Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Évente több millióan veszítik el a látásukat. És nem csak az idős emberek. Ezek a betegségek általában az oxidatív stressz okozta gyulladás miatt következnek be. Kutatások igazolják, hogy azok a táplálékok, amelyek luteinben és zeaxantinban gazdagok, csökkenteni tudják a szembetegségek kialakulásának kockázatát.

Más tanulmányok arról írnak, hogy a C- és E-vitaminban, a béta-karotinban, a cinkben, az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend az életkorral kapcsolatos szembetegségeket akadályozza meg. Most néhány olyan táplálékról olvashat, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét.

A kelkáposzta rákellenes antioxidánsban gazdag. Tele van vitaminokkal, béta-karotinnal, de lutein és zeaxantin is bőven van benne. A kelkáposztából készíthet salátát, de köretként is kiváló. Gyümölcsturmixokhoz is lehet adni 1-2 levelet és főzeléket is lehet belőle készíteni.

A kukorica nemcsak azért lehet a kedvencünk, mert rendkívül ízletes, hanem a szemvédő tulajdonsága miatt is, ugyanis van benne zeaxantin és lutein is. A kukorica jótékony hatásait vizsgálva az derült ki, hogy a főzés még inkább megnöveli a benne lévő antioxidánsok szintjét. Megfőzve eheti önmagában, de salátát, levest és köretet is készíthet belőle.

A spenótban is van lutein és zeaxantin, amelyek csökkentik a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A spenóthoz hasonlóan ha megfőzzük a zöld levelű zöldségeket, szervezetünk sokkal jobban tudja hasznosítani a luteint. A spenótot nyersen, szendvicsbe is bele lehet tenni, de turmixitalok egyik kedvenc összetevője is lehet.

A rostokban gazdag brokkoli sok C-vitamint, béta-karotint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Főzhetünk belőle levest, párolva adhatjuk sült húsok mellé, de tésztaételhez is hozzákeverhetjük.

A citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak, amelyek segítenek megvédeni a szem egészségét, illetve a szem szöveteit a károsodásoktól. Nők esetében a rendszeres C-vitaminban dús táplálékok fogyasztása 64 százalékkal csökkenti a szürkehályog kialakulásának a kockázatát.

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök – sütőtök, sárgarépa – sok béta-karotint tartalmaznak, így ezeket érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts