Amint beköszönt a hideg, nyirkos, változékony téli idő, azonnal megszaporodnak a felső légúti megbetegedések. Enyhébb esetben „csak” egyszerű nátha vagy garatgyulladás formájában jelentkeznek a tünetek, súlyosabb esetben viszont szövődmények alakulhatnak ki – tüszős mandulagyulladás, arcüreggyulladás, fülkürthurut, középfül-gyulladás, vagy alsó légúti fertőzések, légcsőgyulladás esetleg tüdőgyulladás. Legyengült immunrendszerű betegeknél pedig akár életet is veszélyeztető állapotok – agyhártyagyulladás (meningitis) vagy agyvelőgyulladás (encephalitis) is előfordulhat. Szerencsére mindkettő ritka.

Ezeknek a “megfázásoknak” az oka zömmel vírusfertőzés. Többszáz féle vírus létezik, sokan tévesen influenzának hiszik az egyszerűbb torokfájással, levertséggel járó betegségeket is. A nátha vizes orrfolyással, gyengeséggel, izomfájdalommal, fejfájással, néha hőemelkedéssel, köhögéssel is járó egyszerűbb betegség. Többnyire 3-5 nap alatt magától lezajlik, a közérzet gyorsan javul, bár a köhögés néha 2-3 hétig is elhúzódhat a fő tünetek elmúlása után. Cseppfertőzéssel könnyen terjed közösségekben – főleg óvodákban, iskolákban, irodákban. Kezelése recept nélküli gyógyszerekkel – orrcsepp, torokfertőtlenítő, láz- és fájdalomcsillapító, C-vitamin, köptető – megoldható orvos nélkül is. Ilyenkor fontos az ágynyugalom, az étvágytalanság mellett sok folyadékot kíván a szervezet. Nagyon fontos a higiénés szabályok betartása – zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, gyakori gondos kézmosás – mások megfertőzésének elkerülése érdekében.

Fontos tudni, hogy az antibiotikum nem hat a vírusokra! Így orvoshoz csak bakteriális fertőzések esetén kell fordulni, vagy azokban az esetekben, amikor elhúzódóak a tünetek – a náthára jellemző híg, vizes orrfolyás vagy köpet sárgászöldessé válik, ha arcfájdalom, elhúzódó hőemelkedés vagy láz jelentkezik. Kifejezett nyelési fájdalom esetén, ha magas a láz, vagy ha nagyfokú levertség, erős, szinte csillapíthatatlan fejfájás jelentkezik, sürgősen orvoshoz kell fordulni!

Hagyományos orvosként sokkal fontosabbnak tartom a megelőzést, mint megvárni, hogy betegek legyünk. Gyakran tapasztalom, hogy az antibiotikummal kezelt betegeim egy része újra és újra visszaesik pár héttel a gyulladáscsökkentő kezelés után. Van, aki alig tud kilábalni a tüdőgyulladásból a második vagy harmadik antibiotikum kúra után is, mert annyira legyengült állapotban van az immunrendszere. Ilyen esetben már feltétlenül szükséges valamilyen immunerősítő kezeléssel segíteni a szervezet gyógyulását.

Hagyományos módszerekkel nem sok lehetőség áll rendelkezésre. Megpróbálható nagy dózisú vitamin injekciós kúra – Milgamma injekció vagy recept nélkül kapható tablettája -, visszatérő légúti gyulladások esetén a Broncho-Vaxom kúra, esetleg Isoprinosin terápia.

A sok esetben súlyosabb tünetekkel, gyakori veszélyes szövődményekkel járó influenza vírus, valamint a tüdőgyulladást okozó főbb baktérium fertőzések megelőzésére, szövődményeinek kivédésére védőoltások is rendelkezésre állnak.

Jómagam sokkal inkább a természetes megoldások híve vagyok. Biztos nehéz elhinni, de 6 éve egyetlen szem gyógyszert sem vettem be, pedig folyamatosan beteg emberek között vagyok. Járványok idején sokszor tele van a rendelő lázas, tüsszögő, köhögő betegekkel. Az alternatív megoldások között is fontosnak tartom, hogy a megelőzés lehetőleg több szintű legyen. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem csak egy fizikai test vagyunk, hanem van lelkünk és még magasabb szintünk, energetikai rendszerünk is. A TEST-LÉLEK-SZELLEM egységét kell kezelni, erről ma már egyre többet lehet hallani.

Fizikai szinten mindenki tudja, hogy mennyire fontos rendszeresen mozogni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, természetes vitaminforrásokat bevinni a szervezetbe. Ezek “élő” vitaminok, nem pedig szintetikusan előállított vagy kivont, ún. “döglött” vitaminkészítmények. A citromban, savanyú káposztában, paprikában lévő élő szerves C-vitamin sokkal többet ér, mint bármilyen adagban

bevitt szervetlen aszkorbinsav vagy C-vitamin tabletta. Nem ismerek jobb vitaminforrást és természetes immunerősítőt a 4.000 hatóanyagot tartalmazó, 3,5 milliárd éves algánál, amit én magam is hat éve folyamatosan napi szinten fogyasztok. Négyféle algát tartalmaz ez a készítmény, a neve Imune kapszula. Már a nevében is benne van, hogy sok egyéb hatása mellett egyik fő célja az immunstimulálás. A négyféle alga így együtt tudja a fizikai öngyógyító, energetizáló és fiatalító hatását kifejteni. Nem ok nélkül kerültek bele ezek az algák a kapszulába a kb. húszezer féle algafaj közül. A Spirulina platensis (kék alga) sejtszinten tápláló hatása kombinálódik a Chlorella vulgaris (zöld alga) méregtelenítő, sejttisztító és a Haematococcus pluvialis (piros alga) antioxidáns és sejtvédő hatásával. Az Astaxanthin, ami a piros algában található, kiemelten fontos, értékes hatóanyag, egy nagyon erős antioxidáns. Szabadgyök lekötő képessége hatvanszor erősebb a C-vitaminnál, így a daganatellenes hatása is nagyon erős. A készítményben lévő negyedik alga a Lithotamnium Calcareum egy természetes kalciumforrás, a csontritkulás megelőzés és gyógyítás kiváló lehetősége.

Több betegemet csak az algával tudtam “kihúzni” a visszatérő gyulladásaikból. Egyik férfi betegemnek fél év alatt már a harmadik elhúzódó hörgő és tüdőgyulladása zajlott, gyakran fulladt, gyenge volt. Az alga szedése után teljesen rendbejött, energikussá vált, nem tértek vissza a gyulladásos tünetei. Egy agyvérzése után hosszú ideig táppénzen lévő betegem egy hónapon belül a 3. antibiotikum kúra után maga kérte, hogy elkezdené a visszatérő arcüreg gyulladásai miatt az alga szedését. Egy hét múlva mosolyogva jött vissza és megkérdezte: “ez a készítmény tényleg ennyit tud doktornő?”

A lélek szintjén mindenki előtt ismert, hogy a pozitív gondolkodású optimista emberek ritkábban betegednek meg. Az állandó stressz, feszültség, félelmek, szorongás nagymértékben gyengíti az immunrendszert, míg a jó érzések – boldogság, hála, szeretet érzése – nagymértékben erősítik azt. A közérzetünk javításában sokat jelent a rendszeres testmozgás, a természet közelsége. Napi fél-egy óra séta kimutatottan csökkenti a depressziót, egyben segít friss levegővel és energiáival feltöltődni.

Természetesen az energiaszintünk épsége, a csakra- és meridián áramlásunk zavartalansága, harmóniája is nagyon fontos, bár ez a legkevésbé ismert és elfogadott terület.

 

Dr. Boros Judit
háziorvos
+36/30-638-0195

 

Életigenlők.hu

 

Hasonló cikkek