Az ízületi gyulladás egy olyan betegség, amely megnehezíti a mindennapokat, hiszen ilyenkor az ízületek merevvé és fájdalmassá válnak. Az ízületi gyulladás nemcsak az idősebb emberek betegsége, fiatalok is éppúgy szenvedhetnek miatta. Természetesen a kor előrehaladtával megnő az esélye a betegség kialakulásának, elsősorban azonban a nem megfelelő táplálkozás áll a háttérben. Cikkünkben 6 olyan táplálékot sorolunk fel, amelyek nagyon hatékonyak az ízületi gyulladás leküzdésében.

Azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, fogyasszanak minél több omega-3 zsírsavban gazdag táplálékot, hiszen ezek csökkentik az ízületek duzzanatát, merevségét, és a reggeli fájdalom is jelentősen csökkenhet a hatásukra.

Az omega-3 zsírsavat leginkább a halak tartalmazzák. Kutatások igazolják, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak halakat, kevesebb gyulladáscsökkentő gyógyszert kell szedniük, hiszen ezek a zsírsavak remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A másik ajánlott étel a fokhagyma, mely olyan kénvegyületeket tartalmaz, amelyek szintén gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Érdemes tehát rendszeresen fokhagymát fogyasztani, mert így akár meg is szabadulhatunk az ízületi gyulladás összes kellemetlen tünetétől.

A fahéj fahéjaldehidet és fahéjsavat tartalmaz, amelyek gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de azoknak is, akik autoimmun betegséggel élnek.

A kurkuma polifenolt is tartalmaz, melynek neve kurkumin. Kimagaslóan értékes vegyületről van szó, amely nemcsak gyulladásgátló, hanem antioxidáns hatással is bír. A kurkumakivonat ugyanolyan hatékony lehet az ízületi gyulladás csökkentésében és akár a megszüntetésében is, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek.

A citrusfélék sem maradhatnak ki az étrendből, hiszen nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaznak. A grapefruitban, a mandarinban, a narancsban vagy a citromban olyan polifenol van, mint a heszperidin, ami szintén csökkenti a gyulladást. Ez azért nagyon előnyös, mert az ízületi gyulladás tünetei akkor erősödnek fel, amikor a gyulladás szintje megemelkedik a szervezetben.

Mindenki ismeri a bogyós gyümölcsöket, az áfonyát, a málnát és az epret. Ezek a gyümölcsök nagyon hatékonyan képesek enyhíteni az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit, hiszen erős gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A gyümölcsök olyan polifenolokkal vannak tele, mint a kvercetin, a flavonoid vagy az antocián.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts