Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Hazánkban leginkább főzés és sütés során használunk petrezselymet, azonban jó, ha tudjuk, hogy nagyon sok gyógyászati tulajdonsággal is rendelkezik ez a remek gyógynövény. A petrezselyem többek között segíthet az étvágy serkentésében, az emésztés javításában, csökkenti a görcsöket, remek vízhajtó hatással rendelkezik, és a menstruációs fájdalmat is csillapítja.

A petrezselyemtea vasban is bővelkedik, így nemcsak a vér, hanem a szív- és érrendszer egészségét is biztosítani tudja. Rendszeres fogyasztásával fokozhatjuk a vérkeringést és csökkenthetjük a vérszegénység kockázatait.

A hagyományos gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza ezt a remek gyógynövényt. Többek között ezzel csillapították az ízületi gyulladás okozta duzzanatot és fájdalmat, de afrodiziákumként és vérnyomáscsökkentő szerként is használták.

A petrezselyemkivonat egy vizsgálat során jelentős gombaellenes és antibakteriális aktivitást mutatott, ami többek között a tüdőgyulladástól és az agyhártyagyulladástól óvhat meg. Egy másik vizsgálatban pedig két olyan baktériummal – listeria és szalmonella – szemben is védelmet jelentett, amelyek ételmérgezést okozhatnak.

Ez a gyógynövény nagyon sok értékes tápanyagot is tartalmaz: A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, kálium és folát. A K-vitamin például segít az erős csontok felépítésében, mivel támogatja a szervezet csontépítő sejtjeit. Ezen kívül növeli a csont ásványianyag-sűrűségét is. A kutatási eredmények szerint a K-vitaminban gazdag táplálékok fogyasztása csökkentheti a csonttörések kockázatát.

A gyógynövény számos erős antioxidánst is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Legfontosabb antioxidánsai: C-vitamin, karotinoidok és flavonoidok. A flavonoidok csökkenthetik egyes betegségek kockázatait, mint például 2-es típusú cukorbetegség, vastagbélrák és szívbetegségek.

A petrezselyem rákellenes flavonoidokban is bővelkedik. Olyan flavonoid antioxidánsokat és C-vitamint is tartalmaz, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt mint a rákos betegségek legfőbb kockázati tényezőit. A flavonoidok rendszeres fogyasztása akár negyven százalékkal is csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

A petrezselyem olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek a szem egészségét hivatottak megvédeni. Ilyen a lutein, a zeaxantin és a béta-karotin, azaz három olyan karotinoid, amelyek a szem egészségét és jó látást biztosítanak. A béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitamin megvédi a szaruhártyát, a szem külső rétegét és a kötőhártyát a különféle behatásoktól és betegségektől.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts