OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A patisszon vagy más néven csillagtök kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. A patisszon különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti.

Zsír- (0,1 g/100 g) és rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele. Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és talán A-vitamint tartalmaz.

A friss gyümölcsből számos étel és savanyúság készíthető nagy előnye, hogy a kisebb terméseket nem kell meghámozni, kimagozni, hanem elegendő alaposan megmosni. Nincs jellegzetes íze, ezért bármilyen fűszerrel elkészíthető. A kalóriaszegény étrend összeállításánál fontos szerepe lehet. Az étkezési felhasználások kívül érdekes alakja miatt dísztöknek is ültetik.

Az apróbbakat uborka módjára egészben savanyúságként lehet eltenni. A savanyúság-lébe kicsivel több ecetet tehetünk, mert a patisszon-gyümölcs igen enyhén édeskéz ízű. Önálló ételként is megállja a helyét. Elkészíthető töltve, rántva, párolva, pörköltként stb. Ilyenkor a nagyobb átmérőjű termésekről a keményedő héját vágjuk le, a magvakat szedjük ki és aztán daraboljuk fel.

Zöldségekkel töltött patisszon(6-7 főre)

3 patisszon (csillagtök)

Töltelékhez

3-4 közepes burgonya
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
sárgarépa
kukorica
brokkoli
paprika (vagy ízlés szerint egyéb zöldségek)

bors
kömény
majoranna
kapor

Öntethez

joghurt
fokhagyma
kapor
majoranna

bors

Forrás: napidoktor.hu

eletigenlok.hu

Similar Posts