Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Ki mondta, hogy nyáron nincs szükségünk C-vitaminra? Természetesen az év minden hónapjában szükségünk van arra, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő táplálékokat fogyasszunk, hiszen csakis ebben az esetben lehetünk nyugodtak, hogy az immunrendszerünk védőbástyaként ellenáll mindenféle betegségnek. Mutatjuk is, hogy miért együk ezt a gyümölcsöt a nyári szezonban. Nemcsak azért, mert finom, hanem azért is, mert nagyon egészséges, köszönhetően a magas tápanyagtartalmának.

A málna nemcsak C-vitaminban, hanem folátban és káliumban is bővelkedik. Nagyon sok rostot tartalmaz, és alacsony a glikémiás indexe, így akkor is számíthatunk erre a gyümölcsre, ha a vércukorszint szabályozásáról van szó. Nemcsak a vércukorszintet szabályozza és csökkenti, hanem az inzulinválaszt is javítja.

A málna rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, és nagyszerű rákellenes hatásokkal is rendelkezik

Az egyes kutatási eredmények szerint nagyon hatékony lehet mellrák, vastagbélrák és májrák ellen is.

A málna kellemes piros színét az antocián vegyületek adják. Voltaképpen ezek is antioxidánsok, és még a gyulladást is csökkentik. Azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, szintén fogyaszthatják, hiszen a málna még az ízületi gyulladás sokszor kellemetlen és fájdalmas tüneteit is csökkenteni tudja. A málna preventív jelleggel is működik, azaz ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor csökken az ízületi gyulladás kialakulásának az esélye.

A málna polifenolokban is bővelkedik

Ezek olyan antioxidáns növényi vegyületek, amelyek lassítják az öregedési folyamatokat. Ha szeretnénk sokáig fiatalosak maradni, akkor is érdemes a málna mellett letenni a voksunkat, hiszen tömve van C-vitaminnal, amely fokozza a kollagéntermelést, így járul hozzá a bőrben zajló öregedési folyamatok lassításához is.

A málna még a metabolikus szindróma ellen is védelmet jelenthet, azaz ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenhet a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás kockázata. A málna nemcsak a vércukorszintet szabályozza, hanem az inzulinérzékenységet is javítani tudja.

Nyáron remek gyümölcssalátát és turmixitalokat is készíthetünk málna hozzáadásával.

Hűsítő málnasaláta

Hozzávalók

• 2 csésze madársaláta
• 1 csésze málna
• ízlés szerint balzsamecet
• egy maréknyi pirított dió

Elkészítés

Mossuk meg a salátát és a málnát, keverjük össze ízlés szerinti balzsamecettel, majd szórjuk meg pirított dióval.

Fetasajtos málnasaláta

Hozzávalók

• 2 maréknyi madársaláta
• 5-6 db koktélparadicsom
• egy csésze málna
• ízlés szerint méz
• 2 evőkanál balzsamecet
• ízlés szerint só és bors
• 1 evőkanál pirított fenyőmag
• 10 dkg fetasajt

Elkészítés

Mossuk meg a paradicsomot, a málnát és a salátát. Egy salátástálban keverjük össze a gyümölcsöt az összetépkedett madársalátával és a felaprított koktélparadicsommal. Ezután készítsük el az öntetet: keverjük el a mézet, a balzsamecetet, a sót és a borsot, és öntsük a salátánkra, majd szórjuk meg felkockázott fetasajttal és pirított fenyőmaggal.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A Rák Ellen- Az Emberért, A Holnapért Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, egészségfesztivált, konferenciákat szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! Az alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts