Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az egészséges táplálkozás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nagyon sokféle egészséges étel létezik, a cikkben kiemelünk néhányat.

Élelem nélkül több napig is kibírjuk, de víz nélkül már nem. Vízre van szükségünk a belső és külső hidratációhoz, így nagyon fontos, hogy naponta legalább 1,5-2 liter vizet megigyunk. Ha elegendő vizet iszunk, úgy még fogyhatunk is.

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség az egész világon. Hatékony antioxidáns. Gazdag C-vitaminban, fitonutriensekben és rostokban. Csökkenti a vérnyomást, eredményesen harcol a gyulladás ellen. Betaint tartalmaz, amely védelmet jelenthet a környezeti stresszel szemben.

Két étkezés között érdemes avokádót fogyasztani, mivel energiát képes biztosítani. Az avokádó rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezen kívül elősegíti a zsírban oldódó vitaminok – A, E, D, K – felszívódását.

A fekete áfonya többek között gazdag A- és C-vitaminban, folsavban és fitonutriensekben is. Az egyik ilyen fitonutriens az az antocianin, amely a gyümölcs jellegzetes színét adja.

A brokkoli egy keresztesvirágú zöldség. Kiváló forrása a C-vitaminnak, a K-vitaminnak, a krómnak és a folsavnak. Van még benne ezen kívül rost, pantoténsav, B6-vitamin, E-vitamin, mangán, foszfor, kolin, B1-vitamin, kálium és réz is. A brokkoli elősegíti az emberi szervezet méregtelenítését.

A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek az oxidatív stresszel harcolnak, illetve megakadályozzák a szervezetben a gyulladás kialakulását.

A tojás is nagyon egészséges. Hozzáértők napi egy tojás fogyasztását javasolják. Ebben a táplálékban sok vas van és karotinoidok is. Például lutein és zeaxantin, amelyeknek nagy szerepe van a szem egészségének megőrzésében. A lutein és a zeaxantin olyan szembetegségektől óvhat meg bennünket, mint a szürkehályog vagy a makuladegeneráció.

A mandula olyan tápanyagokban gazdag, mint magnézium, E-vitamin, vas, kalcium és riboflavin. A mandula segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet.

A zab oldható rostokban gazdag, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. A zab az emésztést is elősegíti és csökkentheti a koleszterinszintet. A zab gazdag B-vitaminokban, folsavban és káliumban.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts