Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A cékla nagy népszerűségnek örvend, sokan fogyasztják nemcsak savanyúságként, hanem önmagában is, de salátaként is egyre többen fordulnak ehhez a zöldséghez. Nem véletlenül ennyire népszerű, hiszen ez az egyik legegészségesebb zöldség, amely kiemelkedően sok tápanyagot tartalmaz. Cikkünkből kiderül, miért is fogyasszuk rendszeresen ezt a szupertáplálékot.

Aki eddig nem szerette vagy csak ritkán fogyasztatta a céklát, mindenképpen illessze be az étrendjébe, mivel nagyon sok előnnyel jár az egészségre nézve.

Csökkenti a magas vérnyomást

A céklával kapcsolatban azt állapították meg, hogy segít a magas vérnyomás csökkentésében, azonban nemcsak a cékla, hanem a belőle készült lé is rendelkezik ezzel a hatással. Mindez annak köszönhető, hogy nagy mennyiségben tartalmaz nitrátokat, melyek nitrogén-oxiddá alakulnak át a szervezetben. Ezek segítenek az erek tágításában és pihentetésében, ami vérnyomáscsökkentő hatással bír.

Védelmet nyújt az oxidatív stresszel szemben

A cékla rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezek védelmet jelentenek az oxidatív stresszel szemben, amire nagy szükségünk van, mivel jelentősen felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat és a krónikus betegségek okozói is lehetnek.

Segíti a fogyást

A cékla további hasznos tulajdonsága, hogy sok rostot, viszont nagyon kevés kalóriát tartalmaz. A rostok elősegítik a jóllakottság érzését, azonban mivel csak kevés kalóriát tartalmaz, rendszeres fogyasztásával aktívan hozzájárulhat a fogyáshoz.

Javítja az állóképességet

A cékla a sportteljesítmény fokozásában is részt vesz, hiszen javítja az állóképességet és csökkenti az izomfáradtságot. Hatására a vér áramlása fokozódik, ami nemcsak a testünkben tapasztalható meg, hanem az agyunkban is. További jó tulajdonsága, hogy energiával látja el a sejteket.

Jót tesz a memóriának

A cékla rendszeres fogyasztásának köszönhetően sokkal jobb lehet a memóriánk és a döntéshozatali képességünk is, sőt a mentális funkciók javulásához is hozzájárul.

Pozitívan hat az emésztésre

Ez színes zöldség még az emésztésre is pozitív hatást gyakorol, amit magas rosttartalmának köszönhetünk. Elkészíthetjük főzve, párolva, de nyersen is fogyasztjuk, a pozitív hatásai így is érvényesülnek.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts