A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a paradicsom és a paradicsomszósz javítja a probiotikumok aktivitását a bélben. Minden étel, amely táplál, funkcionálisnak számít. Ezek az ételek csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, vagy más módon optimalizálhatják az egészséget. Cikkünkben választ kapunk arra, hogy miért fogyasszunk paradicsomszószt a bél egészségéért!
A probiotikus ételek – például bizonyos típusú joghurtok, kefirek – ebbe a kategóriába tartoznak, mivel a bélben lévő jó baktériumok számát növelik, ami számos szempontból hozzájárul egészségi állapotunk javulásához.
Probiotikus tulajdonság
A paradicsom egészséges tápláléknak számít, mivel többek között likopint – egy antioxidáns pigmentet – tartalmaz, amely segít megóvni a sejteket a káros tényezőktől. A kutatások azt sugallják, hogy a paradicsom probiotikus tulajdonsággal rendelkezik, vagyis növelheti a bélben lévő jó baktériumok aktivitását.
Ebben a vizsgálatban a kutatók in vitro kísérleteket végeztek annak megértése érdekében, hogy a Lactobacillus reuteri – az egészséges bélflóráért felelős bakteriális faj – kölcsönhatásba lép-e a paradicsomszószban lévő likopinnel, és a főzési folyamat befolyásolja-e ezt a kölcsönhatást.
A probiotikus törzs életképességét a kutatók egyedül az emésztési folyamaton keresztül értékelték, amikor a növényi eredetű antioxidánsok jelen voltak, illetve megfigyelték a probiotikus törzs hatását az antioxidánsokra kifejtett változásokra.
A főtt paradicsom jobb, mint a nyers
A kutatók megállapították, hogy a paradicsomszószban jelenlévő antioxidánsok fokozzák a Lactobacillus reuteri pozitív hatását. Ezen kívül kijelentették, hogy a főtt paradicsomszósz ez esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a nyers.
A főtt paradicsomszószban jelenlévő likopin megőrizte antioxidáns-tartalmát az emésztési folyamat során, így az könnyedén felszívódhatott. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az élelmiszeripar számára, hogy olyan funkcionális élelmiszereket hozzanak létre, amelyek holisztikusan hozzájárulhatnak az egészségünk megőrzéséhez.
Védelem a szemnek
A likopin emellett védelmet jelent a szem számára az oxidatív stresszel szemben, így ez az egyik legerősebb szemvitamin, amelyet csak fogyaszthatunk. Kutatások igazolják, hogy a likopin rendszeres fogyasztása késleltetni tudja, vagy meg tudja akadályozni a szürkehályog kialakulását. De rendszeres fogyasztásával a makuladegeneráció kialakulását is megelőzhetjük.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!