Prof. Dr. habil Hegyi Gabriella MD. PhD: Inkább életet adjunk az éveknek, mint éveket az életnek…

Prof. Dr. habil Hegyi Gabriella

Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ennek a 33 éves szervezetnek tagja lehetek. Figyelemmel kísértem az alapítványt 1985 óta, és drukkoltam, hogy a daganatos megbetegedésekben a felvilágosítás, az egészséges életmódra történő nevelés, az egészségtudatos magatartásnak a kialakítása felé lépéseket tegyen. Már akkor is üdvözöltem ezeket a lépéseket. Úgy érzem, képes vagyok arra, hogy átfogóbb ismeretekkel, és a tudásomnak megfelelően segítsem az alapítvány munkáját.

Azt vallom, hogy inkább életet adjunk az éveknek, mint éveket az életnek. A holisztika az egészséges életmód kialakítása mellett a testi-lelki-szellemi egészséget is jelenti. A mai stresszes világban rengeteg olyan információ éri az embert, ami tévedésekre adhat okot – mit hol keressen? ki az igazi gyógyító? ki az igazi holisztikus gyógyító? – nagyon gyakran eltéved. Én ebben szeretnék tanácsot adni, hiszen ismerem a szakmát és az ország egyetlen komplementer medicina tanszékének vezetőjeként hathatós segítséget tudok a kollégáimmal nyújtani. Hosszú évek óta létezik a komplementer medicina alkalmazás a világon, ez érezhetően Magyarországon kicsit hátrébb áll. Ez azt is jelenti, hogy az oncothermia, táplálék-kiegészítők helyes megválasztása tekintetében nagyon gyanakvó az orvostársadalom. Ehhez szeretnék nagyobb ismeretekkel hozzájárulni magam és a PhD hallgatóim.

A XXI. századnak az integratív medicina jegyében kell továbbmennie. Ide tartozik például a hiperthermia vagy a mind and body technikák. Rengeteg olyan beteg van, aki daganatos betegséggel küzdve keresi más módokat is. Ehhez kell nekünk hiteles információkat adni a betegek részére. Az ember egy bizonyos idő után már nem a gyorséttermi láncokat látogatja, és ez azt is jelenti, hogy igyekszik egészségesen táplálkozni. A minőségre adjunk nagyobb hangsúlyt, ne a mennyiségre.  Ebben benne van a megfelelő dietetikai irányelvek alapján az ún. myplate, amit Amerikában 2011 óta ismer mindenki. Ez a módszer a megfelelő fehérjék, vitaminok, nyomelemek, zsírok, szénhidrátok arányát mutatja meg. Nincs száműzve semmi olyan, ami nagyon egészségtelen, ezeknek a megfelelő összeválogatása – különösen a daganatos betegek részére történő összeválogatása – nagyon fontos dolog. Hiszen soha egyetlen daganatos beteget negatív nitrogénegyensúlyba nem hozhatunk például különböző fogyókúrákkal.

Prof. Dr. Kiss István: A táplálkozás mindenütt ott van…

Dr. Kiss István
Fotó: Kalmár Lajos

Kezdettől fogva nagy tisztelettel figyeltem az alapítvány tevékenységét, aztán a sors úgy hozta, hogy közelebb kerültünk egymáshoz, és nagyon bízom abban, hogy együtt hosszú ideig fogunk sikeresen tevékenykedni. Úgy gondolom, hogy ami már most az elmúlt időszakban történt, az egy óriási előrelépés. Az utóbbi időben új programok indultak az alapítvány életében. Amennyire erőm és időm engedi, igyekszem majd hozzájárulni. A táplálkozás mindenütt ott van az egészségünkben, a daganatok kialakulásában pedig kiemelten.

Aki azt mondja, hogy tökéletesen táplálkozik ma Magyarországon, az lehet, hogy egy picit lódít. Ami engem illet a reformtáplálkozásban való „példamutatás terén” azt mondhatom, hogy a lehetőségekhez mérten nagyon sok mindenre tudatosan odafigyelek, sok minden van, amire már nem kell tudatosan odafigyelnem, mert automatikusan működik. Nyilvánvaló, hogy a reformkonyháról pozitívan gondolkodom. Nagyon szeretem például a brokkolit, a brokkolicsírát, ami daganat-megelőzési szempontból is kiváló étel, és egyébként nagyon szeretek főzni. Sajnos az elmúlt időszakban nem jutott elég időm rá. Most már inkább igyekszem jó helyeket felkutatni, meglátogatni, figyelek arra, hogy a finomság mellett egészségesek is legyenek.

Nyilvánvaló, hogy a betegségek ellen nem úgy lehet küzdeni, hogy kitermeljük a sok beteg embert és aztán megpróbáljuk több-kevesebb sikerrel meggyógyítani őket. Sokkal inkább meg kell előzni a betegségeket. Ez csak úgy működik, ha egy olyan környezetet, egy olyan életmódot, egy olyan világot próbálunk megteremteni. A testi, lelki harmónia egyszerűen erőssé tesz bennünket és véd a betegségek ellen. A holisztikus szemléletben mindennek megvan a helye, túlzásoktól távolmaradó, vállalható, boldog és egészséges jövő.

 

Németh Márta: Fontos a megelőzés és a rehabilitáció

Németh Márta
Németh Márta

Az alapítványt a születésétől kezdve figyelemmel kísérem, lévén édesanyám az alapítók egyike, és fontos szerepet vállalt az alapítvány mindennapi életében. Azt gondolom, hogy ez egy nagy esemény egy családon belül, hogy anyáról lányára száll át egy tevékenység. Pontosan nem tudom azt csinálni, mivel ő orvosként vett részt az alapítvány munkájában, én szociológus vagyok, és ezzel a tudásommal tudok hozzájárulni az alapítvány mindennapi tevékenységéhez.

A személyes életvitelünkben nagyon fontosnak tartom, hogy az élelmiszerek jó minőségűek legyenek, a lehetőségekhez képest a legfrissebb idény gyümölcsök és zöldségek, lehetőleg a legkevesebb hozzáadott vegyi anyagot tartalmazzák. Arra is nagyon figyelek, hogy ne konzervekből, ne előre feldolgozott ételeket együnk, illetve ha valamit feldolgozott ételek közül használunk, akkor nagyon kíméletes módon, fagyasztással vagy szárítással legyen tartósítva. A gyerekeimmel és a családommal is sikerült elfogadtatni és megszerettetni az élelmiszereknek ezt a fajtáját. Ők sem a gyorséttermeken szocializálódtak, holott tizenévesen elég általános, hogy azt kedvelik a fiatalok.

Amit nagyon fontosnak tartok az oktatás. A közoktatáson, köznevelésen túl a különféle képességek, készségek magától értetődő elsajátítása is szükséges, tehát, hogy hogyan éljen az ember egészségesen, azt nem kizárólag az iskolában tanulja meg. Ahhoz olyan tapasztalatokat kell szereznie – akár az alapítvány által szervezett rendezvényeken – olyan kiadványokat, műsorokat kell látnia, amelyek abba az irányba mutatnak utat, hogy a helyes táplálkozás hogyan segítheti az mindennapjait. Nagyon fontos szerepe van az alapítványnak a megelőzésben és a rehabilitációban egyaránt. Akik egészségesek azoknak is segít azzal, hogy úgy tudják élni az életüket, hogy ne találkozzanak daganatos megbetegedésekkel. Nagyon fontos szerepét látom az alapítványnak abban is, hogy betegséggel megküzdők számára nyújtson hiteles információkat, mert sokan nem tudják az információdömpingben eldönteni, hogy mely információk megbízhatók, az nyugodtan fordulhasson az alapítványhoz táplálkozási kérdésekben is.

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek