Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Nem elég, hogy finom, az utóbbi néhány évtizedben újabb alkalmazási területeit fedezték fel a házi gyógyításban.

Az immunrendszer erősítése: Kaliforniai kutatóorvosok kimutatták, hogy naponta két pohár élőflórás joghurt elfogyasztása a négyszeresére növelheti a gamma-interferon szintjét. Ezt a fehérjét azok a fehérvérsejtek termelik, amelyek az immunrendszert segítik a kórokozók elleni harcban.

Küzdelem a rák ellen: A joghurtban lévő Acidophilus bizonyíthatóan segít megelőzni a daganatok kiújulását a húgyhólyagrákkal kezelt betegeknél. A hasznos baktériumok megakadályozhatják a káros mikroorganizmusokat abban, hogy amikor kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerekkel, rákkeltő anyagokat hozzanak létre a szervezetünkben.

Az erős csontokért: A laktóz érzékenységben (vagyis a tejcukor megemésztéséhez szükséges enzim hiányában) szenvedő emberek kénytelenek mellőzni a tejet – a csonterősítő kalcium egyik legfontosabb forrását. Az élőflórás joghurt számukra is megoldást jelenthet, mivel a benne található élő kultúra enzimei „előemésztik” a laktózt a szervezet számára, így annak fogyasztásakor a legtöbben már nem észlelik a szokásos kellemetlen tüneteket.

A candidiasis kezelése: Ha a Candida albicans nevű, a hüvelyben élő élesztőgomba túlszaporodik, szörnyű viszketést és kellemetlen, égető érzést okozhat. Egy amerikai vizsgálat során a fertőzés jelentkezésének valószínűsége jelentős mértékben csökkent azoknak a nőknek a körében, akik naponta 250 g élőflórás joghurtot ettek. Az említett tejtermék fogyasztása a már kialakult fertőzések kezelésében is fontos szerepet játszhat.

FIGYELEM!

Csak élesztőgombás fertőzés esetén alkalmazzunk joghurtot; a bakteriális fertőzést ugyanis valószínűleg csak tovább súlyosbítanánk vele!

A húgyhólyag védelme: A joghurt valódi segítséget jelenthet azoknak a nőknek, akik visszatérő húgyúti fertőzésben szenvednek. Egy finn vizsgálat eredményei szerint a hetente legalább háromszor joghurtot és sajtot fogyasztó nők közel 80 %-kal kisebb valószínűséggel kaptak húgyúti fertőzést, mint azok, akik hetente egyszer, esetleg egyszer sem ettek ilyen tejtermékeket.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts