Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

Itt a tél… fontos figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiségű vitamint juttassunk a szervezetünkbe. Fejtörést okoz, hogyan táplálkozzunk egészségesen, hiszen a téli hónapokban sokkal kevesebb szezonális gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre. Immunrendszerünk megerősítése közben nem szabad megfeledkeznünk emésztőrendszerünk helyes működéséről sem. A hideg időben nehezebb, zsírosabb ételeket kívánunk, és többet nassolunk. Ezzel nagyon leterhelhetjük emésztőrendszerünket, amelyhez gyakran párosul fáradtság, és csökken szervezetünk betegségekkel szembeni ellenálló képessége.  Mit tegyünk télen a tányérunkra?

Sárgarépakrém

Hozzávalók:

  • 4 db kisebb répa,
  • 10 dkg reszelhető sajt (trappista, gouda, ementáli, parmezán),
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 pohár tejföl,
  • só,

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, és nagyon apróra reszeljük. Így járunk el a fokhagymával és a sajttal is. Egy tálba összeöntjük a reszelt répát, sajtot és fokhagymát, rákanalazzuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összeforgatjuk, és fél órán át hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Kitűnő szendvicskrém lesz belőle, pirítóssal tálaljuk.

A sárgarépa daganatellenes hatása:

A sárgarépa béta-karotintartalma csökkenti a tüdő-, szájüregi-, garat-, gyomor-, bél-, húgyhólyag-, prosztata-, méhnyak- és mellrák kockázatát. A nyers sárgarépában megtalálható falcarinol elpusztítja a rákgyanús sejteket, valamint megállítja a végbélben kialakult rákos sejtek növekedését.

Vöröslencse leves

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb édesburgonya, meghámozva és felszeletelve,
  • 3 nagyobb sárgarépa, meghámozva és felszeletelve,
  • 1 alma, meghámozva, kimagozva és felszeletelve,
  • 1/2 csésze vöröslencse,
  • 1/4 csésze vaj,
  • 1 fej vöröshagyma felszeletelve,
  • 1/2 evőkanál reszelt friss gyömbér,
  • 1/2 evőkanál feketebors,
  • 1/2 evőkanál chili paprika,
  • 1/2 evőkanál őrölt kömény,
  • 4 csésze zöldséges alaplé,
  • 1/2 evőkanál pirospaprika.

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban közepes lángon felolvasztjuk a vajat. Ezután beletesszük az almát, a répát, a hagymát és az édesburgonyát. Körülbelül 10 percig pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz. Hozzáadjuk a köményt, paprikát, sót, borsot, gyömbért, chilit, az alaplevet és a lencsét. Megvárjuk, amíg erős lángon felforr, majd közepes lángra vesszük, lefedjük, és körülbelül 30 percig főni hagyjuk, amíg a zöldséges és a lencse puha nem lesz. A hozzávalókat botmixerrel pürésítjük, majd 10 percig közepes lángon főzzük. Ha szükséges, vizet adunk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük.

A vöröslencse daganatellenes hatása:

A vöröslencse rostban és vitaminokban gazdag: sok folsavat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, magnéziumot tartalmaz. Isoflavonoid tartalma a mellrák megelőzésében segít.

Vegetáriánus rakott savanyú káposzta

Hozzávalók (4 adag):

  • 60 dkg savanyú káposzta,
  • 10 dkg rizs,
  • 30 dkg reszelt füstölt sajt,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika,
  • só ízlés szerint,
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj,
  • 4 ek. tejföl.

Elkészítés:

A savanyú káposztát alaposan kimossuk, lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáadunk 2 tk őrölt piros paprikát, megkeverjük, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát, és saját levében körülbelül 20 perc alatt megpároljuk. Eközben 10 dkg rizst megtisztítunk, és megfőzünk. A füstölt sajtot lereszeljük. Egy közepes méretű tepsit kiolajozunk, ráteszünk egy réteg káposztát, majd egy réteg főtt rizst, ezt bőven megszórjuk reszelt füstölt sajttal. A sajt tetejét megcsorgatjuk tejföllel. Újra egy réteg káposzta következik, majd rizs, sajt és tejföl réteg. A legfelső káposzta rétegre már nem teszünk rizst, csak sajtot, valamint bőven tejfölt, hogy a sajt ne égjen meg sütés közben. 200 fokon 25 percig sütjük. (sütési mód: alul-felül sütés)

A savanyú káposzta daganatellenes hatása:

A savanyú káposztában lévő erős antioxidánsok képesek lerombolni a szabadgyököket, amelyek hozzájárulnak a rákos sejtek fejlődéséhez. A káposzta gazdag olyan vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak bizonyos rákkeltő anyagokkal szemben. Rendszeres fogyasztásakor a gyomor- és vastagbélrák kockázata csökken, de összefüggés lehet a rendszeres káposztafogyasztás és a sok esetben vastagbélrákká fajuló vastagbélpolip visszafejlődése között is. A védő hatást több kémiai anyag eredményezi: a fitovegyületek (glükozinolátok, izotiocianátok, indolok, ditiolok), az antioxidáns C- és E-vitamin, illetve béta-karotin. Ezek mellett jelentős szerepe van a káposztában lévő polifenoloknak és a klorofillnak is. A káposztában lévő indolok a nőknél közvetetten elősegítik az ösztrogén lebontását és eltávolítását a szervezetből, ezáltal csökkenthetik az emlő- és petefészekrák kialakulásának veszélyét is. Kéntartalmú vegyületei (glükozinolátok, izotiocianátok) olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat, mások kiürítését pedig serkentik. Ezen kívül glükozinolát nevű sajátos aromaanyaga nagymértékben blokkolja a daganatos sejtek szaporodását.

Édeskömény-saláta gránátalmával

Hozzávalók (6 személyre): 

  • 2 édesköménygumó,
  • 1 gránátalma,
  • 15 deka zsenge rukkola,
  • 1 evőkanál aprított mentalevél,
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj,
  • 1 citrom leve és héja,
  • 5 felaprított mentalevél.

Elkészítés:

A citromhéjat egy kis tál vízbe rakjuk, az édeskömény zöldjét félretesszük. Vékonyra felszeleteljük az édesköménygumót, citromos vízbe áztatjuk. Egy fakanállal alaposan megütögetjük a gránátalmát, hogy a magok elmozduljanak benne, félbe vágjuk és kikaparjuk a magos belsejét, a héjat eldobjuk. Az öntethez összekeverjük a citromlevet az olajjal, és az aprított mentával. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, és zárt üvegben egy napig hűtőben tároljuk. Alaposan lecsöpögtetjük a beáztatott édesköményt, aztán összeforgatjuk a félretett apró édeskömény-levélkékkel, a megmosott, leszárított rukkolával, és meglocsoljuk az öntettel. Nagy tálalóedényben megszórjuk a gránátalmamagokkal és a finomra vágott mentával. Kínálhatjuk például báránysült mellé, de magában fogyasztva is nagyon ízletes.

A gránátalma daganatellenes hatása:

A gránátalma nagymértékben tartalmaz polifenolokat, flavonoidokat és gyümölcscukrokat. A magja gazdag növényi ösztrogénekben, káliumban, C-és B5 vitaminokban, a kérge pedig piperidin alkaloidokban. Napjainkban egyre elterjedtebb a gránátalma alkalmazása a rákos megbetegedések kezelésekor, valamint megelőzésekor is. Kimutatták, hogy a gránátalma levének nagy az antioxidáns hatása, amely a flavonoidoknak köszönhető.  A flavonoidok csökkentik a tumor környékén történő érképzést, amely által daganatellenes hatás jöhetne létre. Különböző rákos megbetegedésekkor véd a gránátalma gyümölcs-kivonata, mert elősegíti a rákos sejtek azon képességét, hogy a sejtek az egészséges formájukhoz vissza tudjanak térni. Meggátolja a bőrrák kialakulását, valamint védőhatást fejt ki a prosztatarák és a rákos emlősejtek ellen. Kutatások szerint a gránátalma levének az antioxidáns hatása háromszor akkora, mint a zöld teának.

Cukormentes sütőtökös sütemény

Hozzávalók (8 adag):

a tésztához:

  • 500 g sütőtök,
  • 1 db banán,
  • 6 db datolya,
  • 1 db tojás,
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1 ek fahéj,
  • 1 kávéskanál vanília kivonat,
  • szerecsendió ízlés szerint.

a tetejére:

  • 50 g zabpehely,
  • 15 g vaj.

Elkészítés:

 a tésztához:

A sütőtököt kevés vízben megpároljuk, alaposan leöntjük a levét, és botmixerrel pépesítjük (sütőben is lehet sütni, nem lesz túl vizes, de tovább tart). A sütőtök püréhez adjuk a banánt, az (előzetesen vízbe áztatott, kimagozott) datolyát, egész tojást, fahéjat, szerecsendiót, vaníliát, szódabikarbónát, és botmixerrel összepépesítjük az egészet. Hozzáadjuk a lisztet is, és alaposan elkeverjük. Egy hőálló tálban/tepsiben/tortaformában elegyengetjük a tésztát.

a tetejére:

A zabpelyhet és a puha vajat összemorzsoljuk, és egyenletesen a sütőtökös massza tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. (sütési mód: alul-felül sütés, tepsi mérete: 30×20 cm)

A sütőtök daganatellenes hatása:

A sütőtök – különösen a mag – gazdag béta-karotinban, flavonoidokban és egyéb rákellenes antioxidánsokban. A béta-karotin fogyasztása csökkenti többek között a tüdőrák és a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsok a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak. Az alfa-karotin megelőzi a daganatok kialakulását és növekedését. A tökmagolaj szelénben és E-vitaminban is gazdag, és remek antioxidáns. Megtalálható benne a linolénsav is, egy esszenciális anyag, amelyet szervezetünk nem tud előállítani. A karotinoidokban, A-vitaminban és a likopinban gazdag sütőtök sokféle rákfajta növekedését gátolja, beleértve egyes agydaganattípusokat is. A sütőtök bőséges fogyasztásával nem csak a rákos sejtek terjedése ellen vehetjük fel a harcot, hanem immunrendszerünket is erősíthetjük. A sütőtökben található kurkumin kivonat erős gátló hatással bír a hepatoma – a májrák egyik típusa – sejtjeivel szemben.

Téli fűszeres narancs turmix

Hozzávalók:

  • 3 narancs,
  • 1 banán
  • 1/2 dl víz
  • 1 tk fahéj
  • 1/2 tk szerecsendió.

Elkészítés:

Meghámozzuk a narancsokat és kettőnek kipréseljük a levét. A harmadikat turmixgépbe tesszük a banánnal, a vízzel, a fahéjjal és a szerecsendióval együtt. Hozzá öntjük a narancslevet is, majd krémesre turmixoljuk. Pohárba töltjük, és egy csipetnyi fahéjjal díszítjük.

A narancs daganatellenes hatása:

A narancsban található terpének gátolják a vastag- és végbélrák kialakulását. Rendszeres fogyasztása elősegíti a megfelelő emésztést, megtisztítja a vastagbelet a többek között rákot is okozó mérgektől. A narancs polifenolokban is gazdag, ezek közül különösen hasznosak a limonoidok, amelyek a mell-, gyomor-, bőr és vastagbélrák kezelésében tehetnek jó szolgálatot. Flavonoidjai, különösen a lutein és a béta-karotinok fokozzák a szervezet természetes védekezőképességét, segítenek megelőzni a rákos elváltozásokat. A narancs antioxidáns összetevője, a béta-kriptoxantin, kifejezetten hatásos a tüdőrák ellen. A narancslé elpusztítja a gyomorrák megjelenésével közvetlenül kapcsolatba hozható helicobacter pylori baktériumot.

Molnár Éva
              (képek: iStock, acpsyndication.com, tasty.hu, nosalty.hu)

Életigenlők.hu

Similar Posts