Az élet olykor rendkívül kegyetlen. A kajak-kenu sportág legendája, a kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Wichmann Tamás gyógyíthatatlan betegséggel küzd – tudja, már nincs sok ideje hátra. A gyilkos kór elleni kilátástalan csatában szerettei, barátai adnak neki erőt.

A korábbi klasszis kenusnál, aki edzőként is a legmagasabb szintre jutott, 2017 őszén fedeztek fel rákot az orvosok. A gyilkos kór a vastagbelén kívül a máját és a tüdejét is megtámadta. Wichmann mindent megtett azért, hogy leküzdje betegségét, összesen 38 kemoterápiás kezelésen esett át. Sajnos azonban kénytelen volt beletörődni, már nem tudnak rajta segíteni az orvosok.

– Csodák léteznek, de nem az esetemben, a gyógyulásom esélye nulla. Bármennyire is szeretném, nem tudnak meggyógyítani, csupán az életminőségemen lehet javítani. Amit lehet, megteszek. Nagyon sok gyógyszert szedek. Amikor szükséges, vizsgálatra is megyek – árulta el a Blikknek a láthatóan soványra fogyott korábbi sportember. Óriási trauma volt számára, amikor kiderült, hogy gyógyíthatatlan beteg. – Ezt nem lehet feldolgozni. Lelkileg és fizikailag is nagyon megvisel a betegségem, de igyekszem erős maradni. Most már csak azt szeretném, minél szebb legyen a hátralévő időm.

A korábbi kenus világ- és Európa-bajnok,olimpiai második, harmadik/Fotó:MTI-Pálfai Gábor

Családtagjai, szerettei mellette állnak, mindez rengeteget jelent neki

– Nagy támogatást kapok a családomtól. A szeretteim nélkül nehezebb lenne minden. A fiaméknál karácsonyoztunk, csodálatos volt, nagyon sok energiát adott. Hat unokám van, tőlük is rengeteg szeretetet kapok, imádom őket – tette hozzá a legenda, aki azt is elmondta, igyekszik nem szomorkodni. Mozgalmasan telnek számára a hétköznapok. – A gyermekmentő szolgálatnak segítek, amikor csak tudok. Emellett a hazai kajak-kenu szövetség mindig meghív a rendezvényeire, amelyekre örömmel megyek el. A nyáron ellátogattam a szegedi világbajnokságra, jó volt szurkolni a magyar versenyzőknek. Emellett persze a családommal töltöm az időm nagy részét, mindig szervezünk programot.

Az olimpiai bajnok Vajda Attila a példaképének tekinti/Fotó:Zsolnai Péter

Természetesen nemcsak a családtagjai, de a barátai, a versenyzőtársai, az egykori tanítványai is segítik, amiben csak lehet.

– Rengeteg szeretetet kapok, ami nagyon jólesik. Elmondani sem tudom, hogy ebben a nehéz helyzetben ez milyen sokat jelent – fogalmazott Wichmann.

Film készült róla

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a Wichmannról szóló Magyar lapát című portréfilmet. A telt házas előadáson a több mint 300 vendég, a sportág legkiemelkedőbb versenyzői és edzői hosszú percekig állva tapsolták a súlyos betegséggel harcoló ikont, akit mindez rendkívül meghatott. Háláját fejezte ki a sorsnak, hogy elköszönhet a barátaitól.

Forrás: blikk.hu

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek