Együk az almát, káposztát, spenótot! A szezonális gyümölcsök, zöldségek vásárlása éri meg mindig a legjobban – hiszen olcsóbban hozzájuk lehet jutni és igen finom, sőt, rákellenes ételek készíthetők belőlük. Lássuk az őszi listát!

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egész évben fontos egy egészséges szervezet fenntartása érdekében. Minden évszakban megvannak azonban közülük azok, melyeket olyankor lehet bőségesen és olcsóbban kapni – érdemes élni a lehetőséggel.

Nemcsak vitaminokkal és ásványi anyagokkal látjuk el szervezetünket, hatékony rákellenes ételek is készíthetők a zöldségek és gyümölcsök felhasználásával. Tudnivaló, hogy az egészségtelen táplálkozással csak hozzájárulunk a daganatok kialakulásához. Míg ha megfelelően étkezünk, sokat teszünk a megelőzésért.

Daganatellenes hatóanyagnak számít az indol vagy a szulforafán, e természetes ellenszereket leszámítva azonban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával olyan enzimek erejét támogatjuk, melyek harcolnak a daganatot kiváltó vegyületek ellen. Olyan hatóanyagokat juttatunk szervezetünkbe, melyek antioxidánsok és védenek bennünket a DNS károsodásától, semlegesítve az oxidatív folyamatok hatását. Mérsékelik a gyulladást és tesznek a rákot kiváltó történések ellen.

Lássuk azonban azokat az őszi zöldségeket, gyümölcsöket, amelyekkel kiváló rákellenes ételek készíthetők.

Bab, hüvelyesek: ezekkel az élelmiszerekkel elérjük, hogy a zsírsav butirát szintje emelkedjen, s ha sokat eszünk belőlük, gátoljuk a daganatok kialakulását.

Sütőtök: az egyébként is tipikus őszi kedvenc díszként és rákellenes ételek készítéséhez is kiváló. Kumarin növényi vegyületet találunk benne, mely hatékony a rákos sejtekkel szemben.

Cékla levél: salátaként is ehető a cékla levele, amely ún. betalain pigmentet tartalmaz és igen jelentős antioxidáns.

Káposzta: többféle káposztát fogyaszthatunk a zöldségek sorában, ám a vöröskáposztában találunk leginkább festékanyag antioxidánsokat – megkötik a károsító szabad gyököket. Ezzel igazi rákellenes ételek kitűnő összetevői, mivel a szabad gyökök felelősek a rákos sejtek megjelenéséért.

Szilva: a gyümölcsök közül a szilva is igen ajánlott, mivel a benne levő kvercetin és klorogén sav olyan rákok ellen veszi fel a harcot, mint az emlőrák és egyéb hormonális betegségek. Nagyszerű élelmiszer a megelőzésben.

Fehérrépa: a népszerű zöldség szulforafánt tartalmaz, melyet kutatók már azonosítottak a daganatok számának és méretének csökkentésében.

Alma: nagy kedvenc egész évben, ráadásul ideális rákellenes ételek közé sorolható. Az almában pektin van, de flavonoidtartalma is sokat tesz azért, hogy az egészséges sejtek membránjába ne jussanak be rákosak.

Vörös- és fokhagyma: kénvegyületekkel vannak tele, mellyel a hagymák akadályozzák a rákos folyamatok kialakulását, de a tumornövekedést is.

Spenót: e finom zöldségnek semlegesítő hatása van a rákkeltő anyagokra nézve. A spenót flavonoidtartalma a sejtek oxidatív károsodását is mérsékeli.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek