Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A padlizsán népies nevei: kék paradicsom, török paradicsom, tojásgyümölcs egyre kedveltebb zöldségféle hazánkban. Főleg házikertben termesztjük, lássuk, ennek trükkjeit!

A padlizsán őshazája India, ahol már évezredekkel ezelőtt termesztették. Melegigényes, hazánkban egyéves – a trópusokon évelő -, akár 1-1,2 m magasra is megnövő cserjeszerű bokor.  A paradicsom és a burgonya közeli rokonai.

Így termesszünk padlizsánt

A cserépben, tápkockában előnevelt padlizsán palántákat május végén, a tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki a végleges helyére 50×30 cm-es sor-és tőtávolságra. Ennél sűrűbben nem jó ültetni, mert a növény fejlődésére hátrányos. Mivel fázós növény, keressünk számára déli fekvésű, tavasszal gyorsan felmelegedő helyet.

Ideális hőmérséklet a számára a 22-30°C, ezalatt leáll a fejlődése, tehát nem érdemes elsietnünk ültetését.

A talaj kémhatására nem túlzottan igényes, de jobban fejlődik enyhén meszes talajon.

Fényigényes növény, félárnyékban nem terem megfelelően.

A tojásgyümölcs – a paradicsommal ellentétben –  a mély ültetést nem bírja, sziklevelei nem kerülhetnek a talaj felszíne alá.

Forrt szirmú lila virágai öntermékenyülők; hamarosan is padlizsán fog nőni!

Termése: 15-30 cm hosszú húsos bogyó, színe fogyasztásra érett állapotban lila, feketéslila – illetve egyes fajtáké csíkos tarkázott, fehér vagy zöld.

Vízigényes növény az egész tenyészidőszak alatt, öntözés nélkül, csak természetes csapadékellátottsággal keveset terem, termése pedig rossz ízű, deformált lesz. Ha kevesebb vizet kap a fajtára jellemzőnél halványabb lesz a színe is.

Hazai nemesítésű fajták

Kecskeméti lila: A növény erőteljes növekedésű, 60–70 cm magasra nő. Levelei kissé hullámos felületűek, virágai halványlilák, termése ovális körte alakú, külső héjának színe sötétlila. A terméshús halvány krémszínű, közvetlenül a héj alatt zöldes árnyalatú. Termőképessége nem nagy, de igen rövid tenyészidejű, korai fajta. Így elsősorban korai termesztésre és hajtatásra való.

Kecskeméti 198: A növény gyenge növekedésű, 40–50 cm magasra nő, laza állású. A levelek lilászöldek, enyhén szőrözött felületűek. A virágok rózsaszínűek, a termés gömb alakú, héjszíne mélybordó, a terméshús közvetlenül a héj alatt zöldes-, másutt sárgásfehér. Termései koncentráltan jelennek meg, és csaknem egy időben érnek be. A Kecskeméti lila fajtánál hosszabb tenyészidejű, későbben érő, de annál sokkal többet terem, ezért elsősorban tömegtermesztésre, a konzervipari igények kielégítésére való.

Legelterjedtebb fajták, amik a hazai klímát is bírják: Black Beauty, Florida Market,Black Magic, Long Purple

Szaporítása

Palántaneveléssel célszerű termesztenünk. Március végén-április elején kell elvetnünk a magokat ahhoz, hogy májusra 3-4 vagy még inkább ajánlott 6-8 leveles palántánk legyen. Kiültetés előtt fontos, hogy ne maradjon ki a növénykék edzése a szabadföldi körülményekhez.

Ápolása

Állandó feladat a rendszeres gyomlálás, öntözés, a talaj felszínének nedvesen tartása takarófóliával vagy mulcsozással. Ez utóbbi a talaj hőveszteségét is mérsékli, ami a padlizsánnál különösen fontos. Erre kell figyelnünk az öntözéskor is – kiültetés után különösen érzékeny a hideg vizű locsolásra, és a gyökérrothadást előidéző túlöntözésre. Meghálálja, ha többször kis vízadaggal locsoljuk.

Fejtrágyázás a terméskötődést követően 2-3 hetente végezhető nitrogén és foszfort is tartalmazó komplex trágyával.

Kártevői

Burgonyabogár, takácsatka, levéltetvek

Betakarítás

Fontos a szüret időpontjának helyes megválasztása: a padlizsán termést akkor szedjük, ha már elérte a fajtára jellemző méretet és színeződést, viszont még nem érett túl. Ennek egyértelmű jele, hogy a magok színe a terméshúsban még fehér. Ha már sárgásbarna, akkor kicsit túlérett, s ilyenkor már megkeseredhet. A termés nehezen válik el a szártól, ezért érdemes óvatosan szedni, nehogy a nagyobb szárrészek is leszakadjanak, és hogy a tüskék ne az ujjunkba álljanak.

Forrás: edenkert.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts