OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet –
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.

Ilyenkortájt e gyönyörű Nagy László vers első három sorától hangos facebook, okos telefon, elektronikus média, mivel ebben a három sorban egybe van sűrítve minden szép és jó, ami Újévre kívánható, ezért mi is úgy gondoltuk. megosztunk pár gondolatot, jó kívánságokról, áldáskívánásról, kérésekről, fohászokról, imádságról a fenti versből kiindulva.

A versbéli alany mindent elvár, szinte követel Istentől, ami az örömteli élethez szükséges; szerencsét, szerelmet, téli hidegben meleget, élelmet, társakat-barátokat, lehetőséget tevékenységre, hiterősítő útmutatást. A gabona váradalmában benne rejlik a lelki táplálék is, a temetők helyett életet kívánalmában az általános feltámadás, ami a lehető legkiterjedtebb életigenlés.

Tulajdonképpen nem is Istentől igényli, kívánja ezeket, tudja, hogy saját magunknak kell megteremtenünk legalábbis az óhajtott dolgok nem emberfeletti részét, erre utalhat a „nekem a kérés nagy szégyen” utolsó szakaszbeli sora, ám ehhez az erőt Istentől kapjuk kérés nélkül. Elsőre ez a rész túl karakánnak, keménynyakú virtusnak, majdhogynem pogánykodásnak tűnhet. Ha jobban megnézzük alapvető bibliai igazságok rejlenek benne, például: még nyelvünkön sincs az imádság szava, már megkapjuk Istentől, ami feltétlenül kell, és bizony nem azt adja Isten, amit kérünk, hanem kérés nélkül bocsátja rendelkezésünkre, amire szükségünk van.

Az imádság lényege az, ha rá tudunk hangolódni Istenre, ha megegyezik kérésünk, kívánságunk azzal, amit Isten nekünk adni szán, ha nem vagyunk, mohók, kapzsiak, telhetetlenek és irigyek. Ha Istennek tetszően gondolkodunk és élünk, megtanulunk elfogadni, és hálát adni, akkor lesz a miénk, ami az örömteli élethez kell vagy ha „csak” úgymond a feltétlen szükséges adatik meg, az is nagy-nagy örömöt tud majd okozni.

Batári Gábor

Életigenlők.hu

Similar Posts