Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A harmadik leggyakoribb ráktípus férfiak és nők körében is a vastagbélrák. Azonban az egészséges, rostokban gazdag táplálkozással nagyon sokat tehetünk a betegség megelőzése érdekében. Számos tanulmány írta le, hogy azok az emberek, akik egészségesen táplálkoznak, rendszeresen mozognak, megőrzik az ideális testsúlyukat, mértékkel fogyasztanak alkoholt és nem dohányoznak, mintegy egyharmaddal csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatait.

Sok tanulmány számolt be arról is, hogy a kalciumban bővelkedő táplálékok csökkentik a vastagbél-adenomák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatait. Ilyen szempontból a kalciumkiegészítők is nagyon hasznosak lehetnek.

A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak tápanyagokkal, illetve kitűnő magnézium- és rostforrásnak számítanak. Megakadályozzák a székrekedés kialakulását és kiürítenek a vastagbélből minden olyan „hulladékanyagot”, amelyek rákos megbetegedéseket okozhatnak.

A hüvelyesek – például a borsó és a lencse – tele vannak rostokkal és fehérjékkel, B-vitaminokkal és E-vitaminnal. Olyan flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozhatják a daganatok kialakulását és növekedését. A flavonoidok nem mellesleg olyan antioxidánsok, amelyek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

A gyümölcsök és zöldségek sok olyan természetes anyagot tartalmaznak, amelyek meggátolhatják a rákos sejtek növekedését, illetve leküzdhetik a rákot tápláló gyulladást. Ilyen szempontból a legegészségesebb zöldségnek és gyümölcsnek a brokkoli, a káposzta és a C-vitaminban gazdag gyümölcsök, például a citrusfélék számítanak.

A halak omega-3 zsírsavakban bővelkednek, ezek jó hatással vannak a szív egészségére, és lassítják a rákos sejtek növekedését. Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy azok között kevesebb a végbél- és vastagbélrákkal küzdő emberek száma, akik vörös hús helyett a halakat preferálják és fogyasztják heti rendszerességgel.

Mi okozhat vastagbélrákot?

El lehet mondani, hogy sok minden, például a vörös húsok, a grillezett ételek és a gyorséttermi ételek élen járnak a vastagbélrák kialakulásában. Minél magasabb hőfokon sütjük meg a húsféléket, annál nagyobb az esélye a rákkeltő anyagok elszaporodásának.

A füstölt, pácolt, sózott és különféle vegyszerekkel tartósított húsfélék is élen járnak a betegség létrejöttében. Ezek a táplálékok nemcsak a vastagbélrák, hanem a gyomorrák tüneteit is fokozzák.

A rendszeres alkoholfogyasztás még akkor is növelheti mintegy 30%-kal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ha egyébként nem iszunk egyszerre túl nagy mennyiséget. A mértéktelen alkoholfogyasztás viszont akár 50-60 százalékkal is megnövelheti a rizikót.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts