Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Miért járjak művészetterápiás csoportba? Kinek ajánljuk a művészetterápiás csoportokat? Miben különbözik a művészi alkotás és a művészetterápia?

A művészetterápiás foglalkozások remek alkalmat adnak arra, hogy egy mindenki által elérhető úton, a művészeti kifejezés útján jussunk közelebb magunkhoz. Az alkotás, legyen az zenei, képzőművészeti, irodalmi vagy mozgás, mind olyan dolgok, amiket a saját örömünkre és lelkünk ápolására is csinálhatunk, mindenféle tudás, előképzettség és kötöttségek nélkül. A sokfelé elérhető kurzusok lényege nem csak a kellemes élményekkel gazdagodás, de sokkal több is lehet. Az alkotás még izgalmasabb, ha közösen csináljuk másokkal, utat nyithat egymás felé és segítségével többféle közösségi együttműködés megvalósítható, kísérhető.

A csoport védett terep a magunkban rejlő érzelmek megélésére, traumák feldolgozására, belső erőforrásaink mozgósítására, magunk jobb megismerésére. A művészetterápia különleges helyet foglal el a pszichoterápiás módszerek palettáján. Szimbolikus közvetítője, eszköze a kifejezésnek, segít,hogy az alkotásban el tudjuk mondani, ami szavakkal ki nem mondható, vagy nehezen megfogalmazható. A művészetterápiának az alkotás folyamata is fontos része, nem csak a létrejött alkotás és annak megbeszélése. Segítségével sokféle érzelem, belső és külső konfliktus érhető meg, tudatosulhatnak eddig meg nem értett viselkedéseink és motivációink, csökkenhet a szorongásunk, szociális készségeink fejlődnek, önbizalmunk is rendbe jöhet.

Miben különbözik a művészi alkotás és a művészetterápia?

A művészeti alkotó sokszor tanult készségeket használ az alkotáshoz, tud festeni, játszik hangszeren, táncos vagy író, költő stb. Célja egy bizonyos alkotás létrehozása, befejezése. A művészetterápiában az alkotás közvetítő csatorna; nem az a fontos, hogy mindenképpen kész alkotással álljuk elő, hanem hogy megéljük az alkotás folyamatát. Az itt létrejött alkotásnak nincs esztétikai megítélése, értéke, befejezettségre törekvése a művészeti alkotás hagyományos szempontjai szerint. A művészet tanár hatással van a létrejövő alkotásra, mert tanácsokat adhat, technikákat taníthat meg. A művészetterapeuta segítője annak a folyamatnak, amelyben az alkotó megérti az érzéseit, szükségleteit. Egy festő képe gyakran kerül kiállításra, nyilvános értékelése lesz, bekerül a művészeti mainstreambe. A terápiás alkotás személyes használatra készül, bizalmas és védett helyzetben, aktuális állapotunk megjelenítője. A művészetterápiás csoportokban tehát nem a készségeken és a tudáson van a hangsúly, hanem a szabad önkifejezésen.

Milyen problémákkal, kérdésekkel érdemes művészetterápiás csoportba járni?

Tulajdonképpen nem érdemes leszűkíteni, hogy kinek ajánljuk, mert sokféle csoport létezik, pl: traumák feldolgozása, gyász, párkapcsolati és más társas problémák, meddőség, önismereti célzatú csoportok, stb. Vannak speciális tematikus csoportok: autistáknak, illetve autista szülőknek, táplálkozási zavarral küzdőknek, krónikus betegeknek, függő pácienseknek, Alzheimer-betegeknek, gyerekeknek, mentális zavarokkal élőknek.

Hol járhatok csoportba?

Művészetterápiás csoportok sokfélék lehetnek, gyakran indulnak, érdemes tájékozódni például a Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület honlapján vagy a Tárt Kapu galéria honlapján.

Szerző: Hargitai Anett pszichológus

Forrás: pszichologuskereso.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts