Egy tartalmas leves legalább olyan laktató, mint egy egytálétel. Van benne minden, ami egy tápláló ebédhez szükséges, hús zöldség, és egy kis tészta is. Sem rántást, sem habarást nem szükséges készíteni, inkább jó sok tartalommal töltsük meg, attól lesz igazán „gazdag”.
Hozzávalók
- 25 dkg lencse
- 50 dkg főtt füstölt tarja
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 5-6 szem egész színes bors
- 1 evőkanál őrölt piros paprika
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál ecet
Hozzávalók a galuskához
- 1 tojás
- 10 dkg tönköly finomliszt
- csipetnyi só
A lencsét előző este mosd át, és áztasd be kétszer annyi vízbe, mint amennyi a lencse mennyisége. Így hamarabb megpuhul majd a főzés során.
Másnap a lencséről öntsd le a vizet, és kicsit mosd át ismét. Tedd fel főni másfélszer annyi vízben, mint amennyi a lencse mennyisége. Add hozzá a sót, a borsot, és a babérleveleket. A vöröshagymát és a fokhagymát egészben tedd bele, ugyanúgy, mint a húslevesbe, így miután megfőtt ki tudod venni.
Körülbelül 30 percig közepes tűzön főzd a levest. Ha lejárt az idő nézd meg, hogy a lencse elkezdett-e puhulni. Ha igen, és már úgy érzed, hogy legalább félig megpuhult, add hozzá a megpucolt feldarabolt zöldséget, és a kockacukor méretű darabokra felvágott füstölt tarját.
Amíg a leves fő, készítsd el a galuskát. A galuskához a tojást verd fel kicsit, és kis adagokban keverd hozzá a lisztet és a sót. A lényeg, hogy kemény jól formázható tésztát kapj. A tésztából lisztes kézzel, formálj borsónál kicsit nagyobb méretű golyókat.
Amikor már a zöldségek is megfőttek, a galuskákat és az ecetet is, a leveshez adhatod. Ha a galuskák feljönnek a leves tetejére, már el is készültek, lehet fogyasztani a levest.
Jó étvágyat!