Az alábbi tippekkel viszonylag egyszerűen és fájdalommentesen iktathatjuk ki a túl sok cukrot az étrendünkből, és felvehetjük a harcot az állandó édesség-éhséggel is.

Együnk fehérjedús reggelit

Kutatások szerint a reggelire fogyasztott fehérje nagyban segít kordában tartani a napközbeni édességvágyat és falási rohamokat. Együnk görög joghurtot, tojást, mogyoróvajat és alacsony zsírtartalmú sajtot egy kevés teljes kiőrlésű gabonával vagy zabbal első étkezésként.

Sose hagyjunk ki étkezést

Ha nem eszünk elégszer, vagy kimarad egy étkezés, akkor a vércukorszintünk ingadozni fog, és sokkal jobban kívánjuk az édes ételeket, és többet is eszünk majd. A legjobb napi ötször keveset enni.

Olvassunk

Ha bevásárolni megyünk, mindig olvassuk el a címkéjét minden ételnek, amit a kosarunkba teszünk, mert sok étel tele van rejtett/hozzáadott cukorral. A hozzáadott cukor növeli az étvágyat, és további édesség-éhséghez vezet, mert ingadozik tőle a vércukrunk.

Fűszerezzünk

Az édes ételekhez adjunk vaníliát, fahéjat, reszelt citromhéjat, kardamomot plusz cukor helyett, a sósakhoz pedig használjunk minél több zöld fűszert. Nem csak finomabbakat fogunk enni, de a sokféle íz miatt az ízlelőbimbóink is ki lesznek elégítve, és nem kívánunk majd annyi édességet.

Aludjunk többet

A kipihentség is nagyon fontos a vércukorszintünk szempontjából, hiszen az alvásmegvonás az inzulinszintet is összezavarja, és olyan hormonok termelődését serkenti, amelyektől éhesebbnek érezzük magunkat.

Keressünk egészségesebb jutalmazást

Sokak életében az édesség egyfajta jutalmazó illetve vigasztaló szerepet tölt be, így ha valamiért szomorúak vagy vidámak, akkor automatikusan cukros ételekre kezdenek vágyni. Ilyenkor át kell “programozni” az agyat, ami igényel némi tudatosságot: ha azt érezzük, hogy megkívánunk valami édeset, sétáljunk, kocogjunk, mossunk fogat, hallgassunk zenét, nézzünk filmet, táncoljunk, manikűrözzünk, dédelgessük a háziállatunkat, vagy csináljunk bármit, ami örömet okoz – csak ne nyúljunk a csokoládé és a kekszes doboz után.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek