Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A paradicsom nagyon egészséges. De hiába vesszük azt meg télen, nincs olyan íze, mint a nyári nap érlelte paradicsomnak. Ha valakinek van kiskertje, ültessen paradicsomot és bazsalikomot is, hiszen sokféle ételhez fel lehet használni: leveshez, körethez és salátákhoz is, nem beszélve a finom turmixitalokról. A cikkben a paradicsom csodás hatásairól olvashat, illetve egy hideg paradicsomleves receptjét is.

A paradicsom és az alacsony szénhidráttartalom

A paradicsomnak alacsony a szénhidráttartalma, sok oldhatatlan rostot és egyszerű cukrokat tartalmaz. A paradicsom mintegy 95 százalékos víztartalommal bír.

A tápanyagokban gazdag paradicsom

A paradicsom gazdag forrása a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Megtalálható benne az E- és a C-vitamin. Ezek az antioxidáns vitaminok segítenek megakadályozni az oxidatív stressz kialakulását, amely számos betegség okozója lehet.

A paradicsom ezen kívül tartalmaz még K1-vitamint is, amelynek fontos szerepe van a véralvadásban, de a csontok egészségében is szerepet játszik.

A paradicsom B-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Elsősorban a B9-vitamin-tartalma magas, amely vitaminra a terhes nőknek van leginkább szüksége a magzat egészséges fejlődéséhez. Ennek a vitaminnak kitüntetett szerepe van még a sejtműködésben és a normál növekedésben is.

Nyári paradicsomleves

Hozzávalók

  • 4-5 nagyobb darab paradicsom
  • 7,5 dl zöldségalaplé
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor zöldpetrezselyem
  • néhány menta- és bazsalikomlevél

Elkészítése

Első lépésként szabadítsuk meg a paradicsomokat a héjától: először dobjuk forró vízbe, majd vegyük ki és tegyük az összes paradicsomot jeges vízbe. Az olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ezt követőn kockázzuk fel a paradicsomot és azt is tegyük a fazékba. Aztán jöhetnek a fűszerek: ízlés szerint adagoljuk a sót és a borsot. Főzzük puhára a paradicsomot, majd turmixoljuk le. Öntsük fel a zöldségalaplével és főzzük további 20-30 percig. A legvégén adjuk hozzá az apróra vágott fűszernövényeket. Ezt a levest legjobb behűtve tálalni.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts