Egy közelmúltban napvilágot látott tanulmány szerint az elhízással küszködő emberek kevésbé jó szaglással rendelkeznek, mint a nem elhízott társaik.
Az elhízás egy olyan állapot, amelyet túlzott „testzsír-felhalmozódás” jellemez. Ez világszerte több millió embert érint, és sajnos ez a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának egyik kockázati tényezője.
Az orvosok és a táplálkozási szakemberek a testtömegindex segítségével azonosíthatják az elhízást. A BMI egy diagnosztikai eszköz, amely felméri, hogy az adott személy megfelelő súllyal rendelkezik-e neme, kora és magassága alapján.
A szaglás és a testtömeg közötti kapcsolat eddig ismeretlen terület volt a tudomány képviselői előtt. Azonban a kutatók nemrégiben felfedeztek egy összefüggést a szaglás és az elhízás között. A kutatók úgy vélik, hogy a vékonyabb személyek sokkal jobban be tudnak illatokat azonosítani, azaz jobb szaglással rendelkeznek, mint elhízott társaik.
A szag például kritikus szerepet játszik az étkezési viselkedésben, mert befolyásolhatja az azonosítást és a különböző illatok közötti választást. A rossz szaglás azt eredményezheti, hogy az emberek az ételek közül is rosszul választanak, vagyis sok egészségtelen étel kerül majd az asztalukra. Ez pedig magában hordozza az elhízás kockázatát.
A kutatók a kutatás során nyert tapasztalataik alapján úgy gondolják, hogy azok az emberek, akik az elhízottak táborába tartoztak, csökkent szaglással rendelkeztek, vagy legalábbis nehezebben tudták a különféle szagokat beazonosítani, ellentétben azokkal a személyekkel, akik nem rendelkeztek súlyfelesleggel. Ezek alapján a kutatási eredmények alapján a kutatók azt feltételezték, hogy az elhízás megváltoztathatja az emberek anyagcseréjét, ami nagyban befolyásolja az agy és a bélrendszer közötti kommunikációs útvonalat.
Ahhoz, hogy a bél és az agy közötti kommunikációs csatornák ismét működjenek, egyetlen megoldás létezik, mégpedig az ideális testsúly elérése. A normális testsúly javíthatja a szaglást, ami azt eredményezi, hogy a valaha elhízott személy ismét könnyedén meg tudja különböztetni az egészsége számára hasznos és káros ételeket, és így ismét egészségesebben élhet. Ami azt is jelentheti, hogy sok betegség kialakulását megelőzheti a normális testsúly elérésével.
Forrás: gyogyszernelkul.com