Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A diabétesz komoly krónikus betegség, ezért mindenkinek, akit érint, konzultálnia kell a kezelőorvosával a táplálkozást illetően, hiszen szigorú étrendet kell kialakítani és betartani. Ezek a tanácsok személyre szabottak, tehát minden cukorbetegnek más-más étrend felelhet meg. Amennyiben gyakran ingadozik a vércukorszintünk és szeretnénk ezeket elkerülni, fogyasszunk olyan táplálékokat, amelyek a segítségünkre lehetnek a stabilizálásban. A cikkből kiderül, melyek ezek a vércukorszintet szabályozó táplálékok.

Hüvelyesek

A cukorbetegség megelőzésében fontos szerepet játszanak a sok rostot tartalmazó hüvelyesek, az egyik leghasznosabb ebből a szempontból, a bab. Könnyen eltelít, csökkenti az éhségérzetet és megakadályozza, hogy étkezés után túl magasra szökjön a vércukorszint.

Rostban gazdag magvak, diófélék

A magvak és a diófélék is sok rostot tartalmaznak, de olyan jó zsírokban is gazdagok, amelyek csökkentik a szívbetegség kialakulásának az esélyét. A diófélék és a magvak több módon is támogathatják az egészségünket, hiszen gazdag forrásai az E-vitaminnak. Zsírban oldódó antioxidáns vitaminról van, amely védelmet jelent a sejtkárosodással szemben, illetve segíthet a szem- és az idegbetegségek megelőzésében is. Mivel a diófélék és a magvak sok rostot tartalmaznak, illetve gazdag forrásai a magnéziumnak, így a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepük lehet.

Fontosak a zöldségek

Fontos, hogy a cukorbetegségben szenvedők egyik alapvető táplálékai legyenek a zöldségfélék. Előnyük, hogy csak kevés kalóriát tartalmaznak, ellenben rengeteg a rost bennük. A zöldségek könnyen eltelítenek, így nincs az az állandó éhségérzet, amelyet például az egyszerű szénhidrátok váltanak ki. Ez utóbbiak nem javasolt táplálékok, hiszen megemelik a vércukorszintet.

A cukorbetegeknek sok telített zsírt tartalmazó táplálékot sem szabad bevinnünk a szervezetükbe, hiszen ez akár még inzulinrezisztenciát is okozhat. Naponta, azaz rendszeresen szükséges zöldségeket fogyasztani, 4-5 kisebb adagra felosztva.

A halfogyasztás előnyei

A rendszeres halfogyasztás nemcsak a diabétesz, hanem más betegségek megelőzésére is javasolt. A hal kiváló fehérjeforrás, így mindenki bátran fogyaszthatja. Gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, melyek nagyszerűen tisztítják az artériákat a különféle lerakódásoktól.

A cukorbetegségnek sajnos sok szövődménye lehet és a laborértékek negatív irányban változhatnak, amennyiben az érintettek nem figyelnek oda az egészségükre. A cukorbetegség egyik következménye, hogy megemelkedik a trigliceridszint, illetve csökken a jó, azaz a HDL-koleszterin értéke. Az omega-3 zsírsavban gazdag halételek viszont mindkét értéket javíthatják, így segítve elő a cukorbetegség egyes szövődményeinek megelőzését.

Tápláljuk szervezetünket egészséges táplálékokkal és előzzük meg a diabétesz kialakulását!

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts