Rádió
Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A folyamatban lévő kutatások azt mutatják, hogy az egészségtelen táplálkozás tápanyaghiányt okozhat, ez pedig a demencia kialakulásához vezethet. A megfelelő étrend megakadályozhatja a demencia kialakulásának a kockázatát.

A polifenolokban gazdag MIND-diéta csökkentheti az Alzheimer- kór kockázatát. A MIND-diéta a mediterrán étrend és a DASH-diéta kombinációjából jött létre. A Rush Intézet által végzett kutatás szerint a leghatékonyabbak az Alzheimer-kór megelőzésére a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldségek, az egyszeresen telítetlen zsírok és a halak rendszeres fogyasztása.

A halak nagy mennyiségben tartalmazzák az EPA és a DHA omega 3-zsírsavat, amely csökkenti a gyulladást és elősegíti a sejtek közötti hatékony jelátvitelt. Ennek a zsírsavnak a rendszeres bevitele nagyobb agyi térfogattal és jobb funkcióval jár együtt.

A kutatók úgy vélik, hogy a zöld leveles zöldségek – például az arugula saláta és a káposzta – magas K-vitamin-szintje fontos tényező az agy egészségének megőrzésében. Ezen kívül a zöld leveles zöldségek sok folátot és béta-karotint tartalmaznak, és mindkettőt a lassabb kognitív hanyatlással kapcsolták össze.

A zöldségeknek szerencsére széles választéka van, amelyek sok-sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek szintén javíthatják a kognitív funkciókat. Például a kelbimbó K-vitaminban gazdag, a sárgarépában sok a flavonoid, illetve a béta-karotin. A karfiol pedig kolinból tartalmaz sokat, amely javítja a memóriát, az érvelést és a logikát.

A bogyós gyümölcsök az erős antioxidáns-tartalmukkal – mint például rezveratrol és kvercetin – hozzájárulnak az agyi neuronok közötti kapcsolatok számának növeléséhez, miközben megakadályozzák az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős plakkok kialakulását.

Az áfonya, a málna, a szamóca javítja a kognitív teljesítményt és védi a szenilis szerkezeti agyi elváltozásokat.

A diófélék és magvak – beleértve a napraforgómagot, a mogyorót, a diót, a mandulát – egyszeresen telítetlen zsírokban, valamint E-vitaminban gazdagok. Mindkettő képes megakadályozni az oxidatív károsodást.

A bab, a lencse és a borsó rostban rendkívül gazdag, de B-vitamin-komplexet is tartalmaznak, amelyek szintén fontosak az agy egészségéhez.

Az olívaolaj a mediterrán étrend része. Az olívaolaj a gyulladás és az oxidatív stressz elleni védelemmel aktívan küzd a korral összefüggő kognitív hanyatlás ellen.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

 

Similar Posts
Megszakítás

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás