Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 5 perc

Amikor a női étrendről beszélünk, ne a hóbortos étkezési szokásokra, vagy a gyors, egészségtelen táplálkozásra gondoljunk, hanem olyan étrendre, amely fedezi testünk alapvető szükségleteit.

Mit jelent a női étrend? Miben különbözik a gyermek és férfi étrendtől? Milyen női életciklusaink vannak és mik a különböző étrendi javaslatok?

Hosszú út vezet odáig, amíg a kislány eljut az első menstruációig, ez az időszak átlagosan 12 év. A hormonális átalakulását befolyásolja a csecsemő, kisgyermek és a kamasz étrend. Szakirodalomban leírt kutatás is bizonyítja (Campbell: Kína tanulmány), hogy a tejtermékek akkor is veszélyesek, amikor nem a hormonkezelt ipari élelmiszergyártás termékeit adjuk a leánygyermekeinknek.

A kislányoknak alsó tagozatos koruktól folyásuk lehet a tejtermékektől, a sok gyors felszívódású édesítőszerrel készült sütemények, cukrok, csokoládék fogyasztásától. Már az első menstruációjuk is fájdalmas lehet. A megszokott, panaszokat okozó ételek fogyasztása iránt erős a sóvárgás, követeli a szervezet a számára káros élelmiszereket, ha hozzászoktatjuk őket. A legfontosabb, hogy 2 éves korig gluténtartalmú péksütemények se kerüljenek az étrendjükbe, tejtermék pedig egyáltalán nem javasolt. A keleti népek sem fogyasztanak tejtermékeket, a gluténmentes rizs és bab a legfontosabb alapanyag, ezekből végtelen variációban készítenek ételeket. Nem jellemző az európai nőkhöz képest a keleti nőknél a ciszta, mióma, endometriózis, fájdalmas menstruáció, meddőség, kellemetlen menopauza panasz csakúgy, mint a daganatos megbetegedések. A hajuk, körmük egészséges, bőrük élettel teli. Az európai nők szervezete 40 éves kor felett hanyatlásnak indul, ráncosabbak és betegesebbek, mint a keleti nők. Ennek oka, hogy az európai nők nagy többsége férfi étrenden él. A melegvérű állatokból (szarvasmarha, sertés, juh, baromfifélék, nyúl) készült húsos fogások napi szinten történő fogyasztása nem tartozik a női étrendhez. A hidegvérűeket (hal, kagyló, csiga, rák, polip) a női szervezet könnyebben emészti meg.

Káposztás tészta kölestésztával, csicseriborsó fasírttal, céklás sárgarépa salátával

A női étrend alapja

– gluténmentes gabona naponta 40-60%-ban állapottól függően: kerekszemű barnarizs, köles, hajdina, kukorica, cirok
– 15% növényi fehérje: babfélék, lencse, csicseriborsó, hal, kagyló, rák
– 30% zöldség alapanyagból készült levesek, raguk, rakott ételek, amelyek gabonával, fehérjével készülnek.

A várandós és szoptatós anyák étrendje is eltér a felnőtt, aktív korú nők étrendjétől. Több gluténmentes szénhidrát, fehérje, vitamin, ásványi anyag tartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása javasolt, mint várandósság előtt.

A 40 éves kor feletti menstruáló hölgyek feltétlen készüljenek fel a menopauza időszakára, ez a premenopauza. Így a keleti nőkhöz hasonlóan másodvirágzásukat élhetik hasi zsír, túlsúly és más betegségek nélkül.

Keleten a nők étrendjének bázis alapanyaga a gluténmentes rizs és bab, amit életük végéig fogyasztanak. Ezeknek az ételeknek a fogyasztása számukra megfelelő női fehérjét ad. A mai elkényelmesedett világunkban ez a legoptimálisabb a női szervezet számára.

A női szervezet nem tudja tolerálni a férfias jellegű étrendet, amiben gyakori a melegvérű állatok és a kemény, zsíros sajtok fogyasztása. Ez túlsúlyhoz vezet, has-, csípő- és deréktájon, a belső szervek közötti részen az egészségesnél nagyobb mértékben jelennek meg zsírszövetek. Ez egy lavinát indít el és folyamatos megbetegedések kockázatának vannak kitéve az ilyen étrenden élő nők, ízületi, emésztőrendszeri panaszok, daganatos állapotok kialakulásához vezethet.

A menopauza étrendjének alapanyaga a gluténmentes gabona, növényi fehérje és zöldség. Ezt a szakszerűen összeállított étrendet táplálékallergiások is biztonsággal fogyaszthatják a hiányállapotok elkerülésével, teljes mértékben fedezi a napi igényt. Az egészséget, a kortalanságot, belső békét minden nő megérdemli.

Rakott barnarizs gyöngybabbal, blansírozott káposzta levéllel, lilakáposzta salátával

Javasolt

– lecserélni a durva glutén tartalmú szénhidrátot (búza, rozs) gluténmentesre (rizs, köles, hajdina, cirok, quinoa, amaránt) a gyorsabb testsúlycsökkenés eléréséért
– célszerű az összes tejtermék elhagyása, helyettük például a növényi alapú italok, készítmények fogyasztása
– a gyors felszívódású cukor (kristálycukor, nádcukor, porcukor) fogyasztásának kerülése
– a gyors felszívódású édesítőszerek lassú felszívódású, összetett szénhidrát édesítőre történő lecserélése (rizs szirup, juharszirup)
– menstruáló nők esetében a melegvérű állatok (sertés, baromfi, juh, szarvasmarha) fogyasztása helyett a hidegvérű állatok (hal, kagyló, csiga, rák) javasoltak heti néhány alkalommal
– a hüvelyesek (bab, lencse, zöldborsó, csicseriborsó) fogyasztása fontos.

Akinek puffadása van a növényi fehérjéktől, tápcsatornája tisztítást igényel. Ezért néhány napig gluténmentes gabonakásák, sós zöldséglevesek fogyasztása javasolt. Készüljön több főzési művelettel bab, lencse, borsó alapanyagból étel. Például csicseriborsó, bab, vagy lencse fasírt, előbb megfőzzük, utána megsütjük a fasírtokat. Ez két főzési művelet. Tapasztalatok szerint a vörös lencse nem okoz puffadást, így bátran lehet zöldséggel együtt vöröslencse levest vagy vöröslencsés zöldséges fogást készíteni.

Alma tempúra

Milyen egészségi problémák lehetnek a 40 év feletti nőknél túlsúly esetén?

A menopauza utáni szakaszban gyakoribbak a rákos megbetegedések (mellrák, méhnyakrák, méhnyálkahártya daganat, vese- és hólyagrák, epehólyag panaszok). A túlsúlyosok körében gyakrabban fordul elő cukorbetegség, inzulinrezisztencia, aluszékonyság, rendellenes izzadás, kimerültség, fejfájás, candida, mélyvénás trombózis, bőrpanaszok.

A túlsúly, elhízás esetén magasabb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is (nagyon magas vérnyomás).

A fentiek kialakulásához nagymértékben hozzájárulhat a nem megfelelő élelmiszerek rendszeres fogyasztása. Néhány példa ezekre: zsíros húsok, állati fehérjék (szarvasmarha, sertés, baromfifélék), tej- és tejtermékek (túró, tejföl), gyors felszívódású cukrok.

Mivel a táplálkozásunk ilyen befolyással lehet az egészségi állapotunkra, ezért rendkívül fontos, hogy egy 40 év feletti nő a megfelelő étrendet kövesse. Megtanulható, milyen természetes alapanyagokat használjunk, és azokból milyen tápláló ételeket készítsünk annak érdekében, hogy megelőzzük a túlsúly kialakulását, vagy meginduljon a zsírégetés és elinduljon a fogyás. Megismerhetjük a női étrendet, ami 40 éves kor felett a legjobban támogatja szervezetünket, mindezt úgy, hogy közben nem kell koplalnunk, sőt, bűntudat nélkül, örömmel ehetünk és csak a felesleges súlyt veszíthetjük el.

Sebestyén Szilvia

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts