Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. Az időpont Dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár születésének napja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörőjének számít.

Az ünnep lényege, hogy a társadalom minden rétege küzdjön a rákbetegség ellen és felébressze saját felelősségtudatát. Az elmúlt 100 évben nagy fejlődésen ment keresztül az orvostudomány a daganatos betegségek kezelésében, azonban a megelőzés még mindig nagyon fontos. A rákos megbetegedések egyharmada megelőzhető, ha felismerik a betegséget előidéző rizikófaktorokat.

A rák gyűjtőfogalom: több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szerveket érintő megbetegedéseket fed.

Fél évszázada a rosszindulatú daganatokkal diagnosztizált betegeknek csak 20%-át tudták megmenteni, ma a daganatos betegek fele meggyógyul.

A rákbetegség nevét több nyelvben, így a magyarban is a rák állatról kapta, jelezve, hogy ez a daganatféleség csápszerűen terjed az egészséges szövetekben, befűzve azokat.

Az új ígéret az immunterápia, amelynek segítségével a szervezet el tudja pusztítani a daganatot.

A következő években új és új rákgyógyszerek jelennek meg, és ezek várhatóan egyre hatékonyabbak lesznek.

eletigenlok.hu

Similar Posts