Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Nyáron sokan hódolnak a grillezés szenvedélyének. Ezt a fenséges ételt sokan kedvelik és sokan tisztában vannak azzal is, hogy a nem megfelelő módon végzett grillezés károsan hat az egészségre. Néhány tipp, amivel sokkal egyszerűbbé és egészségesebbé varázsolhatjuk ezt a folyamatot.

Sokan kíváncsiak arra, hogy egészséges-e a grillezés?

Azt tudnunk kell, hogy a magas hőmérsékleten kezelt húsok rákkeltő anyagokat tartalmaznak, illetve sokan gyakran grilleznek olyan húsféléket, például vörös húsokat, amelyek ártalmasak az egészségre.

A grillezés során úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének keletkeznek. Ezek a szénhidrogének nemcsak az ételekhez tapadnak, de be is lélegezzük azokat, amelyek rákos betegségeket okozhatnak. Heterociklusos aminok is keletkezhetnek akkor, amikor nagyon magas hőmérsékleten kezelünk ételeket. Ezek a vegyületek is okai lehetnek a rákos sejtek keletkezésének és elszaporodásának. Glikációs végtermékek (AGE) is létrejönnek. Ezek olyan rákkeltő anyagok, amelyek nagyobb mennyiségben húsok, kisebb mennyiségben pedig zöldségek grillezése során jönnek létre.

Ha már nem tudunk lemondani a grillezésről, a legjobb, amit tehetünk, hogy kicsit egészségesebbé formáljuk a különféle tevékenységeket és ételeket a grillezés során. Mutatunk is néhány ötletet!

Lényeges, hogy ne a feldolgozott húsféléket, hanem a sovány húsokat részesítsük előnyben. A zsíros húsokat is kerüljük, hiszen ezek sok telített zsírt tartalmaznak, amely ártalmas a szív egészségére. A legjobb húsétel, amit grillezhetünk, a csirke, a pulyka, vagy a hal.

Az is jó döntés, ha grillezés előtt bepácoljuk a húst, de csak kevés húst használjunk, és részesítsük előnyben az egészséget is támogató fűszernövényeket. Kerüljük a szószokat és önteteket, mivel ezek nemcsak sok hozzáadott cukrot, hanem sok sót is tartalmaznak, amelyek megint csak károsan hatnak az egészségre.

Adjunk egy kis színt is a tányérunkhoz. A gyümölcsök és a zöldségek nemcsak ízletesek, hanem alapvető tápanyagokat, rostokat tartalmaznak, miközben alacsony a kalóriatartalmuk, és nem tartalmaznak telített zsírokat sem. Ugyan a gyümölcsök és zöldségek grillezése sem éppen egészséges, hiszen ebben az esetben is keletkeznek rákkeltő anyagok, de jóval kisebb mennyiségben, mint a húsok esetében. Grillezhetünk például cukkinit, hagymát és padlizsánt.

Ha már grillezünk, akkor próbáljunk meg kisebb adagot fogyasztani, és a grillezett hús mellé fogyasszunk zöldséget, salátát, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyeret vagy zsömlét. A teljes kiőrlésű gabona ugyanis segít a koleszterin és a vérnyomás szabályozásában.

Grillezés során sokan szeretnek alkoholt is fogyasztani, azonban a nyári időszakban az alkohol még inkább dehidratálttá tesz, ezért részesítsük előnyben a vizet vagy az egészséges folyadékokat. Az alkohol sok cukrot tartalmaz, növelheti a vérnyomást és a szívroham kockázatait.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A Rák Ellen- Az Emberért, A Holnapért Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, egészségfesztivált, konferenciákat szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! Az alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts