Kutatások szerint életünk során a rák néhány alkalommal felbukkan szervezetünkben. Az ember soha nem gondolná, hogy a szervezetben mennyi rákos sejtmutáció történik, mert az immunrendszer hamar azonosítja a rosszindulatú daganatsejteket és elpusztítja azokat.

Bizonyára mindenkit foglalkoztat az a kérdés, hogy miért hal meg sok ember rákban, míg egyesek 100 évig is elélnek ilyen probléma nélkül? Természetesen, a genetika jelentős szerepet játszik, azonban a környezeti hatások, a stressz és a táplálkozás is szintén tényezők.

Fokhagyma

Számos vizsgálat bizonyította, hogy az ősi ázsiai gyógyítóknak igaza volt, amikor a fokhagymának gigantikus gyógyerőt tulajdonítottak. A fokhagyma egy természetes antibiotikum, és erős rákellenes élelmiszer is egyben. Nem mindegy azonban, hogy milyen formában fogyasztjuk el. A fokhagyma mikrohullámú vagy hagyományos sütőben való pirítása, illetve annak főzése megsemmisíti rákellenes tulajdonságait.

A Penn State kutatói írták le nemrégiben, hogy hogyan ajánlott a fokhagymát fogyasztani ahhoz, hogy a legnagyobb hasznot hajtsa szervezetünk számára. A Sciencedaily.com beszámol kutatási eredményeikről, amit egy Newport Beach-en, Kaliforniában tartott konferencián elő is terjesztettek – konklúziójuk, hogy nyersen fogyasztva érhetjük el leginkább a kívánt hatást. A legnagyobb tudományos vizsgálat már csaknem egy évtizede történt, amely először mutatta ki a hő káros hatását a fokhagyma rákellenes tulajdonságaira.

Brokkoli

A 2010 májusi Clinical Cancer Research egy lenyűgöző tanulmányt tett közzé, amely megerősítette a brokkoli hihetetlen gyógyító tulajdonságait. Rákölő képességét elsősorban a sulforaphane nevű vegyületnek köszönheti.

Az University of Michigan rákkutató csoportja azt találta, hogy a sulphoraphane megtámadta a rákos őssejteket.

A figyelemre méltó eredményeket, Duxin Sun, a UM College of Pharmacy gyógyszerészeti tudományok docense így kommentálja: a sulforaphane rákellenes hatásait vizsgálták már korábban, de ez a tanulmány egyértelműen kimutatja, hogy a sulforaphane gátolja a mellrák őssejtjeinek funkcióit. Ez a felfedezés reményt ad arra, hogy a sulforaphane, vagy brokkoli kivonat rosszindulatú daganatok esetén megcélozva a kritikus rákos őssejteket, hatékony megoldás legyen a rák elleni harcban.

Más tanulmányok is alátámasztják a fenti eredményeket. Egy tanulmány még ennél is tovább ment, megállapítva, hogy a brokkoli mustárral, japán wasabi-val (hasonló a tormához), vagy csak egyszerűen retekkel való fogyasztása, jelentősen növeli annak rákölő hatását. Elizabeth H. Jeffery, az University of Illinois táplálkozástani professzora a felfedezésről így nyilatkozott a Daily Express-nek : A brokkoli, ha helyesen készítjük el, rendkívül hatásos rákellenes szer lehet. Három-öt adag egy héten elég a hatás eléréséhez.

A sulforaphane, myrosináz enzimmel együtt fogyasztva növeli a zöldség rákölő képességét. Minél több myrosináz enzimmel fogyasztjuk, annál nagyobb a zöldség betegség-megelőző ereje. Míg a fiatal brokkoli csíra nagy mennyiségben tartalmazza ezt az enzimet, a növény mustárral vagy retekkel fogyasztva teljesen felturbózza a sulforaphane hatását. A brokkoli erőteljes antioxidáns és gyulladásgátló vegyületeivel sok különböző típusú rák ellen véd, beleértve a prosztatarákot, bőrrákot, vastagbél és mellrákot.

Gránátalma

A gránátalmát már régóta számon tartják, mint különleges egészségügyi hatásokkal rendelkező gyümölcsöt.

Nemrég, kutatók az egyik kaliforniai egyetemen felfedezték egy másik lenyűgöző előnyét is az áfonya színű gyümölcsnek: leve olyan kémiai összetevőket tartalmaz, amelyek megbénítják a rákos sejtek kifejlődését és csökkentik a sejtek terjedését. A kutatásból kiderült, hogy a lé különösen hatásos a prosztatarák eliminálásában.

Zöld tea

A zöld tea figyelemre méltó előnyeit a kínai gyógyítók fedezték fel mintegy 5000 évvel ezelőtt. Az ősi kínai orvosokat igazolva, a New Castle Egyetemen végzett kutatás bebizonyította a zöldtea számos jótékony hatását krónikus betegségek, súlyos demencia és sok fajta rák esetén. A tanulmány a „Phytomedicine” című lapban jelent meg.

Ahogy Dr. Ed Okello, vezető kutató a Daily Mail-nek elmondta: ­ Igazán izgalmas volt az a felfedezésünk, amikor kiderült, hogy a zöldteát megemésztve a kapott vegyi anyag hatékony az Alzheimer-kór ellen, a megemésztett vegyületek pedig rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek, jelentősen lelassítva a tumorsejtek növekedését.

Okello úgy gondolja, hogy mindenkinek minden nap zöldteát kellene fogyasztania. A zöld teát a hagyományos kínai orvoslás évszázadok óta használja, és mi itt csak tudományos bizonyítékokat szolgáltattuk arra, hogy miért lehet hatásos a zöld tea egyes kulcsfontosságú betegségek ellen. Nyilvánvalóan számos más tényező együttesen befolyásolja a betegségek kialakulását, de a vegyes étrend, sok mozgás és egészséges életmód fontosságától nem lehet eltekinteni.”

A szőlő és a magja

A szőlőmag kivonat bizonyítottan megöli a leukémiás sejtek 76%-át mindössze 24 óra alatt! Az amerikai University of Kentucky-ban lefolytatott kutatás szerint a leukémiás ráksejtek szőlőmag kivonat hatására sejt-öngyilkosságot, úgynevezett “apoptózist” követtek el, köszönhetően annak, hogy a szőlőmag kivonat aktiválja a JNK nevű fehérjét, amely szabályozza az apoptózist.

Egy egészséges emberben, a rákos sejtek apoptózisa normális, egészséges folyamat. Minden élőlényben keletkeznek rákos sejtek. Több száz vagy akár több ezer „mikrotumor” is lehet minden emberi lényben, de az egészséges szervezetben a rákos sejtek elpusztítják magukat, amint rájönnek, hogy hibásak. Ez a folyamat azonban megköveteli az egészséges sejtkommunikációt, ami függ a rendelkezésre álló megfelelő tápanyag, ásványi anyag és fehérjék egyensúlyától.

A szőlőmag felgyorsítja ezt a felismerési folyamatot a rákos sejtekben, ezzel pedig az apoptózist. Fontos megjegyezni, hogy ez utóbbi vizsgálatot laborban és nem embereken végezték el, így a következtetéseket nem feltétlenül lehet közvetlenül lefordítani úgy, minthogy a szőlőmag kivonat gyógyítja a rákot.

Ha az eredményeket, amelyeket az University of Kentucky laboratóriumában kaptak, reprodukálni lehet az emberben, a szőlőmag kivonat az egyik legerősebb természetes rákölőszer lehet. A szőlőmag kivonat rendkívül hatékony volt rákos sejtek elpusztításában számos különböző típusú rák esetén, beleértve a mell, prosztata, tüdő-, bőr-, bél és gyomorrákot.

Együnk több szőlőt? Miért ne!? Ellentétben a toxikus kemoterápiával, a szőlőevés semmiféle negatív mellékhatásokkal nem jár. Ugyanakkor, a szőlő számos más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik, a fiatalon tartó rezveratrol, vitaminok és különféle védő fitotápanyagok kiváló forrása, és remek antioxidáns.

Forrás: egeszsegter.hu

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek