Tavasszal már nincs annyi energiára szükségünk, mint télen, szervezetünk könnyebb ételekre vágyik. Nem csupán a fehérje és zsírbevételüket érdemes csökkenteni, de ideális tavaszi méregtelenítést tartani, hogy megszabaduljunk a téli hónapok alatt felhalmozódott salakanyagoktól és mérgektől. Ezt a szervezetünk önmagától is végzi, ennek eredménye a tavaszi fáradtság. Ezt a folyamatot elősegíthetjük és felgyorsíthatjuk egészséges étrend betartásával. Tavasszal testünk szinte szomjazik a hiányzó tápanyagokra, amiket a természet szerencsére tálcán kínál: a nyers zöldségek és gyümölcsök segítségével a télen meggyengült immunrendszerünket is felerősíthetjük. Tegyük szó szerint színessé az étrendünket, legyen a tányérunkon minél több piros, sárga és zöld tavaszi növény!

Medvehagymás körözött

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 csokor medvehagyma (lehet több és kevesebb is)
  • 0,5 kg tehéntúró (félzsíros)
  • 175 g tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
  • 4 szál kapor (friss)
  • só, ízlés szerint
  • bors, ízlés szerint
  • koriander, ízlés szerint (egész)
  • római kömény, ízlés szerint (egész)
  • mustármag, ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A túrót keverőtálban villával összetörjük. Sózzuk, borsozzuk (őrölt fekete és durvára őrölt színes borssal). Fűszermozsárban 3-4 csipet római köményt, 1 csipet koriandert és 1 csipet mustármagot alaposan porrá zúzunk – ez  kerül még a túróba ízlés szerint, mert általában nem kell bele az egész mennyiség. A lényeg, hogy ne vegye el a medvehagyma ízét, hanem kiemelje azt. Ekkor jöhet a fokhagyma – ebből sem kell túl sok, éppen hogy csak az ízhatás miatt hangsúlyozza a medvehagymát. Mindent alaposan összekeverünk, közben kóstoljuk meg a megfelelő fűszerezés érdekében. A medvehagymát felaprítjuk, a leveleket egybefogva, meghajtogatva előbb vékony csíkokra vágjuk, majd néhány mozdulattal keresztirányban is átdolgozzuk, és mehet a tálkába. A kaprot hasonlóan elnagyoltan felvágjuk, beleszórjuk, és alaposan összekeverjük. Ezután jöhet a tejföl, a kívánt krémességhez szükséges mennyiségben. Azonnal fogyasztható, de pár óra hűtés után még finomabb.

Medvehagyma egészségre gyakorolt hatása:

A medvehagyma valódi egészségbomba. Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti. Nagyvárosi embereknek ólommentesítő hatása miatt is ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, vírus- és baktériumölő hatása viszont jóval nagyobb, hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál. Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, bélférgesség esetén is nagyon hatásos. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad medvehagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett a fogyasztása véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára.

Könnyű spárgaleves

Hozzávalók (6 személyre):

  • 2 csomag (1 kg) zöld spárga
  • 1 teáskanál nyírfacukor
  • 1,5 liter víz vagy csirkehúsleves
  • 2 dl sovány tejföl vagy zabtejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál barna rizsliszt
  • 1 nagy csokor finomra vágott friss petrezselyem
  • só, ízlés szerint

Elkészítés:

Miután a spárgát megmostuk, hajlítsuk meg a szárakat, míg el nem törnek. Az így kapott két szárrész közül a spárga feje felé eső, hosszabbik részét fogjuk felhasználni. Vágjuk 3 cm-es darabokra, és a fejrészt egyelőre tegyük félre. A spárga szárának vége túlságosan fás, így fogyasztásra nem alkalmas, viszont az íze miatt érdemes belefőzni az alaplébe. Tehát sós, cukros vízben vagy a csirkehúslevesben először főzzük meg a szárvégeket, majd 15 perc után vegyük ki, és tegyük a levesbe a többi spárgadarabot, kivéve a fejeket. Kb. 10 perc főzés után adjuk hozzá ezeket is, és főzzük további 3 percig. A tejfölt vagy a zabtejszínt jól keverjük ki a tojássárgájával és a rizsliszttel, és adjunk hozzá a forró levesből is. Ezután folyamatos keverés mellett öntsük a leveshez. Végül szórjuk meg petrezselyemmel, forraljuk 1-2 percig, és tálaljuk.

Spárga egészségre gyakorolt hatása:

A spárga jótékony hatásaira már az ókorban is felfigyeltek, nemcsak, finom és egészséges ételként, hanem gyógyító hatású csodanövényként is használták. A népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták. A spárgát manapság főként értékes és magas tápanyagtartalma miatt kedvelik, nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja a szervezet számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Ezen kívül még számos más nyomelem és ásványi anyag is megtalálható benne, többek között magnézium, cink és vas. A spárga hatékony vízhajtó, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén, valamint tisztítja a vesét, kiváló a vesekövek feloldásában is. Tisztítja a vért, ezzel hozzájárul a bőr egészségéhez is. A spárgában található folsav védi a szívet és az érrendszert, rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A réz semlegesíti a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat, így lecsökkenti a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A folsav hiánya az egyik leggyakoribb vitaminhiány, általános rossz közérzetet, fáradékonyságot és koncentrálóképesség hiányát is okozhatja. Ezen tünetek kialakulását szintén megelőzhetjük a spárga fogyasztásával. Mivel gazdag kálciumban, hatékony fegyvernek bizonyul a csontritkulás ellen. Fogyasztása kismamáknak különösen ajánlott, mivel segít megakadályozni a születési rendellenességek kialakulását, többek között például a velőcső elzáródását. Így tanácsos már a terhesség előtt, illetve korai szakaszában lehetőleg minél több spárgát fogyasztani. Mivel gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, így bátran fogyaszthatjuk diétázáskor. Kiemelkedő cinktartalmának köszönhetően erősíti a kötőszövetek és az erek falát, serkenti az agy működését. Probiotikumok is helyettesíthetők vele, mivel a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását.

Fűszeres rizzsel töltött paradicsom

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 evőkanál vaj
  • 200 g basmati vagy barna rizs
  • 8 db paradicsom
  • 1 marék friss zöldfűszer (menta, petrezselyem, lestyán, kakukkfű)
  • só, ízlés szerint
  • frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál koriander

Elkészítés:

A vajat egy edénybe megolvasztjuk, a rizst üvegesre pároljuk. Körülbelül kétszeres mennyiségű sózott vízzel felforraljuk, és kis fokozaton 15 percig pároljuk. Ezután további 10 percig fedő alatt pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A zöldfűszereket összevágjuk, és a rizshez keverjük. Sóval, borssal, korianderrel ízesítjük. A megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, egy teáskanállal óvatosan kivájjuk. A fűszeres rizzsel megtöltjük, és visszatesszük a tetejét. Egy tűzálló edényben 15-20 percig sütjük. A rizst ízlés szerint dúsíthatjuk néhány szem mazsolával, és joghurt öntettel is gazdagíthatjuk.

Paradicsom egészségre gyakorolt hatása:

Kiemelkedően magas a C­-vitamin benne, de jelentős az A­-, B1-­, B2­- és E­-vitamin tartalma, gazdag karotinban is. Magas a kálium, foszfor és szilícium tartalma is. Káliumtartalma tisztítja a vért. Magas víztartalmának köszönhetően megakadályozza a vér besűrűsödését. Védi a májat, jó hatással van a mellékvese működésére és csökkenti a prosztatarák kialakulását. Gyógyítja a szervezetben zajló gyulladásos betegségeket (húgyhólyaggyulladás, vesegyulladás), a köszvényt, az ízületi gyulladást, reumát, oldja a vesekövet, epekövet. Serkenti az immunrendszer működését. A legnagyobb mennyiségben a paradicsomban található meg a likopinvegyület, ami antioxidáns hatású daganatellenes anyag, hő hatására nem károsodik. Az A­-,C-­, és E­-vitamin tartalma megvédi sejtjeinket a káros szabadgyököktől. Bőrproblémákra, napégésre, sebgyógyulásra a paradicsom A-­vitaminja hoz gyógyulást, így nem csak belsőleg, de külsőleg is védelmet nyújt.

Spenótos tavaszi rakott krumpli

 Hozzávalók:

  • 1/2 kg spenót
  • 40-50 dkg krumpli
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • szerecsendió (elhagyható)
  • só, ízlés szerint
  • bors, ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymákat apróra vágjuk, és pici olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk az alaposan megmosott, lecsöpögtetett, feldarabolt spenótot, majd megpároljuk. Ha már nagyjából puha, beletesszük a tejszín kétharmadát, sózzuk, borsozzuk. Kevés szerecsendiót is adhatunk hozzá. A 2 tojást keményre főzzük, a krumplit alaposan megmossuk, és a héjával együtt megfőzzük. Ha készen van, lehántjuk a héját, és felszeleteljük. Egy jénait – amiben kényelmesen elfér minden hozzávaló – kivajazunk, és beleteszünk egy sor krumplit. Ízlés szerint sózhatjuk, majd rátesszük a spenótot. Erre jön egy réteg felvágott tojás, majd végül a maradék spenót. Ha mindez kész, beleöntjük a maradék tejszínt, és megszórjuk reszelt sajttal. 180-200 fokos sütőben érdemes sütni nagyjából 30-35 percet (sütőtől függően).

Spenót egészségre gyakorolt hatása:

A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-, A- C-, B2-, B6-, E-vitamin, mangán-, folsav, magnézium, vas, kalcium-, kálium-, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek. A spenót leveleiben továbbá triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. Hatékonyan segíti a csontritkulás, vastagbélrák, ízületi gyulladások megelőzését, magas oxalát- és nitráttartalma miatt azonban nem szabad túl sűrűn fogyasztani. A spenót kiváló folsav (B9-vitamin) forrás, fogyasztása kiemelt fontosságú a terhes nők esetében. Kutatások szerint a spenót levelében 13 különböző flavonoid található, amelyek jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganatellenes hatóanyagok egészségmegőrző szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. Több kísérletben alkalmaztak spenótkivonatokat különböző daganatos sejtek kezelésére és bebizonyították, hogy a spenót kivonatai lassítják a gyomorrák sejtek sejtosztódását. A 80-as években New England-ban a mellrák és a spenótfogyasztás közötti összefüggést keresték, a rendszeresen spenótot fogyasztó nők között kimutathatóan alacsonyabb volt a mellrák előfordulásának aránya.

Mediterrán saláta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 ek. olívaolaj
  • 40 dkg cukkini (zsenge)
  • 3 ek kapribogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. vörösborecet
  • 2 dkg mentalevél
  • 25 dkg mozzarella (zsírszegény)
  • 30 dkg érett paradicsom
  • 5 dkg rukkola vagy egyéb salátalevél

Elkészítés:

A cukkinit hosszában kettévágjuk, és 2 ek. olívaolajban átsütjük, majd papírtörölközőn lecsurgatjuk. A serpenyőt kitöröljük és visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a maradék olívaolajat, a csíkokra vágott fokhagymát és a lecsurgatott kapribogyókat. Kb. 1 percig átsütjük, vigyázva arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg, különben keserű lesz a szaft. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a vörösborecetet, 10 db mentalevelet és 2 teáskanál vizet. Sózzuk, borsozzuk. A mozzarellát lecsurgatjuk, áttöröljük, majd az ujjunkkal szétszaggatjuk. A  paradicsomokat félbe vagy gerezdekre vágjuk. 4 tányéron elrendezzük a salátaleveleket, mentaleveleket, mozzarella darabokat, paradicsom gerezdeket és a cukkinit. Meglocsoljuk a kapribogyós öntettel, és tálaljuk. A cukkinit grillezhetjük is, ebben az esetben  nem szükséges az első 2 ek. olaj.

Kapribogyó egészségre gyakorolt hatása:

Ősidők óta ismerik és fogyasztják, már a Bibliában is olvashatunk róla, szélhajtóként és afrodiziákumként használták. Frissen az igazi, de ecetes sós lében eltéve is nagyon sokat megőriz tápanyagkészletéből. Sok benne a mangán, vas, kalcium, magnézium, B2-, K-, C-vitamin. A kapribogyó egy bizonyos kénalapú vegyületet tartalmaz, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megakadályozza a rákos betegségek kialakulását. Ajánlott azoknak is, akik vérnyomás problémával vagy vérszegénységgel küzdenek.

Epres túrókrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2-3 dl natúr joghurt
  • 15-20 dkg eper
  • stevia/méz /nyírfacukor
  • vanília
  • mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:

Az eperből tegyünk félre pár egészet díszítés gyanánt. A maradék eper egyik felét vágjuk fel apró darabokra, a másik felét pedig pürésítsük. Keverjük el a túrót a joghurttal és édesítsük ízlés szerint steviával, mézzel, nyírfacukorral vagy más természetes édesítőszerrel. Ha szeretjük, mehet bele egy kis vanília is. A felvágott epret szórjuk poharakba, szedjük rá a túrókrémet, majd öntsük rá az eperpürét. Díszítsük az epres túrókrém tetejét a félretett eperrel és mentával. Ízlés szerint csorgathatunk a krémtúró tetejére egy kis mézet, majd fogyasszuk jó étvággyal.

Eper egészségre gyakorolt hatása:

Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel. A fitonutriensek pozitív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, megkötik a szervezetben keletkező szabad gyököket. Egyes ráktípusok kialakulási kockázatának csökkenése összefüggésben van azzal, hogy a fitonutriensek képesek egyes antioxidáns enzimek aktivitásának stimulálására, illetve egyes gyulladáskeltő enzimek aktivitásának csökkentésére. A rákellenes hatású ellágsav képes a glükózon keresztül a rákos sejtekhez kapcsolódni, majd a kapcsolódás után azokat elpusztítani. Vérzéscsillapító, vizelethajtó hatással bír, hatékonyan gyógyítja a hasmenést és vérhast. Epe- és vesebántalmak esetén, reuma és köszvény kezelésére különösen ajánlható. Serkenti a vérkeringést és a méregtelenítési folyamatokat, vértisztító és baktériumölő hatással rendelkezik. Természetes fájdalomcsillapító. Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin tartalma. Csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, ezáltal a szívinfarktust is. Fogyasztása segít a salakanyagok és a felesleges zsír eltávozásában.

Pitypangkoktél tavaszra hangolódva

Hozzávalók:

  • 1 közepes, érett avokádó
  • 1-2 érett banán
  • fél liter víz
  • 1 marék tyúkhúr
  • 1 marék pitypanglevél
  • 1 kisebb citrom vagy lime
  • néhány citromfűlevél a díszítéshez

Elkészítés:

Hámozzuk meg a banánt és az avokádót. Ez utóbbiból vegyük ki a magot. A citromot vagy lime-ot hámozzuk meg, daraboljuk fel a gyümölcsöket, majd a megmosott tyúkhúrral, a pitypanglevéllel és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk le azokat. Töltsük a finom itókát pohárba, díszítsük citromfűlevéllel, és már fogyaszthatjuk is.

Banán egészségre gyakorolt hatása:

A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ez jótékony hatással van a vérnyomásra és a szívre. Káliumtartalma védi a csontokat. Antacid-hatása miatt véd a gyomorfekélytől. Stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól. Hasmenés után segít visszaállítani a dehidratáltság miatt elvesztett káliumot. Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban, ezáltal jótékony hatással van az emésztésre és könnyít a székrekedésen. Fruktooligoszacharidot tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. Kiváló antioxidáns forrás, védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben. Nyugtató hatású. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyállapotot. Cukortartalma normalizálja a vércukorszintet. A banán egy különleges fehérjét tartalmaz, ami segíthet megelőzni az onkológiai eredetű betegségeket. Az érett vagy foltos gyümölcsök ebből a fehérjéből többet tartalmaznak.

Molnár Éva

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek