OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Hazánkban nagyon sokan kezdik a napot kávéval, de egyre többen vannak azok, akik váltanak a kávéról a teára. Vajon melyik a jobb? Melyiket válasszuk? Nyilván senkinek sem lehet megmondani, hogy tea- vagy kávépárti legyen, hiszen valaki még csak nem is bírja a kávé illatát, míg mások a teától vannak rosszul. Nem egyszerű dönteni azoknak sem, akik mindkettőt szeretik.

A kávéval kapcsolatban nagyon sok kutatást folytattak. A kávéfogyasztást összefüggésbe hozták a Parkinson-kór és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával, és egyesek szerint az, aki rendszeresen kávézik, hosszabb élettartamban bízhat, mint azok, akik egyáltalán nem hódolnak ennek a szenvedélynek.

A kávéval kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, például a méhnyálkahártya-daganat és a melanoma kockázatát csökkentheti – legalábbis egyes megállapítások szerint.

Tea közül talán a zöld tea a legegészségesebb, hiszen számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Fellendíti a szív- és érrendszeri egészséget, védelmet jelenthet a rákos betegségekkel szemben, de a csontritkulás és az ínybetegség kockázatát is csökkenteni tudja.

A zöld tea antioxidánsokban és polifenol vegyületekben gazdag, amelyek szerepet játszanak a vérnyomás csökkentésében, de részt vesznek a kognitív hanyatlás megelőzésében, védelmet jelenthetnek a stroke ellen, illetve a fogyást is megtámogatják.

A rendszeres teaivókról bebizonyosodott, hogy kevésbé fordul elő gyulladás a szervezetükben. Márpedig a gyulladás sok betegség okozója lehet, generálhat például szívbetegséget és ízületi gyulladást is.

Melyik a jobb? A tea vagy a kávé? Mivel mindkettő tartalmaz antioxidánsokat, így nehéz a döntés, viszont a teában viszonylag több antioxidáns tápanyag megtalálható. A legtöbb tea antibakteriális, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatásokkal is rendelkezik. Gondoljunk csak a gyógynövényekből készült teákra.

Azonban a kávé – kivéve a koffeinmenteset – és a teák többsége koffeint tartalmaz, így aki érzékeny a koffeinre, kerülje a tea és a kávé fogyasztását, vagy válassza a koffeinmentes változatot.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts