A sárgarépa egy nagyon hasznos zöldség, nem mellesleg egész évben hozzá lehet jutni és nagyon változatosan el lehet készíteni. Mutatjuk az előnyöket és egy recepttel is kedveskedünk a kedves olvasóknak.
A sárgarépa egészségügyi előnyei
Ennek a gyökérzöldségnek számtalan egészségügyi előnye létezik. A tápláló sárgarépa tele van béta-karotinnal, rosttal, antioxidánsokkal, de megtalálható még benne a K1-vitamin, a biotin, a kálium, a béta-karotin és a B6-vitamin.
A sárgarépában található béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a jó látás biztosításában, de fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben és az immunrendszer egészséges működését is biztosítani tudja.
A B-vitaminok csoportjába tartozó biotinnak kiemelkedő szerepe van zsír- és fehérje-anyagcserében.
A sárgarépa K1-vitaminban is bővelkedik. Ez a vitamin leginkább a váralvadásnál fontos, de a csontok egészségét is biztosítani tudja.
A kálium egy alapvető ásványi anyag, melynek a vérnyomás-szabályozás a feladata. A B6-vitaminból pedig energiát nyerhet a szervezetünk, de az idegrendszer működéséhez is szükséges.
A sárgarépa antioxidánsokban is gazdag
A sárgarépa sokféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. Van benne tehát béta-karotin, alfa-karotin, lutein, likopin és antociánok. A béta-karotin felszívódása sokkal jobb, amennyiben a sárgarépát megfőzzük és nem nyers állapotában fogyasztjuk. Az alfa-karotin szintén egy antioxidáns, hasonlóan a béta-karotinhoz.
A lutein is egy kitűnő antioxidáns, amely segít fenntartani a szem egészséges működését. A likopin nemcsak a rákos megbetegedések, hanem a szívbetegség ellen is védelmet nyújthat. Az antociánok pedig szintén erős antioxidánsnak számítanak, amelyek feladata a sejtkárosodás megelőzése.
A sárgarépa és az egészség
A sárgarépa rendszeres fogyasztása elősegíti a rákos megbetegedések kockázatainak csökkenését, emellett a vér koleszterinszintjének csökkenésében is kiemelkedő szerepet játszik. Mivel csak kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúránál is segítségünkre lehet.
Zelleres-almás sárgarépa saláta
Hozzávalók
- 1 közepes fej zeller
- 2 savanyú alma
- 1-2 sárgarépa
- 1 frissen facsart citrom leve
- tengeri só
- őrölt fehér bors
- 1 kisebb lime
- 1-2 evőkanál narancsos balzsamecet
Elkészítése
Mossuk meg és reszeljük le a zöldségeket és az almát, majd tegyünk mindent egy salátástálba. Keverjük össze a citromlevet a sóval, a borssal és a balzsamecettel. Olívaolajat is adhatunk hozzá. Ezután öntsük rá az olajos keveréket a salátára. Végezetül daraboljuk össze a lime-ot és ezt is tegyük a saláta tetejére.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!