Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

A könyv szerzője, Szin János mesés gazdagságban élte az életét. Sikeres vállalkozóként óriási fényűzésben teltek napjai. A felhőtlen boldogság azonban egycsapásra semmivé lett, amikor agydaganatot állapítottak meg nála. Túlélte, de a teljes vagyonát elveszítette. Ma Erdélyben, a Hargita bércein, medvepásztorként él. Történetét papírra vetette, ebből született a Medvepásztor című könyv.

Szin János Szentesen született 53 évvel ezelőtt. Fiatalon belekóstolt a nyerőgép-üzemeltetés, a szerencsejáték világába, amelyből rövid időn belül hatalmas vagyonra tett szert. 2002-ben – amikor a vállalkozása a legjobban dübörgött – óriási fordulat következett az életében: agydaganatot diagnosztizáltak nála az orvosok. A sikeres üzletember – ekkor 34 éves volt – mindaddig nem állt szoros kapcsolatban Istennel, de akkor megpróbált „alkut kötni” az Úrral: feláldozná a vagyonát, hogy életben maradhasson és láthassa felnőni a gyermekeit.

A daganat szerencsére jóindulatú volt, a műtét sikerült, János meggyógyult, de a milliárdjait elveszítette. Úgy történt minden, ahogy Istennel „megállapodott”. Súlyos betegségéből felgyógyulva sem változott meg az életszemlélete. Még az agydaganat sem bizonyult elég nagy csapásnak ahhoz, hogy gondolkodásmódján gyökeresen változtasson. Egy újabb hatalmas pofon, a teljes vagyonelvesztés térítette észhez. Több olyan tevékenységbe is belekezdett, amivel pénzt lehetett keresni, de egy teológus végzettségű jóbarátja arra figyelmeztette, nem jó úton halad, ezek az Úr számára nem tetsző dolgok.

Nehéz volt felhagyni az addigi csillogó élettel, de mégis úgy döntött, új útra lép, az Úr útjára. Mindent újra kellett kezdenie, barátai udvariasan elhárították, senkitől nem kapott segítséget, egyetlen kivétellel.  Így egy évet Afrikában dolgozott.

Hazatérve kereste meg őt a világhírű természetfotós, Máté Bence – akit annak idején ösztöndíjjal segített –, hogy bemutatná valakinek. Ekkor találkozott Erdélyben Böjte Csaba ferences-rendi szerzetessel, aki alapítványa révén nehézsorsú gyermekeket karol fel és nevel. Csaba testvér ötlete az volt, hogy építsenek medveleseket, hiszen nagy élmény lenne a gyermekek számára és egyedülálló turistalátványosság is lehetne. A medvepásztori munkára pedig Jánost kérte fel, aki igent mondott.

Kiköltözött Tusnádfürdőre, hat hónapig Böjte Csaba gyermekotthonában lakott, ide követte őt felesége és kisfia is. Az árvaházban élő gyerekektől nagyon sok szeretetet kaptak, és a szerzetestől hatalmas útravalót: az életben a boldogság a  legfontosabb.

A munka kezdetben abból állt, hogy meg kellett keresnie a környéken a legjobb helyszíneket a lesek kiépítéséhez. Hónapokig járta az erdőt és miután meglettek a helyszínek,  elkezdődhetett az építés, majd a medvék mozgásának megfigyelése. Az első les 2017-ben készült el Tusnádfürdőn, a második a Szent- Anna tó mellett 2018-ban. Jani azóta vezet túrákat, füge helyett medvét mutat a látogatóknak. Továbbra is ő végzi a lesek üzemeltetését, a medvék etetését, a marketing feladatokat. Büszkén viseli a medvepásztor titulust, az elnevezés a tusnádfürdői polgármestertől származik.

Az egykori gazdag és sikeres üzletember mesebeli helyen él a Szent-Anna tó környékén egy négycsillagos wellnesshotel szolgálati lakásában, azt csinálja, amiről kisgyermekként álmodozott, miközben Széchenyi Zsigmond útleírásait olvasgatta: egyszer vadőr lesz Székelyföldön. Bár vagyona nincs, boldog és egészséges medvepásztor. Imádja Erdélyt, imád a medvék között élni, imádja, amit csinál. Nem hátrál meg a nehézségektől, pedig a koronavírus-járvány miatt bevételei ismét a nullára estek vissza. De a Jóisten újra a segítségére sietett, hogy a karantén idején előkerüljenek a fiókból a jegyzetek és elkészüljön az olvasmány egy nem mindennapi, lehetetlennek tűnő életútról, Istenbe vetett hitről, egy nyughatatlan vadászról, aki a Havasokban lelte meg békéjét jóbarátai, a medvék között.

Hogy kiknek ajánljuk a könyvet? Mindenkinek. Akiket megcsapott a gazdagság szele és a pénzhajhászás mellett nem jut idejük arra, hogy észrevegyék az élet apró csodáit. De azoknak is, akik anyagi gondokkal küzdenek, vagy akiket betegség sújt. Legyen hitük abban, hogy minden rosszból fel lehet állni. És azoknak is, akik csak kíváncsiak egy egyszerűen, letisztultan megírt élettörténetre. Kívánjuk kedves Olvasó, hogy merj belekóstolni egy új életbe, merj új útra lépni, merd megvalósítani álmaid, mert nincsenek lehetetlenek. Bátorság.

A könyvvel kapcsolatos információk, megrendelés: www.medvepasztor.medveles.hu

Molnár Éva

Fotó: medveles.hu, Máté Bence

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts