Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik.” (Anatole France)

Hajnal János tehetséges fiatal színész, remek színpadi szerepeken keresztül vezetett az útja a Barátok közt sorozat Asztalos Kristófjáig. Pályája elején rövid és hosszú távú célokat tűzött maga elé, és éppen ott tart, ahol ennyi idő alatt lenni akart. Előadások, forgatások váltják egymást, hektikus életébe egy hatalmas négylábú bohóc visz rendszert, aki mellett nem lehet unatkozni.

 – Honnan ered az állatszereteted?

 – Vidéken nőttem fel, teljesen természetes volt mindig az állatok közelsége. A bátyámnak van egy farmja, több száz birkával.

–  Mikor és hogyan került hozzád Tipli?

Tipli, az óriás schnauzer 2 éve került hozzám egy nagyon kedves tenyésztőtől.

 – Hogyan tudod a munkád mellett ellátni a kutyust? Jut rá elegendő időd?

Eddig mindig szerencsém volt, olyan helyeken dolgoztam ahová tudtam vinni magammal. Ha az embernek kutyája van, soha nem érzi azt, hogy elég időt tölt vele.

– Örökös vita tárgya, hogy hol a legjobb a kutyának. Van, aki azt mondja, a négylábú házőrző az udvar büszkesége, mások szerint a tanyán van a legjobb helye, ahol kedvére szaladgálhat. Sokan lakótelepi lakásban tartanak kutyát és esküsznek arra, hogy a gazdi közelsége, gondoskodása teszi boldoggá őket. Szerinted kinek van igaza?

Egy kicsit mindenkinek igaza van. Nyilván nem egy városi panel a kutya természetes közege, de ha eleget foglalkoznak vele és naponta legalább egy órát tud a természetben tölteni, akkor az rendben van. Szerintem, ha a kutya egy udvarban kikötve éli le az életét, vagy akár szabadon is, az nem hiszem, hogy ér annyit, mint amennyit egy városi kutyával foglalkoznak. Ez a kulcs, a szoros kapocs, hogy a kutyával ténylegesen foglalkozzanak. Attól boldogok, ha megfelelhetnek a gazdinak.

– Az állatok simogatása bizonyítottan stresszoldó hatású. Te érzed ezt a hatást például egy hosszú, fárasztó nap végén?

Egyértelműen. Nem véletlenül vannak terápiás kutyák. Én is Tiplivel vigasztalódom.

–  Amilyen a kutya, olyan a gazdája! Igaz rátok ez a régi mondás?

– Az én kutyám szép és okos, ezt bármikor bevállalom.

– A szakemberek áldásosnak és fontosnak tartják, hogy kialakuljon és meg is maradjon a falkavezér felállás. Nálatok ki viseli a nadrágot?

– Tipli az utolsó pillanatig próbálkozik, de azért rajtam mindig van nadrág.

– Milyen gazdinak tartod magad?

– Igyekszem következetesnek lenni, persze időnként ez nagyon nehéz. Szerintem szerető, gondoskodó gazdi vagyok. Én szívesen lennék a kutyám.

– Volt olyan kutyás vagy állatos film, amin meghatódtál?

– Éppen emiatt kerülöm őket. Mese ugyan, de az Oroszlánkirályon ki voltam készülve gyerekkoromban.

 – A legviccesebb kutyás sztorid…

– Egyszer rábíztam egy barátomra Tiplit, amikor éppen nővé cseperedett és volt neki egy bugyija, hogy ne csepegtesse össze a lakást, amiben rendes, igazi szárnyas betét volt. Na, most ők egész nap járták a várost, de a villamoson szájkosárral lehet csak kutyát vinni… Az én kedves barátom pedig csak este vette észre, hogy nem véletlenül kínlódott annyit a szájkosárral induláskor, mert szegény kutyának egész nap a bugyi volt a fején.

Molnár Éva

eletigenlok.hu

Similar Posts