arra világítanak rá, hogy azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gyógynövényt, kevesebbszer lesznek náthásak, és a megfázással sem kell olyan sokszor megküzdeniük. Ez a fokhagyma antimikrobiális és antibiotikus tulajdonságainak köszönhető.
Segít a fertőzések ellen
A fokhagyma jelentős antibakteriális hatással rendelkezik, amelyek segítenek nekünk bizonyos fertőzések elleni küzdelemben. Még a bőr megtisztításában is aktívan részt vesz, hiszen az antibakteriális tulajdonságai segítenek csökkenteni a pattanások okozta duzzanatot és gyulladást, sőt a bőr gombás fertőzéseivel szemben is eredményesen veszi fel a harcot.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!