OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Mozgás

Hozzávalók: 1 doboz edzőcipő + 1 zacskó edzőruha + 1 csipet lelkesedés. És ami még elengedhetetlen: idő az előkészítéséhez. Depresszió: szinte ugyanez.

Depresszió és mozgás

Az egészséges fejlődéshez szükség van a rendszeres testmozgásra. Ahogy az óvodában és az iskolában a tornaórán rendszeresen, tanterv szerint, úgy a padból kikerülve, felnőve most már nekünk magunknak kell a saját életrendünk szerint rendszeressé tenni a mozgást, ha egészségesek akarunk maradni.

Hosszú sorokban lehetne értekezni a mozgás előnyeiről és hiányának következményeiről, a különbözőnél különbözőbb betegségek kialakulási veszélyeiről, a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák, az ízületi panaszok kockázatáról, nem beszélve a súlyproblémákról, de ezekről úgyis mind tudunk. Valamiért mégis nehéz beiktatnunk azt a néhány percet, amelynek sokszorosát töltjük a tévé előtt ülve, éjszaka az ágyban álmatlanul forgolódva, vagy éppen a gyógyszertárban várakozva.

Pedig a sport nemcsak egészségesen tart, de akár meg is gyógyít. Kutatások bizonyítják, hogy a depressziós betegek tünetei jelentősen javulhatnak testmozgás hatására, szorongással, stresszel terhelt időszakoktól szenvedőkön enyhít a sport, sőt, keveset mozgó idősek körében már a könnyedebb mozgásformák, mint a séta is növeli az önbizalmat és csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét.

A mozgás öröme abban az érzésben rejlik, hogy képesek vagyunk kontrollálni életünket, eltereli a figyelmet a napi problémákról, segít kikapcsolni, a vérkeringés serkentésével átmossa, felfrissíti egész testünket, amitől gyorsabbak leszünk, erősebbek, és boldogabbak.

A mozgás során azt a fajta boldogsághormont szabadítja fel szervezetünk, amelynek termelődését például a csokoládéevés is serkenti. Mégis mennyivel természetesebb és egészségesebb, hiszen nem csak közben érezzük jól magunkat, hanem utána is, és a mérleggel sem veszünk össze többé.

Bár nem külön tudomány, olykor mégis nehéz kitalálni, hogyan is fogjunk hozzá mindehhez. Főleg, ha már rossz szokások rabjai vagyunk- esti órákig tartó tévé előtti bambulás, egészségtelen ételek mértéktelen fogyasztása, rendszeres nassolás, dohányzás vagy más szenvedélyek – amelyeket szabadon választottunk, mégis megkötöztek, s melyeket szenvedélynek nevezünk, de csak szenvedést okoznak.

A legnehezebb elkezdeni. Könnyítsük meg magunknak! Először csak képzeljük el, gondoljuk át.

Készítsünk ütemtervet!

Íjuk össze, mely napokon mettől meddig vagyunk iskolában, munkahelyen!

Jegyezzük fel a meglévő, rendszeres heti elfoglaltságainkat!

Nézzük meg az üresen maradt helyeket, a szabad órákat, és emlékezzünk vissza, mit csináltunk akkor a múlt héten!

Határozzuk el, hogy hetente egy ilyen üres rész helyére beiktatunk egy kis mozgást! Fontos pont! A döntésnek meg kell születnie, és az ígéretet be kell tartani!

Gyűjtsük össze az általunk ismert összes mozgásformát! A legextrémebbeket se hagyjuk ki, és ha van olyan, aminek nem tudjuk a nevét, csak írjuk körül vagy rajzoljuk le, a lényeg, hogy szerepeljen a listán!

Válasszuk ki azokat, amelyeket szívesen kipróbálnánk és keressünk az interneten olyan edzőtermet, fitnesscentrumot, stb, ahol az adott időben tartanak ilyen foglalkozást!

Egy üres hely tehát betelt, a többi helyére írjuk be, hogy tévénézés, nassolás stb, amit egyébként csinálni szoktunk.

Fontos pont!

Nem akarunk rögtön teljesen megváltozni, egyáltalán nem kell mindenen változtatnunk, és nem is kell egyik napról a másikra hiperegészséges életmódra váltanunk, hiszen az nem tartana sokáig. Csak olyan lenne, mint egy hirtelen elkeseredésből elkövetett fogyókúra- a jó hatás ideiglenes, elmúltával a bűntudat rémes. Ne tűzzünk ki tehát elérhetetlen célokat, kis lépésekben haladjunk előre, szokjuk meg, hogy törődünk magunkkal, és így váljon szokásunkká!

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts