Azoknak a nőknek, akik csak ritkán mutatják ki a haragjukat, és a kapcsolatukban is nehezen fejezik ki negatív érzéseiket, nagyobb az esélyük arra, hogy sztrókot kapjanak – állítja egy tanulmány.

A tanulmány elkészítéséhez 304 nő válaszait elemezték. Az alanyok különféle kérdőíveket töltöttek ki az életkorukkal, egészségügyi történetükkel, depresszióra való hajlamukkal, magasságukkal és súlyukkal kapcsolatban. A szakemberek azt is megállapították, hogy azoknak a 40 és 60 közötti nőknek, akik hajlamosak az érzelmi elfojtásra, nagyobb eséllyel keletkeznek lerakódások a nyaki verőerükben.

Beszélnünk kell az érzéseinkről

Dana Jack, a Western Washington University pszichológiaprofesszora szerint elfojtásról – vagy ahogy ő nevezi, “önelhallgattatásról” – akkor beszélünk, amikor valaki elnyomja az érzéseit, esetleges dühét annak érdekében, hogy ez ne jelentsen fenyegetést a kapcsolatára, miközben belül a dühe csak nő és egyre megbántottabbnak érzi magát.

A tanulmány ugyan nem tudta az ok-okozati összefüggést bizonyítani, azt viszont megállapította, hogy azoknak a nőknek, akik a képtelenek beszélni az érzéseikről a kapcsolataikban, 14 százalékkal nagyobb az esélye a nyaki verőérben lévő lerakódások kialakulására. Azokról pedig, akiknél nem találtak ilyen lerakódást, általában kiderült, hogy könnyebben fejezik ki az érzéseiket a kapcsolatukban. Ez azért fontos információ, mert ezek a plakkok megnövelhetik a szívroham, a sztrók, illetve az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

Fizikai tüneteket okoz

Ha valaki elnyomja a saját érzéseit és “elhallgattatja magát”, az nem csak a másik embertől, hanem saját magától is eltávolodik. Az esetek döntő többségében abban találunk önigazolást, hogy beszélgetünk másokkal, és hangosan kimondjuk, amit gondolunk. Aki ezt nem teszi meg, az érzelmileg összezavarodhat és elkezdhet azon töprengeni, hogy vele van-e a baj, amiért dühösnek érzi magát. Ez pedig olyan érzelmi stresszt eredményezhet, ami később fizikai tünetekhez és betegségek kialakulásához vezethet.

Már korábbi tanulmányok is megállapították, hogy az érzéseiket, haragjukat elfojtó nők hajlamosabbak a depresszióra és a dühkitörésekre – ezek pedig megnövelhetik a szívproblémák rizikóját. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy minden olyan nő, aki nem adja ki az érzéseit vagy a dühét, szívbeteg lesz vagy sztrókot kap, de az “önelhallgattatás” megnöveli a kockázatot.

Forrás: hazipatika.com

eletigenlok.hu

Similar Posts