Október 22. a dadogás elfogadásának nemzetközi napja 1998 óta. A nap célja a dadogók társadalmi megítélésének javítása, a kapcsolatteremtés és -erősítés a szakemberek és az érintettek között.

A nap megtartásának gondolata 1995-ben, egy nemzetközi szakmai konferencián merült fel. Három évvel később, 1998-ban a Dadogók Nemzetközi Szövetsége, a Dadogók Szövetségeinek Európai Ligája és a Nemzetközi Folyékonybeszéd-szövetség szervezésében rendezték meg a dadogás elfogadásának első világnapját.

A statisztikák szerint jelenleg körülbelül 70.000.000 ember dadog a Földön, ami a teljes emberi populáció nagyjából 1 százaléka körül lehet. Akkor beszélhetünk a megjelenéséről, ha az egyén rendszeresen megnyújtja vagy ismételgeti az egyes beszédelemeket, illetve indokolatlan szüneteket tart mondandójában. A beszéd folytonosságának ilyen jellegű zavarát egyébként jellemzően tizenkét éves kor előtt diagnosztizálják. A dadogást akár egy negatívan megélt élethelyzet is kiválthatja. A dadogást a logopédusok a beszédfejlődés nehézségeire visszavezethető beszédhibának vagy kommunikációs zavarnak fogják fel, az orvosok az idegrendszer hibás, a beszéd- és a légzőizmok akadozását eredményező működésében keresik a bajok okát, a pszichológusok a lelki problémák egyik lehetséges kifejeződésének gondolják.

A dadogás tehát egy közismert jelenség, ami gyermekkorban igen jól kezelhető és ezért serdülőkorra általában elmúlik, mégis sokan vannak, akik közösségükben céltáblaként élik mindennapjaikat. Ők azok, akiket a dadogás miatt rendszeresen csúfolnak, kirekesztenek, vagy csak egyszerűen háttérbe szorítanak.

A dadogás személyre szabott terápiával, kemény munkával és kitartással leküzdhető, illetve nagy mértékben javítható, de az akadozó beszédtől való megszabadulás komoly feladatot jelent.

Számos híres ember küzdött dadogással: a Biblia tanúsága szerint Mózes „nehéz ajkú és nehéz nyelvű” ember lévén, szavai erejében nem bízva vonakodott a próféciák hirdetésétől. Démoszthenész, a kiváló ókori szónok „lélegzete kihagyását” a nyelve alá tett kaviccsal és sok-sok gyakorlással orvosolta.

Isaac Newton angol fizikus, a gravitáció törvényének megfogalmazója szégyenkezett amiatt, hogy csak akadozó beszéddel tudja kifejteni gondolatait. Winston Churchill brit miniszterelnök dadogásán sok önbizalommal és hihetetlen elszántsággal kerekedett felül, és végül ragyogó szónokká vált; orátori képességeit az 1953-ban neki ítélt irodalmi Nobel-díj indoklásában külön méltatták.

Ki gondolná, hogy civilként dadogva ejtették/ejtik a szavakat olyan híres színészek is, mint Marilyn Monroe, Anthony Quinn, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Julia Roberts, Anthony Hopkins, Nicole Kidman vagy éppen a magyar Őze Lajos.

Vegyük tehát komolyan a mai nap üzenetét, segítsük a dadogók beilleszkedését, támogassuk őket a közösségben és küzdjünk a kirekesztésük ellen.

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek