A képen örülök, mert tudom, hogy mellrákom van. Nem, nem őrültem meg.

Örülök, mert nagyon hamar elkaptuk a rohadékot. Így 98% esélyem van, hogy meggyógyuljak, hogy felneveljem a gyerekeimet és szép életem legyen. Rákos vagyok, de nem fogok meghalni. Nem most és nem e miatt. Az orvostudomány nagyon sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben. De a rák továbbra sem mindig gyógyítható betegség. A kérdés mikor kapjuk el a rohadékot…

Ha korán elkapjuk akkor szinte mindig gyógyítható és minél később annál rosszabbak az esélyek.

Direkt ezt a képet választottam. Ilyen a mellrák. Nem öreg, nem kopasz, nem zokog reggeltől estig. És ez sajnos Te is lehetsz. De ettől nem betojni és pánikolni kell, hanem okosan küzdeni ellene…

Ha nem mentem volna el szűrésre, és csak 1-2-3 év múlva derült volna ki egészen más lenne a helyzet.

40-es orvosnőként sok hasonló barátnőm van. Mikor elmondtam nekik kiderült, hogy egy se jár még szűrésre…

Orvosnőként is az ismert kifogásokat mondták: sok a munka, fájni fog a mammográfia, nem volt senkinek a családban, én még fiatal vagyok, annyira félek, hogy találnak valamit, hogy inkább el se megyek szűrésre, stb…

Ha az okos orvos barátnőim ilyen hülyék, (bocs csajok) mit várhatunk el a többiektől?

Nagyon ciki de nőgyógyász létemre egy csomó mindent én se tudtam. Nagyon sokat tanultam az elmúlt hónapokban. Úgy döntöttem, ezt megosztom azzal, akit érdekel.

Minden 8-10. nőnek lesz mellrákja. Szóval baromi gyakori és egyre gyakoribb. Négyszer olyan gyakori, mint a méhnyakrák, mégis annak a szűrésére sokkal többen járnak el. Egyre több a fiatal mellrákos nő, kb. a betegek 20%-a 50 év alatti, kb 5% 40 év alatti.

Amerikában 40 éves kortól javasolják a szűrést, ha NINCS rizikó tényeződ. Ha „magas a rizikód”, akkor már 30 éves kortól. De ezt tuti még egy orvos se kérdezte ki tőled. Sajnos a mai orvoslás… Idő sincs rá. Meg őszintén… egy csomó orvosnak fogalma sincs róla. Én aztán tényleg nem bántani akarom az orvosokat, de jó lenne ezen változtatni.

Megnő a rizikód, ha 30 év alatt nem szültél, (sok) alkoholt iszol, alacsony a D-vitamin szinted vagy éjszaka dolgozol. Tuti biztos vagyok benne, hogy egy orvos se hívta fel a figyelmedet hogy a mellrákszűrést hamarabb kell elkezdened, mert nővér, orvos vagy (voltál).

Csináltam két oldalt. Egyet, ahol írok a szűrésről és hogy mit tehetsz, hogy megelőzd a betegséget https://www.facebook.com/Mellrák-ellen-2235988486730396/. Egy másikat meg az érintetteknek https://www.facebook.com/Harc-okosan-a-mellrák-ellen-429010604327306/.

Magenheim Rita

(https://www.facebook.com/rita.magenheim)

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek