Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 8 perc

Hangolódjunk az őszre, próbáljuk ki az idényzöldségekből, gyümölcsökből készült tartalmas, egészséges ételeket!

Véget ért a nyár, megérkeztek az egyre rövidülő őszi napok. A téli hónapokra való felkészülés és a meghűléses megbetegedések elkerülése megkívánja, hogy táplálkozásunkat az évszaknak megfelelően alakítsuk.

SÜLT RICOTTAKRÉM PARADICSOMMAL

Hozzávalók (4 főre)

A ricottakrémhez
500 g ricotta, 1 db citrom reszelt héja, 5 dkg parmezán, 1 gerezd fokhagyma lereszelve, 2 ek tejföl, ízlés szerint só és bors

A sült paradicsomhoz
25 dkg koktélparadicsom, 2 ek olaj, 1 ek balzsamecet

A tálaláshoz
1 csokor friss bazsalikom, pirított bagett szeletek

Elkészítés

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük és egy 15×20 cm nagyságú, enyhén kiolajozott tepsibe rakjuk. A paradicsomokat elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, meglocsoljuk az olajjal, balzsamecettel, majd sózzuk, borsozzuk és a ricottakrémmel együtt berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. A paradicsomot 25 percig, a ricottát pedig 35 percig sütjük. Ha megsültek, kivesszük őket, a paradicsomot a ricottakrém tetejére rakjuk, pirított bagett szeletekkel és friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.

A paradicsom egészségre gyakorolt hatása

Tápanyagban, ásványi anyagokban gazdag, bővelkedik A-, B1-, B2-, C-, E-, K-vitaminban. Öregedésgátló hatással bír, védi a bőrt a káros UV-sugaraktól. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a likopin és más karotinoidok. A likopin hozzájárul a degeneratív betegségek alapját képező gyulladásos folyamatok gátlásához, ezzel segít megelőzni a daganatok képződését – mell-, prosztata-, vastagbél-, gyomor-, végbélrák – és az időskori makuladegeneráció kialakulását is. Kálium és magnéziumtartalma segíti a szív működését, védi a szívrohamtól, csökkenti a vérzsírok szintjét. Kitűnő
vértisztító hatással bír, védelmet nyújt a vérrögök kialakulása ellen. Magas krómtartalma segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását. Erősíti az immunrendszert, magas rézkoncentrációja óvja az idegrendszert. Fogyasztása hozzájárul a csontok erősítéséhez, hogy a szövetek megőrizzék épségüket. Segíti a férfiak termékenységét, csökkenti a koleszterinszintet, némiképp semlegesíti a dohányfüst által a szervezetbe jutott rákkeltő anyagokat és serkenti a véráramlást. Íz- és illatanyagai hatással vannak az emésztőnedvek termelődésére, ezáltal segítik az emésztést.

ŐSZI ZÖLDSÉGKRÉMLEVES

Hozzávalók (4 főre)

20 dkg édesburgonya, 40 dkg sütőtök, 1 db kápia paprika, ízlés szerint só és bors, olívaolaj, 2 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg répa, 1 kis csokor friss zsálya, 1 ½ -2 l zöldségalaplé, 2 tk fehérborecet

A tökmagropogóshoz
1 db tojásfehérje, 1 csipet só, 1 tk fokhagymapor, 10 dkg natúr tökmag

Elkészítés

A megtisztított édesburgonyát, tököt és paprikát 2 cm-es kockákra vágjuk, tepsire rakjuk, összekeverjük sóval, borssal, 2 evőkanál olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt elősütjük. A leveshez a vaj és olaj keverékén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a vékonyra szeletelt répát és a zsályaleveleket, majd belerakjuk az elősütött zöldségeket. Felöntjük ízlés szerint az alaplével attól függően, hogy milyen sűrűn szeretjük, majd addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Leturmixoljuk, belerakjuk az ecetet és elzárjuk alatta a lángot. A ropogóshoz kicsit felverjük a tojásfehérjét a sóval és a fokhagymaporral, belekeverjük a tökmagot, tepsire terítjük és 160 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük. Ezzel tálaljuk a levest.

A kápia paprika egészségre gyakorolt hatása

Bővelkedik olyan tápanyagokban, mint az A-, B6-, C- és K-vitamin, karotinoidok és rostok. Folsavtartalma csökkenti a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Luteinben gazdag, ami hozzájárul a szem egészségéhez, csökkenti a makula degeneráció kialakulását, de védelmet nyújt a szürkehályog kialakulása ellen is, ami magas béta-karotin tartalmának köszönhető. Mivel gazdag antioxidánsokban és gyulladásgátló tápanyagokban, számos rákellenes tulajdonsággal rendelkezik, a benne lévő enzimek megakadályozzák a gyomor- és a nyelőcsőrák kialakulását. Likopint is tartalmaz, amellyel megelőzhető a prosztata-, a hólyag-, a méhnyak és a hasnyálmirigyrák kialakulása. Kiváló hatással van a szívre, koleszterincsökkentő rostokat is tartalmaz, káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő hatással bír. Erősíti az immunrendszer, jó hatással van a bőrre. Csökkenti az ízületgyulladás kockázatát, megakadályozza a vérrögök kialakulását. Csonterősítő hatású, megvédi a sejteket az oxidatív károktól. Serkenti a haj növekedését, hatékonyan kezelhető vele a hajhullás.

ÍNYENC RAKOTT CUKKINI

Hozzávalók (4 főre)

1 nagy cukkini, 20 dkg rizs, 50 dkg darált pulykamell, 2 közepes paradicsom, 15 dkg mozzarella, 300 ml joghurt, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és bors, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, 1 ek fűszerpaprika, 1 púpozott ek teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés

A rizst egy csipet sóval puhára főzzük. A felkockázott vöröshagymát kevés vízen üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált pulykamellet, amit kifehérítünk. Ezek után sóval, borssal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal, pirospaprikával ízesítjük, végül hozzáadjuk a paradicsomot, amit előtte leturmixolunk. Fél evőkanálnyi liszttel besűrítjük. A cukkinit vékony karikákra szeleteljük, és száraz teflonserpenyőben megpirítjuk. Egy kiolajozott sütőtál aljába simítjuk a rizst, erre jön egy réteg cukkini, majd a hús, végül befedjük a maradék zöldséggel. A tetejét megkenjük a liszttel elkevert joghurttal, majd kirakjuk szeletelt mozzarellával. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.

A cukkini egészségre gyakorolt hatása

95%-a víz, amelynek köszönhetően kiváló hidratáló. Sok B6-, C- és K-vitamin, valamint folát található benne. Ásványi anyagok tekintetében jelentős mennyiségű mangánt és káliumot tartalmaz. Héja C-vitaminban és polifenolban bővelkedik, ezek támogatják a mellékvese és a pajzsmirigy egészséges működését, szabályozzák az inzulinszintet. Élelmirost- és víztartalma támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást. Antioxidáns és gyulladásgátló hatása lelassítja az öregedési folyamatot, csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A fitonutriensek visszaszorítják a gyulladást, és segítenek kiüríteni a káros anyagokat. Csökkenti a vércukorszintet. Rengeteg élelmi rost van benne, amely növeli a telítettség érzését, ezáltal csökken a szénhidrátbevitel. Javítja a vérkeringést, mivel sok rostot és káliumot, illetve kevés nátriumot tartalmaz. Az alacsony nátriumszint és a magas káliumszint segít normalizálni a vérnyomást. Lutein- és zeaxantintartalma miatt erősíti a szemet. A benne található B-vitaminok támogatják a szénhidrátok és a fehérjék energiává alakulását. Hangulatfokozó, fáradtságcsökkentő hatással bír.

PIROS SZŐLŐS-SAJTOS SALÁTA

Hozzávalók (2 főre)

A salátához
15-20 szem piros szőlő, 5 dkg madársaláta, 10 dkg fehér cheddar sajt, negyed fej lila hagyma, negyed fej brokkoli

Az öntethez
1 csokor bazsalikom, 50 ml olívaolaj, 1 ek majonéz, 1 db lime, 6 dkg reszelt parmezán, 2 ek tökmag, ízlés szerint só és bors

Elkészítés

A szőlőszemeket félbevágjuk, és egy tálba rakjuk a madársalátával, a kis kockákra vágott sajttal és a felszeletelt lila hagymával együtt. A brokkolit kicsi rózsákra szedjük, és ha nem szeretjük teljesen nyersen, akkor forró vízbe dobjuk 5-6 másodpercre, majd kihalásszuk őket a vízből, és hideg vizes tálba rakjuk. Amikor lehűltek, ez is mehet a salátához. Az öntethez a bazsalikomleveleket,
az olívaolajat, a majonézt, a lime reszelt héját és a felének a levét, a parmezánt és a tökmagot egy késes aprítóba rakjuk, sózzuk, borsozzuk, és alaposan lezúzzuk. Ha nem elég krémes, még olívaolajjal és kevés majonézzel hígíthatjuk. Ráöntjük a salátaalapra, összeforgatjuk, hogy mindent szépen bevonjon a krémes salátaöntet.

A piros szőlő egészségre gyakorolt hatása

Héja és magjai rezrevatrolt tartalmaznak, amelyek szabályozzák az öregedési folyamatot, segít abban, hogy a bőr egészséges maradjon, megelőzhető az Alzheimer-kór kialakulása. Antibakteriális és vírusölő hatású, ezért sokféle fertőzés ellen nyújt védelmet, felveszi a harcot a polio vírussal és a herpesszel is. Hatékonyan csökkenti a húgysav képződést. Mivel elpusztítja a szervezetben a savat, így csökkenti a vesékre nehezedő nyomást. Javítja a látást, megakadályozza a szürkehályog kialakulást. Flavonoid tartalmának köszönhetően hatékony az allergiára. Aspolifenol, flavonoid és a rezrevatrol tartalma csökkenti a magas koleszterin, a magas vérnyomás, a vérrögök és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Növeli az agyban a vérkeringést, ezáltal felgyorsítja az agyi aktivitást. A rezrevatrol pozitív hatással van a rák szabályozására, védi a bőrt a káros UV sugarakkal szemben, ezáltal megvéd a bőrrák kialakulásától. A piros szőlő a sugárzástól is védi a szervezetet a rák kezelése alatt. Az antocianinok és proantocianidinszek meggátolják a rákos anyagok elszaporodását, a daganatos sejtek terjedését a szervezetben, különösen nagy hatással bír a mellrák megelőzésében. A legjobb természetes anyag az immunrendszer megerősítésére. Szaponinban gazdag, ami meggátolja az elhízást. Olyan értékes gyógyhatásokkal rendelkezik, amelyekkel kezelhető az asztma.

SZILVÁS-MÁKOS LEPÉNY

Hozzávalók (8 főre)

50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő (fél csomag), 6 dkg cukor, 1 csipet só, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 egész tojás, 2 tk fahéj, 2 kg szilva, 5 dkg cukor, 10 dkg darált mák, 20 g vaj a megkenéshez

Elkészítés

Az élesztőt 0,5 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet belemérjük egy keverőtálba, beleütjük a 2tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és kb. 15 perc alatt kidagasztjuk. Letakarva 1 órán át kelni hagyjuk. A megkelt tésztát belisztezett munkalapra dobjuk és egy sodrófával kicsit kinyújtjuk, majd elegyengetjük egy kivajazott tepsiben. A mákot egy tálban összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. A kimagozott és felnegyedelt szilvát sorokba rendezve elhelyezzük a tésztán, majd megszórjuk a cukros-mákos keverékkel és kb. 40perc alatt készre sütjük. (Minél több gyümölcsöt teszünk a sütemény tetejére, annál szaftosabb lesz a végeredmény.)

A szilva egészségre gyakorolt hatása

Kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához. Kiváló hashajtó, mert a benne lévő rost, szorbit és szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben. Remek C-vitamin forrás, felveszi a harcot a rákkal és a gyulladásokkal szemben. A-vitaminban, béta-karotinban gazdag, amely jótékonyan hat a látásra, nyálkahártyákra, bőrre. Az A-vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen. Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök elleni harcban, lassítják az öregedési folyamatot. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van. Káliumban, vasban, fluoridban bővelkedik. A vas vörösvérsejtképző hatású. A kálium szabályozza a vérnyomást, szívverést. Gazdag olyan B-vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét. A véralvadáshoz fontos K-vitaminban is bővelkedik, ami szükséges a csontok fejlődéséhez és segítség az Alzheimer-kórban szenvedők gyógyításában.

ALMÁS-SPENÓTOS JUICE

Hozzávalók (2 főre)

2 db alma (kb. 40 dkg), 8 dkg spenót, 2 szál zellerszár (kb. 20 dkg), 1 szál kígyóuborka (kb. 35 dkg), 3 dl víz, 1 tk méz

Elkészítés

Az almákat megpucoljuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, kisebb darabokra vágjuk, majd beledobjuk a turmixgépbe. Mehet bele a spenót is, a kisebb darabokra vágott zellerszár és a kígyóuborka, a víz, majd a méz is, és az egészet alaposan leturmixoljuk. Apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk, és behűtve fogyasztjuk.

A kígyóuborka egészségre gyakorolt hatása

95%-a víz, miközben a szervezetet hidratált állapotban tartja, segíti a test méregtelenítő folyamatait. Kiváló B- és C-vitamin forrás. Lariciresinol, pinoresinol és secoisolariciresinol tartalma rákölő, csökkenti számos ráktípus, például a mell-, petefészek-, méh- és prosztatarák előfordulását. A magas víztartalmú élelmi rost különösen hatékony abban, hogy megszabadítsa a testet a toxinoktól az emésztőrendszerben, ezzel segítve az emésztést. Napi fogyasztása krónikus székrekedésre is gyógyír lehet. Felturbózza az immunrendszert, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok segítségével a szervezetből tökéletes kipucolja a méreganyagokat. Rendszeres fogyasztásával a vesekövet is oldja. A kígyóuborka szteroljai csökkentik a koleszterinszintet. Rengeteg káliumot, magnéziumot tartalmaz, ezek az ásványi anyagok hatékonyan szabályozzák a vérnyomást. Gyógyír az íny betegségeire, csökkenti a szájban lévő baktériumok mennyiségét, amik gyakran okoznak rossz leheletet, így az uborka rágcsálásával a napközbeni fogmosás is helyettesíthető. Reggeli másnaposság vagy fejfájás ellen is hatékony, számos alapvető tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy feltöltse a szervezetet.

Jó étvágyat!

Molnár Éva

Fotó: streetkitchen.hu, istockphoto.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts