Néhány hasznos és nagyon praktikus tanácsot szedtünk csokorba.

A citromlé csodásan megőrzi a felszeletelt zöldségek és gyümölcsök friss színét. Cseppents egy keveset hideg vízbe, és abba aprítsd a krumplit, almát és brokkolit.

Ha a sütemények hozzávalóit pár órával a felhasználás előtt szobahőmérsékleten pihenteted – a tojásokat is -, akkor a tészta könnyebben összeáll, és omlósabb lesz.

A méz nemcsak édesítésre szolgál, hanem ropogóssá és pirossá teszi a sülteket is. Kend meg a malac vagy a pulyka bőrét mézes páccal, és senki nem tud majd ellenállni neki.

Pohár minden háztartásban akad, mindenféle méretben, így aztán nem kell pogácsa vagy fánkszaggató. Egyszerűen mártsd kevés lisztbe a száját, és szaggasd ki vele a tésztát.

Ha a leves túl zsíros lett, akkor márts bele salátalevelet és erre ráragad a felesleg. Ismételgesd a műveletet, amíg zsírmentesnek nem ítéled a levest.

A paradicsomot úgy a legkönnyebb meghámozni, ha ejtesz az alján egy X-alakú bevágást, majd forró vízbe mártod egy percre. A felkunkorodott héjat így már könnyen lehúzhatod. Az őszibarackot hasonlóan meghámozhatod.

Egy kevés likőrrel könnyen flambírozhatsz, illetve készíthetsz hirtelen sült cukormázat a pudingok tetejére. Csak egy pár csepp kell, valamint egy gyufa. Természetesen kesztyűt viselj a művelet során.

Ha a vágódeszkán hagymát aprítottál, és nem szeretnéd, hogy szagos maradjon, akkor citromlé és só keverékével dörzsöld át a nedves deszkát, majd öblítsd le.

A szódabikarbóna sok mindenre használható: megtisztíthatod vele a mosogatótálcát, ha pedig nincs otthon sütőpor, akkor ezzel helyettesítheted.

Nem baj, ha egyszerre több tésztát gyúrsz. A linzer- és pitetészta tökéletesen érzi magát a mélyhűtőben, így, ha egy kis sütire vágysz, már elég csak kiolvasztani, kissé újra összegyúrni, formázni és a sütőbe tenni.

Ha leégett az étel, és fekete foltok tarkítják az edény alját, akkor töltsd meg hideg vízzel, tegyél bele három evőkanál sót, majd forrald fel. Ezután már könnyedén eltüntetheted a leégett foltot.

A sós étel ízét nem lehetetlen helyrehozni. Levesek esetében verj habbá egy tojás fehérjéjét, majd a habot keverd a levesbe. Amint megkocsonyásodott, vedd ki – a tojásfehérje magába szívja felesleges sót.

A zsírral könnyű bőkezűen bánni. Ha a kelleténél többet használtál belőle a leveshez vagy a pörkölthöz, hűtsd le az ételt: a felesleges zsír megdermed a tetején, amit egy kanállal könnyedén eltávolíthatsz.

Ha nincs lehetőséged megvárni, amíg teljesen kihűl az étel, használd a salátát. Néhány nagyobb levelet márts az edénybe, majd azonnal vedd is ki őket – néhány pillanat elég, hogy a felületükre rárakódjon a zsír.

Ha nincs kéznél salátalevél, a jégkocka is megteszi, de ez esetben is ügyelj a gyorsaságra, valamint arra, hogy ne legyen túlságosan forró az étel. Zsírtalanításhoz jó megoldás a papírszalvéta is: a kész ételt 10-20 percig pihentesd, majd a felületén húzz végig egy papírszalvétát, így minden felesleges zsírcseppet felitathatsz.

Ha az edény belső felületének zománca sérült, vagy éppen a nem megfelelő erősségű lángot használod főzés közben, könnyen előfordulhat, hogy leég az étel. Ha megtörtént a baj, a fazék tartalmát óvatosan öntsd át egy másik edénybe, de nagyon vigyázz arra, hogy a leégett részből egy kevés se kerüljön át. Ezzel a megoldással elsősorban a kevésbé lepirult ételt mentheted meg. Ha az egészben sült húst sikerült odaégetned, azt is helyezd át egy tiszta edénybe, és a még menthető húsról távolítsd el a túlzottan megpirult részeket.

Ha tepsiben égett meg az étel, először az égett szag megszüntetéséről gondoskodj, ahelyett, hogy azonnal nekifognál felkaparni a lesült részt. A zsírhoz adj néhány kisebb darab, felvágott vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat – mindkettő magába szívja az égett szagot.

A megmaradt tojássárgáját vízben, olajban vagy egy kanál tejjel leöntve tárolhatjuk néhány napig a hűtőben.

Ha a tojásfehérjéhez darabonként egy kiskanálnyi hideg vizet adunk, és így verjük fel, akkor nagyobb mennyiségű lesz a hab.

Ha a tejet literenként egy csapott evőkanál cukorral felforraljuk, akkor hosszabb ideig friss marad.

Nem szárad ki a sajt, ha borral átitatott vászonba tekerjük, vagy bekenjük a vágófelületét vajjal.

A beszáradt, megkeményedett sajtot áztassuk egy-két napra aludttejbe, így újra finom és puha lesz.

A húsféléket felszeletelve, kicsontozva fagyasszuk le, így hosszabb ideig tárolhatók. A baromfit egészben vagy félben is betehetjük a mélyhűtőbe.

Ha a halat nem azonnal készítjük el, borecettel átitatott konyharuhába tekerve tárolhatjuk a hűtőben.

A kolbász penészesedését elkerülhetjük, ha tömény sós vízzel átdörzsöljük a bőrét. A vágott felületet kenjük be vajjal vagy olajjal. A szalámi végére pedig egy szelet szalonnát is tehetünk, így megőrzi a színét és a frissességét.

Takarékosabban készülhet a házi majonéz, ha keverés közben az olaj mellett citromos vizet is adagolunk hozzá.

A kikristályosodott, beszáradt mézet meleg vízfürdőben olvaszthatjuk ki, így nem károsodnak a hatóanyagai.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek