Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A chiamag egy Latin és Dél-Amerikában őshonos növény, ami már több ezer éves múltra tekint vissza. Jótékony hatására az aztékok és a maják idejében fény derült. Magas tápértéke miatt főleg a harcok és vadászatok során szükséges erőnlét fenntartása céljából volt népszerű a fogyasztása. Kis helyen elfért, főzést nem igényelt, mégis könnyű, tartalmas és egyszerűen elkészíthető táplálékot biztosított. Nézzük, miért szupertáplálék a chiamag?

Ha fogyni szeretne, próbálja ki a chiamagot, hiszen magas rosttartalma miatt nagyon könnyen eltelít, így hamarabb lesz jóllakott és kevésbé éhezik meg. Ráadásul annyiféle változatban elkészíthető, hogy soha nem fogja megunni. Ha egészséges desszertre vágyik, akkor a chiamagban nem fog csalódni.

Magas rosttartalom

A magasabb rosttartalmú táplálkozásnak számos előnye van. Többek között segíti az emésztést, megakadályozza a vastagbélgyulladás kialakulását, illetve a méregtelenítésében is a segítségünkre lehet. A chiamag nemcsak a magas rosttartalma miatt segítheti a fogyást, hanem az omega-3 zsírsav és alfa-linolsav tartalma miatt is.

A magasabb rosttartalom más módon is hasznos a szervezet számára, hiszen csökkenti a vérben az LDL-koleszterin koncentrációját. Az élelmi rost segít a gyulladás csökkentésében, és emellett az immunrendszer szabályozásában is aktívan részt vesz. Ezzel sok betegség előzhető meg, például a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízásból fakadó egyéb betegségek is.

3 recept a megunhatatlan chiamaggal

Mangós chiapuding

Hozzávalók

  • 1 nagyobb csésze friss mangó
  • 1 csésze víz
  • 1 csésze kókusztej
  • 1/4 csésze chiamag
  • néhány szem dió
  • fél marék aszalt áfonya
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • ízlés szerint méz vagy nyírfacukor

Elkészítés

Szeleteljük fel a mangót, majd turmixoljuk le annyi vízzel, hogy pépes állagú legyen. Két pohárba osszuk el egyenlően a gyümölcsöt, majd tegyük be egy rövid időre a hűtőbe. Keverjük össze a tejet és a mézet vagy a nyírfacukrot egy keverőtálban, majd ezzel a mézes tejjel turmixoljuk össze a chiamagot és a vaníliarudat. Öntsük a tejes elegyet a mangós poharakba egyelően eloszlatva és egy teljes éjszakán át hagyjuk a hűtőben. Másnap pirítsunk diót és ezzel, illetve aszalt áfonyával díszítsük a mangós chiapudingot.

Kék áfonyás, málnás chiapuding

Hozzávalók

  • 4 evőkanál chiamag
  • 3 dl mandulatej
  • 1 evőkanál mandulaszelet
  • 2-3 teáskanál nyírfacukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 marék friss málna
  • 1 marék friss kék áfonya
  • néhány szem pirított mandula

Elkészítés

Keverjük el a tejben a chiamagot, a cukrot és a vanília kikapart belsejét, majd tegyük a hűtőbe. Néha keverjük át az egészet, hogy a magok alaposan megduzzadjanak. Közben turmixoljuk le a kék áfonyát és a málnát. Rétegezzük a pohárba a pudingot, a gyümölcsöt és a mandulaszeleteket. A puding tetejét díszítsük egy-két szem gyümölccsel és pirított mandulával.

Almás-fahéjas chiapuding

Hozzávalók

  • 2 csésze kókusztej
  • 1 vaníliarúd
  • 2/3 csésze chiamag
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 közepes édeskés alma
  • 1/2 evőkanál méz

Elkészítés

Öntsük egy keverőtálba a tejet, a mézet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a fahéjat és a chiamagot. Keverjük össze alaposan, majd következhet a chiapuding és a felkockázott alma rétegezése. A poharak tartalmát szórjuk meg őrölt fahéjjal és kókuszreszelékkel.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts