Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A stressz nagyon sok szervünket megbetegítheti, de elsősorban az immunrendszerünkre van negatív hatással. Amikor stressz ér bennünket, sokkal sérülékenyebbek vagyunk. Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy amikor stresszes helyzetbe került hamarabb megbetegedett. Ennek az a magyarázata, hogy a legyengült immunrendszerünk sokkal sérülékenyebb a betegségekkel, fertőzésekkel szemben.

Az emberi immunrendszer, a hormonrendszer és a központi idegrendszer szoros kapcsolatban áll egymással. Ha egyik megsérül, akkor ebben a rendszerben is törések keletkeznek, megborul a kényes egyensúly és bizony ez hatással lesz az egészségünkre.

A stresszes szituációk teljesen másként hatnak egy olyan emberre, akinek nincs gond az immunrendszerével, és teljesen másként hatnak arra a személyre, akinek valamilyen ok miatt, nem működik kielégítően a védelmi vonala. Ha gyulladás vagy érelmeszesedés van a szervezetben, esetleg valamilyen autoimmun betegséggel küzd az illető, akkor a stressz csak tovább ronthat az állapotán.

Amennyiben a stressz hosszabb ideig jelen van a szervezetünkben, azaz krónikussá válik, az elnyomja az immunrendszer működését és ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a járványok okozta fertőzésekre is.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Néha az is feszültséget generál az életünkben, ha olyan dolgot csinálunk, ami megemeli a szervezetünkben a stressz szintet. A legjobb amit tehetünk, hogy egy ideig háttérbe szorítjuk ezt a tevékenységet és nem foglalkozunk vele.

Rendszeres pihenés, feltöltődés

Testünknek rendszeres pihenésre és feltöltődésre is szüksége van. Az alvás, a pihenés szintén részt vesz az immunrendszer regenerációjában, hiszen ez elősegíti a T-sejtek termelődését, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a fertőzések elleni küzdelemben.

A boldogság pozitívan hat az egészségünkre

A boldogság, az élet nyújtotta örömforrások megtalálása szintén pozitívan hat az egészségünkre és így az immunrendszerünk működésére is.

A nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét

A nevetés nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem számos más betegség tünete is enyhülhet, amennyiben jókedvűen állunk hozzá az élet dolgaihoz. A mosoly csökkenti a stresszhormonok szintjét, emellett növeli az immunsejtek és antitestek aktivitását. Az optimizmus, a jókedv, a nevetés nemcsak a stresszreakciót csökkenti, hanem a pulzusszámot és a vérnyomást is, ugyanakkor növeli a boldogsághormonok szintjét, s ezek összességében sokkal jobb közérzetet biztosítanak, és még az immunrendszerünk is erősödhet.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts