Az adatok nem hazudnak, ugyanis manapság minden második ember valamilyen rákos betegségben hal meg hazánkban és világszerte. Azonban egyre inkább nő azok száma is, akik valamilyen anyagcsere-betegségben szenvednek, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, az elhízást és a nem alkoholos zsírmájbetegséget. A máriatövisben megtalálható szilimarin segítséget nyújthat ezen betegségek megelőzésében. Ezt a gyógynövényt már évszázadok óta használják természetes gyógyítóként.

A szilimarin csökkenti a gyulladást és az inzulinérzékenységet is javítani tudja. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy a szilimarin foszfatidil-kolinnal és E-vitaminnal együtt adagolva hatásosan csökkentette a máj méretét és a hasi zsírt, mintha csak önmagában a táplálkozás testmozgással lett volna kombinálva.

Szilimarin hatására az inzulinérzékenység is javult, illetve a betegeknél szignifikáns javulást tapasztaltak, amikor a májenzimteszteket alaposabban megvizsgálták.

A vizsgálatban részt vevő személyek 85 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt, azonban a szilimarin mintegy tizenöt százalékkal javította ezeknek az embereknek a testtömegindexét.

A korábbi kutatások során arról számoltak be, hogy a szilimarin nevű vegyület képes megállítani az olyan májbetegségek fejlődését, amelyek májhegesedést, májrákot, májelégtelenséget és halált okozhatnak.

Ez a növényi vegyület olyan súlyos betegséggel szemben is eredményesen léphet fel, mint az elhízás, a cukorbetegség, a hepatitisz-C vagy a metabolikus szindróma.

A szilimarin ezen kívül serkenti a máj regenerálódását és fokozza annak antioxidáns állapotát. A máj regenerációja úgy történik meg, hogy mindeközben védi és feltölti a szervezet glutationkészletét, amelyet a szervezet antioxidáns-tárolójának is lehet nevezni.

Erős antioxidánsként a szilimarin gátolja a toxinok sejtekhez történő kötődését is. Ennek eredményeképpen ez a flavonoid csökkentheti és akár vissza is fordíthatja a gyógyszerek, az alkohol, az ipari vegyszerek, a peszticidek és a nehézfémek által okozott károsodást.

A szilimarin megakadályozza az elhízás kialakulását is a zsírok lebontásával, mindemellett csökkenteni tudja az LDL-koleszterin szintjét is.

A szilimarin egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer, amely fokozza az immunrendszert, védi a DNS-t a mutációk ellen és meggátolja a tumorok növekedését is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek