Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Az IBS az irritábilisbél-szindróma rövidítése. Ez egy olyan gyomor- és bélrendszeri betegség, amely egyre több embert érint szerte a világon. Ennek az is az oka, hogy nagyon sokan élnek stresszes élethelyzetben, feszültségben, márpedig az IBS gyakran alakul ki a stressz miatt. Nézzünk néhány természetes módszert IBS-re!

Az irritábilisbél-szindróma tünetei

Az IBS esetében nagyon sok tünet jelentkezhet. Többek között ilyen a has fájdalma és puffadása, hasmenés, székrekedés. A tünetek hektikusan jelentkeznek. Van úgy, hogy több hétig nem tapasztalhatók, majd egy stresszes helyzet, egy negatív utazási élmény, vagy hasonlók egy pillanat alatt újra felszínre hozzák a tüneteket.

Ennek a betegségnek többféle típusa létezik. Van az IBS-D, amikor is a hasmenés a jellemző. Van az IBS-C, amikor a beteg inkább székrekedés miatt panaszkodik, és kombinált IBS is előfordul, amikor az illető felváltva hol hasmenés, hol székrekedés miatt szenved.

Az IBS betegségre lehet szedni gyógyszert, de igazából ezek csak a tüneteket nyomják el, nem oldják meg a problémát. A rendszeres testmozgás, a puffadást okozó ételek kerülése, az egészséges étkezés és néhány kiegészítő segíthet a tünetek csökkentésében és megszüntetésében.

Enzimekben gazdag táplálékok

Az egyik házi módszer lehet a természetes enzimekben gazdag táplálékok fogyasztása, amelyeket kiegészítők formájában is lehet szedni. Az egyik ilyen a papain, a másik pedig a bromelain enzim, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a papajában és az ananászban.

Lényeges a rostfogyasztás

A rost fogyasztása is nagyon lényeges, hiszen segít a székrekedés megelőzésében. Sok rostot tartalmaznak a gyümölcsök, a zöldségek és a magvak.

Fontos a magnézium

A magnézium nagyon sokféle biokémiai folyamatban vesz részt a testünkben. Amennyiben nincs elegendő magnézium a szervezetünkben, úgy nemcsak a has izmai görcsölhetnek, de székrekedés is kialakulhat.

Probiotikumok

Sok esetben azért újulnak ki az IBS tünetei, mert felborul a bélflóra kényes egyensúlya. Ilyenkor is nagyon hasznos lehet, ha rendszeresen fogyasztunk probiotikumokban gazdag táplálékokat vagy kiegészítők formájában fogyasztunk probiotikumot.

Gyógynövények a tünetek csökkentésére

Vannak olyan gyógynövények, amelyekből készíthetünk teát, hiszen ezek is nagyon hatékonyak az IBS tüneteinek csökkentésére. Ilyen gyógynövény a borsmenta, a citromfű és a kamilla.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts